Witvissen in de herfst: misschien wel de mooiste en beste tijd van het jaar. Ieder jaar zijn er wel van die dagen met nog heerlijke temperaturen en prachtig najaarsweer. Mooiere visdagen zijn er nauwelijks, omdat juist nu veel vissen maximaal willen azen. Maar ook op dagen met echt herfstweer kun je goede vangsten boeken. Wat en waar in Nederland liggen de beste stekken?
Zelfs al heb je in deze tijd van het jaar nog prachtige dagen, toch worden de nachten langzaam maar zeker wat kouder en kun je zelfs al een keer een nachtvorstje verwachten. Een en ander houdt absoluut in dat de watertemperaturen overal heel langzaam maar toch zeker naar beneden gaan en de vissen reageren daar feilloos op.
Wat en waar liggen de beste stekken voor witvissen in de herfst?
Voor die vissers die toch niet helemaal weten waar ze het best heen kunnen gaan voor een mooie visdag hieronder een lijst van 10 viswateren, verdeeld over geheel Nederland, waar de kans daarop zeker goed is te noemen. Absolute zekerheid heb je natuurlijk nooit. Dat zal ook nooit veranderen in onze sport en dat is ook eigenlijk juist een van de mooie dingen eraan.
STEK 1: vissen op het Kanaal Beukers-Steenwijk nabij Steenwijk
Dit is werkelijk een heel mooi kanaal waar de laatste jaren heel goed vis wordt gevangen in zowel het voorjaar als ook het najaar. Er is hier gewoon de laatste jaren veel meer vis als vroeger toen er nog een beroepsvisser actief was hier. Het is er ook prachtig vissen, zowel met de vaste stok als met de feederhengel.
Om met het laatste te beginnen, dit kanaal is op de meeste plekken maar hooguit 35 meter breed en met de feederhengel wordt meestal pal tegen de overkant van het water gevist. Dat levert vaak flinke brasems op. De meeste vissers echter zullen hier vissen met de vaste stok. Typisch voor dit water is dat er op zo’n 8 of 9 meter uit de oever een vrij steile richel ligt. Korter dan die visafstand levert vaak veel kleinere vis op, vooral bliekjes en kolbleien en ook soms voorns. Die zijn zeker ook te vangen in het diepere water “achter” de richel maar juist daar zijn vaak de grotere blieken en brasems te vangen. Dit water kan stromen en dan heb je dobbers tot zo’n 1,5 tot 2 gram nodig. Wanneer het water stil staat kan je uiteraard lichter vissen.
STEK 2: vissen op het Noordhollands Kanaal tussen Amsterdam en Purmerend
Het Noord Hollands Kanaal is echt een fantastisch viswater. Er zijn dan ook heel wat verschillende plekken langs dit kanaal waar vaak veel vis is te vangen. Akersloot, Neck, het stuk tussen Alkmaar en Den Helder, overal heb je prachtige mogelijkheden. Hier wil ik echter het gedeelte van het kanaal tussen Amsterdam en Purmerend bespreken, want juist in deze tijd van het jaar zijn de mogelijkheden hier bijzonder goed. Dat is ook de reden dat er hier de laatste jaren al heel wat Nationale en ook zelfs Internationale wedstrijden werden georganiseerd.
De vangsten zijn bijna altijd top met voorns in overvloed en ook vaak heel veel kolbleien, blieken en zeker ook brasems. Hier is op allerlei verschillende manieren goed vis te vangen. De vaste stok visserij komt altijd aan bod hier maar ook voor de feedervissers is de situatie hier werkelijk ideaal. Kijk wel een beetje uit hier. De grasstrook tussen het water en de weg is op de meeste plekken niet zo heel breed. Vooral het afsteken van lange vaste hengels is hier iets om met een beetje beleid te doen. Het is geen optie om hengels op of over de weg af te steken. Het water staat meestal stil. Dobbers van zo tussen 0,7 en 2 gram zijn vaak ideaal. De vissen zijn hier ook vaak pal tegen de oever te vangen. Casters zijn een prima aas voor zowel de voorns en de brasems. Soms ook zijn de brasems met name goed te vangen met mestwormen, maar dat is natuurlijk bijna overal het geval.
