Winterkarper – Tips & Rigs voor de koude maanden

WILLEM KWINTEN – Koud water = moeilijk vangen? Nee hoor! Niet als je de juiste tactiek toepast op de juiste plek. In de afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd over het gedrag van karpers in de winter en in het vroege voorjaar. Door mijn drone-vluchten en de onderwatercamera’s van Underfishing hebben we talloze uren karper kunnen bestuderen in ijskoud water. Veel van mijn verwachtingen bleken te kloppen, maar veel ook niet. Daar zijn veel leerpunten uit gekomen en die wil ik graag met jullie delen.

Karpers zijn koudbloedige beesten en dat betekent dat hun lichaamstemperatuur dezelfde temperatuur aanneemt als het water. In de winter is dat gemiddeld 5 graden Celsius. Kan je het je voorstellen? Wat zou jij doen in die situatie? Natuurlijk, tegen elkaar aankruipen. Dat is wat de karpers ook doen. Ze zoeken elkaar op en gaan op een beschutte plek stilliggen. Ze proberen zo min mogelijk energie te verbruiken om de winter door te komen.

Natuurlijk voedsel is nauwelijks beschikbaar maar ook al zou er voedsel genoeg zijn, hun spijsvertering ligt vrijwel volledig stil. Een karper kan maanden zonder voedsel en veel voeren heeft voor ons vissers dus enkel negatief effect. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Een warme zuidwesterstorm kan vissen behoorlijk actief maken, ook bij die koude watertemperatuur. Laten we in dit artikel focussen op de gemiddelde winterdag en het vroege voorjaar. Die staan namelijk voor de deur, en dat is lekker!

LOCATIE, LOCATIE, LOCATIE

Het moge duidelijk zijn dat karpers in de winter samenscholen en om succesvol op karper te vissen is het een vereiste om op de juiste plek te zitten. Als ze er niet zitten kan je ze ook niet vangen. Toch zijn karpers in de winter prima vangbaar. Soms zelfs makkelijker dan in de rest van het seizoen. Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is dat het instinct van de karper vrijwel volledig platligt. Dat betekent dat de karper niet meer scherp kan ‘nadenken’. Argwaan zit niet meer in de weg en de trigger van een haakaasje wordt snel geaccepteerd en opgenomen. Op zoek gaan naar voedsel doen ze niet dus het is belangrijk dat je die trigger vlakbij de karper aanbiedt.

Laten we beginnen met het zoeken en vinden van de karpers. Er zijn namelijk een aantal manieren om winterkarpers op te sporen. Afhankelijk van de grootte van het water en de grootte van het bestand liggen de karpers in een of meerdere scholen in een zone van het water. Er zijn altijd een of meerdere redenen waarom ze daar liggen. Gedurende de hele winter zullen ze zich daar ophouden, tot het voorjaar zijn intrede doet. Hoe gaan we die karpers vinden?

Voerboot: De beste en makkelijkste manier is om met de dieptemeter van de voerboot op zoek te gaan naar de karpers. Het is wel belangrijk dat je een nieuwere dieptemeter/fishfinder hebt, zoals de Raymarine Dragonfly 5 pro. Met oudere modellen is het vrijwel onmogelijk om de karpers te zien liggen.

Met de dragonfly 5 zie je daadwerkelijk de karpers verschijnen op het scherm van je smartphone of tablet. Het is dus zaak om over de karpers te varen zodat je ze kan zien liggen. Dit doe je door baantjes te trekken met de voerboot. Begin met brede stroken zodat je snel veel water afdekt om te zoeken naar sporen van een groep karper. Wanneer je signalen ziet die kunnen duiden op karper of interessant bodemverloop ga je nog wat extra baantjes op een neer in de hoop op een paar van die vlekken op de dieptemeter die duiden op karper. Heb je ze eenmaal gevonden? Dan is het kassa!

Rubberboot: Met de dieptemeter op de rubberboot kan je ze ook vinden. Echter is dit niet te adviseren op stekken ondieper dan 4 meter. Anders heb je kans dat de karpers schrikken van de boot en ze dus niet op de dieptemeter verschijnen. Wel heb je met de rubberboot de mogelijkheid om sidescan te gebruiken met de nieuwere dieptemeters. Dat kan het proces heel erg versnellen! Ervaringen uit het verleden: Succeservaringen van andere vissers kan je gebruiken om te achterhalen inwelke zone de karpers zich bevinden

 

|> Verder Lezen? “Winterkarper” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.

 

 


 

gerelateerde artikelen

Instagram