ENSAR VUREL – Baarsvissen is een populaire tak van de sportvisserij, en voor veel vissers is het een uitdaging om grotere exemplaren van deze soms best agressieve roofvis te vangen. Een van de meest succesvolle stukken kunstaas voor het vangen van grote baars zijn zogenaamde hardbaits. In dit uitgebreide verslag bespreekt baarsspecialist Ensar Vuren de verschillende soorten hardbaits die je kunt gebruiken, wanneer je welk kunstaas inzet, hoe weersomstandigheden je keuze beïnvloeden, waarom hardbaits bijzonder effectief zijn voor grote baars, en welke stekken je kunt opzoeken voor de beste resultaten. Een must-read voor alle baarsfanaten onder onze lezers!
Hardbaits zijn kunstaasjes die gemaakt zijn van harde materialen, meestal kunststof of hout. Daarin verschillen ze natuurlijk van softbaits, die meestal van rubber zijn gemaakt. Hardbaits bootsen vaak een natuurlijke zwemactie na. Ze kunnen allerlei vormen en maten hebben en zijn ontworpen om verschillende soorten aasvisjes of andere prooidieren na te bootsen. Dit type kunstaas komt meestal met haken (doorgaans dreggen) en varieert in duikdiepte en actie, afhankelijk van het ontwerp.
Ongeacht hun vorm geldt dat hardbaits een aantal eigenschappen hebben die ze uitermate geschikt maken voor het vangen van baars, vooral de grotere exemplaren. Ten eerste genereren ze veel vibraties en beweging. Grote baars is vaak agressief en wordt dan aangetrokken door sterke trillingen en opvallende bewegingen in het water.
Hardbaits, met hun vaak brede en krachtige zwemactie, kunnen deze trillingen creëren. Ten tweede is er ook het feit dat hardbaits voor een natuurlijke presentatie zorgen: ze bootsen vaak verrassend nauwkeurig de zwemwijze na van de prooivis van baars, zoals kleine voorntjes, baarsjes of jonge snoekjes.
Deze prooidieren maken een groot deel uit van het dieet van grotere baars. Ten derde zijn hardbaits ook gewoon visueel heel aantrekkelijk. Ze komen in veel verschillende kleuren en afwerkingen: in flitsende kleuren, maar ook met reflecterende oppervlakken en soms ook heel natuurlijke kleuren. Dit zorgt ervoor dat je ze zowel in helder als in troebel water heel goed kunt inzetten.
En de vierde eigenschap van hardbaits die ik erg interessant vind, is dat je er effectief verschillende dieptes mee kunt afvissen door een aantal modellen mee te nemen. En dat komt heel erg van pas bij het baarsvissen, want deze rovers bevinden zich vaak in verschillende waterlagen, afhankelijk van het seizoen of het weer.