STEK 3: vissen op de Oude Rijn tussen Bodegraven en Woerden
De Oude Rijn is echt een prachtig viswater en dat geldt al helemaal voor dit gedeelte van het kanaal in deze tijd van het jaar. Wat is er hier allemaal niet te vangen eigenlijk? Met de feederhengel en vissend tegen de overkant zijn er vaak veel en grote brasems te vangen. Met name nu bijten de voorns hier ook maximaal. Bovendien worden er hier op plekken waar er wat plompebladen in het water staan ook vaak veel en flinke ruisvoorns gevangen en ook het vangen van een zeelt behoort hier altijd tot de mogelijkheden.
STEK 4: vissen op het Ketelmeer tussen de A6-brug en Ketelhaven nabij Swifterband
Tja dit is een heel ander soort water. Natuurlijk is er te vissen met een vaste stok maar eigenlijk wordt hier vrijwel altijd vooral gevist met feederhengels. Dit is een enorm groot water wat natuurlijk wind-gevoelig is. Ben dan ook nooit bang om stevig materiaal te gebruiken hier. Ook de oever is “ruw en ruig” te noemen. Zorg dan ook altijd voor een goed plateau zodat je comfortabel kunt vissen. De stenen langs de oever zijn groot! Als de wind waait richting de oever waar je vist dan komt er ook veel natuurlijk aas die kant op. Het is dan echt goed te merken dat de vissen veel dichterbij komen dan wanneer de wind aflandig is. Er zwemmen hier grote scholen vis en je kunt op de momenten dat die in de buurt zijn bijna niet teveel voeren.
Met name in dit jaargetijde zijn er zeker niet alleen brasems te vangen. Ook voorns zitten er in overvloed en altijd is er ook kans op een bijzondere bijvangst. Zo hoor ik steeds vaker over het vangen van meervalletjes en zeker ook houtingen. Een advies, vis als er veel wind staat met nylon op de molenspoel. Jawel, je levert misschien iets in qua beetregistratie maar veel wind betekent hier flinke golven en dan beweegt de hengeltop bij het gebruik van gevlochten draad constant heel nerveus. Persoonlijk word ik daar gek van. Nylon werkt echt beter bij dat soort omstandigheden.
STEK 5: vissen op het Lateraalkanaal nabij Roermond
Wat een prachtig viswater is dit in deze tijd van het jaar!! Vaak is de visserij in het voorjaar en de zomer minder goed hier dan juist nu. Veel vissers hebben een hekel aan het gesjouw over het grind hier en de moeilijke oevers. Hoe goed is het dan ook dat er juist nu een groot aantal vissteigers worden aangelegd hier! Eigenlijk zijn het een soort van steenkorven maar hoe dan ook gaat dat het vissen hier een stuk meer comfortabel maken.
Er is hier zowel met feederhengels te vissen als met de vaste stok of zelfs matchhengels. Met afstand de meest beoefende visserij hier is echter die met de vaste stok in combinatie met voor de omstandigheden zo licht mogelijke dobbers. Natuurlijk zijn maden, casters en wormen allemaal goede aasopties maar het beste aas zijn hier vaak muggenlarven. In deze tijd van het jaar komen er grote aantallen voorns hier op dit kanaalgedeelte. Mede door de omstandigheden is de visserij wel meer technisch als normaal. Er is hier veel scheepvaart en in de buurt ligt er een grote sluis. Het water stijgt en zakt hier dan ook regelmatig. Daarmee moet je wel rekening houden als visser. Ook wisselt de stroming vrijwel constant. Als je hier vist met feederhengels vis je automatisch vaak verder en dus over de stenen heen. Dat vergroot absoluut de kansen op blieken en brasems.
