Spreek je over de hoofdlijn bij feedervissen, dan heb je grofweg de opties: ga je voor een nylon of een gevlochten hoofdlijn? Het merendeel van de wedstrijdvisser gebruik tegenwoordig een gevlochten hoofdlijn, met een nylon voorslag. Maar welke gevlochten lijn? Je hebt dan wel een goed zinkende variant nodig, en die zijn er steeds meer! Arnout van de Stadt geeft zijn tips & tricks over vislijnen.
Welke gevlochten lijn?
Er is nogal een kwaliteitsverschil tussen gevlochten lijnen. Een relatief dikke, drijvende lijn is voor het feedervissen minder geschikt. Het is een ramp om dit op bijvoorbeeld op kanalen met scheep- en pleziervaart te gebruiken. Wat je nodig hebt is een gevlochten lijn die glad is, fijn knoopt en zinkt.
De Preston Absolute Feeder Braid is een betaalbare 8-braid die uitstekend zinkt voor een gevlochten lijn. Zo heeft de wind en stroming minder vat op de lijn. Ook de ‘gladheid’ speelt hierbij een positieve rol; daardoor werpt deze ook als een zonnetje. Het is één van de best, zo niet de beste gevlochten lijn voor het feedervissen.
Hoe spoel je de lijn op?
Ik vind het belangrijk om de lijn hoog op te spoelen, tot aan de rand van de spoel, waar deze schuin wegloopt. Hoe beter de lijn is opgespoeld, des te makkelijker je ermee werpt. Het is makkelijk om dit thuis te doen.
Wat je nodig hebt is:
- een emmer
- afwasmiddel
- een sponsje
Zo zet ik de lijn op de spoel
Vul de emmer met water, doe er een scheutje afwasmiddel bij en gooi de klos gevochten lijn in het water. Laat dit eventueel eventjes, 10 minuten staan. Vervolgens haal je de lijn door het startoog, monteer je deze aan de backing (bijvoorbeeld dik nylon) en draai je de lijn op de spoel. Omdat ik de lijn zo strak mogelijk op de spoel wil hebben, zet ik de slip behoorlijk dicht en klem ik de lijn op spanning tussen een sponsje. Gebruik uiteraard niet een schuursponsje, maar zo’n egale spons.
Hoe monteer je lijn-voorslag?