RONNY DE GROOTTE – Hoe maak je de wier rig? Karpers houden van waterplanten en je kunt er bijna zeker van zijn dat als je wier vindt, de karper niet ver weg zal zijn. Maar hoe presenteer je het aas tussen het wier?
WAAROM LIGGEN KARPERS TUSSEN HET WIER?
In de zomer, wanneer het zuurstofgehalte van het water door de hogere temperatuur gaat zakken, heeft dit als gevolg dat het metabolisme van de karpers naar een lagere versnelling gaat omschakelen. Net zoals ieder ander levend wezen hebben karpers zuurstof nodig om hun voedsel te verteren. Is dit in mindere mate aanwezig dan gaat dit logischerwijs de vertering bemoeilijken.
Kijk ook maar naar jezelf, in de winter kies je eerder voor een zware maaltijd dan in de zomer. Bij karpers wil dit zeggen dat ze eerder natuurlijk aas zullen gaan verorberen dan het aas dat door karpervissers wordt aangeboden. De zuurstofrijke wierbedden zorgen bij de karper voor een optimale spijsvertering, dit verhoogt de kans dat ze het karperaas pakken aanzienlijk. De zuurstofrijke omgeving trekt ook andere waterdieren aan zoals garnalen, mosselen en zoetwaterkreeftjes. De wierbedden zijn voor de karper een rijk gedekte tafel, wat wil je dan als karper nog meer?
ZOMER EN WINTER
Liggen de karpers alleen in de zomer tussen het wier? Neen! Ook tijdens de winter zul je er regelmatig karpers aantreffen. Het zuurstofgehalte op de plas mag dan wel overal optimaal zijn. Nu gaat het wier echter als een soort ‘deken’ fungeren. Dikwijls is de temperatuur van het water in het wier net ietsjes hoger dan dit van de plas. Dit gegeven, in combinatie met dat er wel wat te smikkelen valt, is een reden voor de karpers om zich hier op te houden.
HOE VIS JE TUSSEN HET WIER?
Echter nu ga ik me focussen op een rig die ik bij voorkeur vis op de bodem tussen het wier, de wier rig. Wanneer je een beetje zoekt dan vind je gegarandeerd open plekjes in wier. Misschien lijkt op het eerste zicht het wier volledig dichtgegroeid maar als je een beetje zoekt dan zie je de ‘karpergangen’ of open plekken. Bied je hier nu je aas aan dan is de kans heel groot dat de karper ook zal aanbijten. Om je presentatie doeltreffend aan te bieden moet de rig wel aan een aantal zaken voldoen.
Heel belangrijk is dat je deze rig doeltreffend kunt gaan aanbieden midden in het wier en daarom is het natuurlijk van belang dat je haak zich niet gaat vastzetten in de wierstengels tijdens het afzinken naar de bodem. Hiervan ben je enkel zeker als je je haakpunt gaat maskeren. De gemakkelijkste manier is de haakpunt gaan omwikkelen met PVA tape. Echter je haak opbergen in het midden van een PVA zakje met voer is nog stukken beter.
WIER RIG PRESENTEREN
Vul eerst een PVA zakje met allerlei lekkers zoals lokvoer, hele en gebroken boilies, pellets enz. Als je echt 100% zeker wilt zijn dat die ook tot op de bodem komt stop dan ook je lood in dit PVA-zakje. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een zo plat mogelijk lood met centraal gat en dit plaats ik dan aan één zijde tegen het PVA-zakje aan. Door het gewicht komt dit nu tegen de bodem aan te liggen met daarboven het voer en de pop-up. Als je er nu voor zorgt dat je lijn je lood kan lossen, mocht de karper zich vastzwemmen in het wier, dan is de vangst bijna gegarandeerd.
Om er zeker van te zijn dat mijn haakaas opvalt kies ik voor een pop-up. De stap per stap foto’s zullen veel verduidelijken. Aangezien ik de karper wil haken terwijl hij de volledige inhoud van het PVA zakje binnenzuigt, kies ik voor een zeer korte onderlijn. Als standaard is de lengte van mijn rig bij deze aaspresentatie ongeveer 7, maximaal 10 cm lang en zoals bijna al mijn onderlijnen kies ik voor een 100% dyneemalijn waarvan ik de buitenmantel volledig strip.
Verder breng ik twee stukjes kneedbaar lood aan, waarvan deze die het dichtst bij de haak wordt aangebracht best wel een behoorlijke ‘klomp’ mag zijn. Ten eerste moet deze voorkomen dat de pop-up de volledige onderlijn gaat strekken en ten tweede kan dit overgewicht eveneens nog eens voor een beter inhaking van de haak zorgen.
Verder gebruik ik voor deze rig zo klein mogelijk haakaas. Meestal kies ik hier voor een 15 mm pop-up. Enkel als ik op lange afstand vis met deze rig en de kans op het vangen van brasem groot is, kies ik voor een iets groter haakaas. Echter dit heeft niet mijn voorkeur.
LEES OOK: HOE MAAK JE DE STANDAARD RIG? | HOE MAAK JE DE CHOD RIG? | HOE MAAK JE DE SNOWMAN RIG?
STAP VOOR STAP DE WIER RIG
https://www.youtube.com/watch?v=cV162MpF0DY&feature=youtu.be