STEK 6: vissen op de Gelderse IJssel tussen Zutphen en Wilp
Wat mij betreft is de rivier de IJssel met afstand het mooiste water in ons land. Echt een ruwe rivier met vaak een flinke stroming. Met name met feederhengels is er hier prachtig te vissen en het mooie is dat je nooit weet bij een aanbeet wat er nu weer aan de haak hangt. Er zijn voorns, op sommige plekken zijn er enorme aantallen windes, kolbleien zijn er bijna overal en op sommige gedeeltes zitten er veel brasems ook. Wat bovendien nieuw is de laatste jaren, er zijn hier volop barbelen te vangen en ook hoor je steeds vaker over houting-vangsten.
Vooral wanneer het water wat hoger staat hoef je dikwijls helemaal niet ver te vissen, soms is 20 meter al ver genoeg. De feedervisserij nis hier dus dominant, maar als er in Nederland nu een water is waar je eens met de vaste stok in combinatie met vlagdobbers wilt vissen dan kan dat hier op een van de strekdammen langs dit water. Let op! Afhankelijk van waar je vist en hoe ver heb je vaak voerkorven nodig met zeker 100 gram gewicht eraan en soms nog meer om de bodem te kunnen houden. Ankerkorven komen hier natuurlijk ook prima tot hun recht. bekijk hier drie prima feedermontages.
STEK 7: vissen op het Havenkanaal nabij Assen
Het Havenkanaal is een aftakking van het Noord Willemskanaal en het lijkt wel alsof met name in de herfsttijd de vissen hier bij elkaar komen. Een prachtig viswater waar je comfortabel kunt vissen en met name nu veel vis kan vangen. Die vangsten zullen vooral bestaan uit (soms flinke) voorns en zeker ook soms brasems.
Het water staat hier meestal stil en je kunt dan ook het best vrij licht vissen met de vaste stok. Natuurlijk kan er hier ook gefeederd worden maar de vaste stokvisserij zie je hier het vaakst. Casters zijn evenals maden een belangrijk aas hier en zeker wanneer je hier alleen vist is het de moeite om een voerstek te maken met wat gekookt en gekiemd hennepzaad. Als daar de vissen eenmaal op gaan azen dan is hetzelfde aas op de haak vaak het best. Casters op de haak is ook vaak heel goed hier. Nog meer lezen over aas voor voorn? Dobbertjes vanaf 0,5 gram tot 1,5 gram werken vaak het best. Nog een advies, voer zeker niet teveel. Enkele balletjes is vaak meer dan genoeg. Bijvoeren kan altijd nog. Alles dat in het water ligt kun je er niet meer uit halen!
STEK 8: vissen op het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Tiel
Dit water was ooit het meest bekende wedstrijdwater van Nederland maar dat is wel inmiddels 35 jaar geleden. Zowat wekelijks werden er hier grote wedstrijden gevist, allemaal uitsluitend met de vaste stok. De vangsten bestonden toen vooral uit voorns met hier en daar een enkele brasem als bonus. Na die tijd kwamen er heel wat jaren dat dit water steeds meer “vergeten” werd. Natuurlijk, er werd zeker nog gevist maar de vangsten waren vaak matig en de aantallen vissers stonden absoluut niet meer in verhouding tot vroeger. De laatste jaren echter wordt dit water weer helemaal “herontdekt” en dan met name in deze tijd van het jaar en ook de winterperiode.
