In de WITVIS MASTERCLASS komen telkens uiteenlopende witvisonderwerpen aan bod die belicht worden door diverse specialisten. Boordevol met praktische tips & tricks en ‘how to’ wordt een enorme variatie aan watertypen en technieken besproken. Doe er je voordeel mee!
De ‘r’ komt weer in de maand! Dat wil zeggen dat we ons kunnen opmaken voor misschien wel het mooiste jaargetijde voor sportvissers: de herfst. De mannen die de masterclass voorzien van content, geven weer genoeg tips om succesvol aan de slag te gaan. Dit keer presenteren we een nieuw gezicht in de persoon van Vico Baltissen, prostaffer van Middy. Vico richt zich volledig op de commercial visserij en kan onze lezers ongetwijfeld voorzien van praktische handigheidjes.
VICO BALTISSEN
Welke visserij is het meest effectief op commercials in deze tijd van het jaar? Welke aassoorten sluiten hier het best bij aan?
In deze tijd van het jaar kun je vaak het beste vissen in de bovenste waterlagen, de karpers en F1-tjes liggen nou eenmaal graag in het zonnetje. Ik vis dan vaak met een jigger dobber of een vaste montage in de vorm van een licht en kort dobbertje van 0,3 gram. Hierbij plaats ik het lood hoog tegen de dobber, zodat de pellet in het baitbandje op een natuurlijke wijze zakt. Natuurlijk wil zeggen, met dezelfde snelheid als de pellets die je bijschiet. Het is de trick om uit te vinden op welke diepte de vissen azen. Met de jigger werkt het anders, dit is een klein dobbertje waar de lijn vrij doorheen schuift en door je hengel op en neer te bewegen, maakt de pellet in het baitbandje een op- en neergaande beweging en je houdt direct contact met je top. Wanneer je dan een aanbeet krijgt, haakt de vis zichzelf, hierdoor heb je weinig missers. Een zeer effectieve manier van vissen.
Verschillende manieren van vissen en verschillende aassoorten vragen om een passende dobber. Welke modellen mogen niet ontbreken in het arsenaal van de commercial visser?
Er zijn inderdaad veel verschillende dobbers in allerlei modellen en variaties. Ik zal er even drie uitlichten waarmee je het grootse gedeelte van de commercial visserij kunt afdekken:
Model 1 – Carp Slim van Ian’s Floats. Deze heeft een glasvezel onderantenne, hierdoor gaat de dobber langzaam staan en heeft een 2 mm bovenantenne. Ideaal voor het vissen op verschillende dieptes met als aas bijvoorbeeld maden en ander zacht aas.
Model 2 – MW Signature F1 Carbon van Middy. Dit is voor mij het meest gebruikte model voor het vissen op karper en F1’s. Deze dobbers hebben een 0,6 mm carbon onderantenne en een 1,2 mm holle antenne. De carbonsteel zorgt ervoor dat de dobber langzaam tot rust komt bij de ‘drop en lift’ techniek . Vooral met de harde pellet is dit een zeer gevoelige dobber.
Model 3 – MW Signature Mudline van Middy. Door de relatief korte lengte een fijne dobber om in de kant te vissen, maar ook zeer geschikt om bovenin te vissen met de harde pellet. De glasvezel onderantenne van 0,8 mm en 2 mm bovenantenne zorgen ervoor dat deze pen heel stabiel is. Dit is perfect om in de margin te vissen met bijvoorbeeld een tros dode maden of twee korrels mais.
Bij het vissen met een dobber is de lengte van de opslag van het grootste belang. Wat is de ideale lengte voor de diverse manieren van vissen?
Met de bodemtechnieken kies ik altijd voor een zo kort mogelijke opslag, denk aan slechts vijftien centimeter. Ik wil zo direct mogelijk contact hebben met de dobber en dus met de vis bij een aanbeet. Wanneer er veel wind staat ben je helaas genoodzaakt een iets langere opslag kiezen. De hengel is moeilijker te controleren en je wilt niet steeds de dobber en daarmee je aas heen en weer slingeren bij iedere windvlaag.
Voor de visserij hoog in het water hetzelfde, zo kort mogelijk, maximaal 30 centimeter. Bij het vissen in de margin kies ik liever een wat langere opslag. Hierdoor kun je de hengeltop iets verder of hoger houden zodat de karper de hengeltop niet zo snel ziet, en dus mogelijk schrikt, in het ondiepe water.
Kun je de vissen ook in deze tijd nog goed vangen in de margin? Hoe voer jij deze stek aan voor het beste resultaat?
In september en oktober kun je nog prima vangsten boeken in de margins. Zodra het echter kouder begint te worden, zoeken de vissen vaak diepere stukken op. De winter is dan ook niet echt de periode om vissen in het kantje te zoeken.
Ik voer de marginstek pas in de middag aan, de karpers komen vaak de laatste twee uur van de wedstrijd in de kant azen. Voer weinig maar frequent met bijvoorbeeld mais en lokvoer. Hiermee probeer ik slechts enkele vissen te triggeren, te veel vissen op de stek verhoogt de kans op lijnzwemmers en vals gehaakte vissen. Minder vissen verhoogt de kans op efficiënt vissen. Wanneer je tegen een rietkraag of kant aan vist, is het belangrijk om zo dicht mogelijk tegen die kant aan te vissen. De vissen krijgen hierdoor geen kans om achter de dobber te komen. Vissen kunnen hierdoor alleen maar recht naar het aas zwemmen en het pakken. Dit voorkomt ook weer vals gehaakte vis.
Deel 1: https://hengelsporthuis.com/witvis-masterclass-herfst-tips-tricks-1/.