Tegenwoordig wordt er hier bijna uitsluitend met feederhengels en de vangsten bestaan vooral uit blieken en enkele brasems. Wat deze plek echter uniek maakt is het bestand aan enorm grote voorns die hier rondzwemmen, dus feedervissen op voorn. Ik heb het dan over vissen van een kilo en groter. Die vissen komen waarschijnlijk uit de Rijn maar niemand weet dat zeker. Dat lijkt me ook logisch en ik kan me voorstellen dat met name bij hogere waterstanden hier veel vissen het kanaal opzwemmen en er blijven hangen. Hoe dan ook wordt dit water met het jaar weer meer populair bij heel veel vissers en zeker ook bij veel wedstrijdvissers. De visserij is relatief fijn en de visafstanden liggen vaak op tussen de 30 en 50 meter. Het lijkt dat veel vissen zwemmen boven de bodem en het vissen met een drijvend aas aan de haak werkt vaak prima. De beste aasoorten zijn vaak maden en pinkies. Ook casters werken vaak goed en natuurlijk zijn mestwormen ook goed, met name wanneer er blieken en brasems te vangen zijn.
STEK 9: vissen op de Vlaardingse Vaart bij Vlaardingen
Dit is een erg ondiep water, hooguit maximaal twee meter, en toch zijn de herfstmaanden vaak de beste vistijd hier. Is ook meer logisch dan het lijkt wanneer je bedenkt dat juist nu het veel rustiger wordt aan het water hier. Er varen veel minder boten op het water nu ook. De vangsten bestaan hier vaak uit kolbleien, blieken, een enkele brasem en juist nu zeker ook voorns die gevangen worden met de vaste stok. Ook met de feederhengel is hier prima te vissen. Het gaat dan om minder maar vaak grotere vissen die vaak pal tegen de overzijde van het water worden gevangen. Brasems en giebels en soms een grote winde of zelfs een karper. Zelfs een enkele echte kroeskarper wordt hier nog weleens gevangen.
Behalve de gebruikelijke aassoorten zoals maden, pinkies, casters en wormen worden hier met de feeder vaak ook moderne aassoorten zoals wafters en miniboilies regelmatig met succes gebruikt. In ieder geval zou ik dit water een echt caster-water durven noemen. Erg licht vissen met de vaste stok is wel noodzakelijk voor “het beste resultaat”. Dobbertjes van 0,3 tot 0,75 gram voldoen meestal het best. Wanneer je vist met de vaste stok is het vaak belangrijk om ook met losse casters, pinkies en hennep een kortbij plekje op te bouwen. Vooral na wat langere tijd komen hier vaak de grootste vissen azen!!
STEK 10: vissen op het Wilhelminakanaal tussen Tilburg en Hilvarenbeek
Het zuiden van ons land staat zeker niet bekend als het visrijkste gedeelte van ons land. Op zich klopt dat natuurlijk ook maar het verbrede gedeelte van het Wilhelminakanaal tussen Tilburg en Hilvarenbeek, dus zo’n beetje achter recreatiepark de Beekse Bergen is daarop soms echt een uitzondering en dan met name in het voorjaar en vooral ook juist nu in deze tijd van het jaar. Eigenlijk is dit kanaalgedeelte een soort van roeibaan waarop ook verschillende roeiverenigingen trainen. Toch is er zeker ook prima te vissen.
In dit jaargetijde wordt er vooral voorn gevangen met de vaste stok maar zeker wordt er ook vaak gefeederd op wat grotere afstand. Dat levert dan weer vaak blieken en brasems op. De veel stillere aasaanbieding zal daarmee ook wel te maken hebben. Behalve de gebruikelijke aassoorten zijn muggelarven hier absoluut ook een goede optie. Casters zijn met name vaak een goede optie om de grotere voorns te vangen.
Nog meer stekken?
Er zijn natuurlijk, behalve de hier zojuist genoemde wateren, nog veel meer mogelijkheden in ons land om juist in deze tijd een fijne visdag te kunnen beleven met goede vangsten. Overal in ons land zijn er ‘plenty’ mogelijkheden en daarmee bedoel ik van noord naar zuid en van oost naar west. Vaak zijn dat regionaal bekende wateren en de ideale plaats om daarover meer informatie te verkrijgen zijn natuurlijk de hengelsportzaken in de buurt. Een bezoekje daaraan is altijd alleen al daarom de moeite meer dan waard!