Visreis – Down South

JORIS NIEUWENHOFF – Hoewel Scandinavië – en dan met name Noorwegen en IJsland – al sinds jaar en dag de meest populaire reisbestemming is voor vissers uit de Lage Landen, zijn er toch ook steeds meer mensen die wel eens de visserij in zuidelijke oorden willen ervaren. En daar kunnen we hen geen ongelijk in geven, want ook ‘down South’ vallen er fantastische avonturen te beleven. Van GT tot marlijn, van nijlbaars tot koperhaai, van barracuda tot zeilvis: je kunt het zo kleurrijk en vooral sterk niet bedenken, of het zwemt ten zuiden van de evenaar wel ergens rond. Zoals elke reis moet je een reis naar deze regionen natuurlijk wel goed voorbereiden. Dit stukje is bedoeld als een geheugensteuntje of een checklist, zodat jij met een gerust hart op avontuur kunt naar zelfs het meest exotische land ter wereld.

1. Neem hufterproof materiaal mee. Neem van ons aan dat die zuiderse vissoorten vaak bruut sterk zijn en korte metten maken met alles wat daar niet op is berekend. Denk niet dat je wegkomt met je voor snoek bedoelde dreggen en splitringen: die trekken ze gegarandeerd aan flarden. Zorg dan ook dat elke schakel tussen jou en de vis van de hoogste kwaliteit is.

2. Verzorg jezelf. Op de evenaar is de afstand tussen de zon en de aarde minder groot, zodat je ook sneller verbrandt – zeker als je in de winter afreist als je huid niet meer aan de zon gewend is. Zorg dat je je goed insmeert met een hoge factor zonnebrandolie, draag een hoedje of een pet en UV-stralen werende kleding, en bij voorkeur ook een goede polariserende zonnebril. Neem zeker ook maatregelen tegen insecten als die veel voorkomen in het gebied waar je gaat vissen: Deet factor 50 ben je meestal wel gerust. Neem je malariapillen als je naar een gebied reist waar dat nodig is. Doe dat op vaste tijdstippen zodat het een gewoonte wordt, bijvoorbeeld telkens voor het slapengaan. En spreek af met je vismaat dat je de pilletjes op hetzelfde moment inneemt: dan is de kans dat je het vergeet geringer.

3. Drink veel water. Ik herhaal: drink veel water. Je bent de hele tijd in de weer en verliest veel vocht. Dat moet je echt aanvullen om geen hoofdpijn te krijgen, of erger nog, om niet gedehydrateerd te raken. Ik herinner me nog als de dag van gisteren een reis naar de Andaman-eilanden waar Joris en ik elke dag minstens 5 liter water dronken tijdens het popperen op GT, en desondanks amper moesten plassen: het vocht verliet ons lichaam door te zweten. En terwijl we het toch over water hebben: drink enkel water uit nog niet aangebroken flessen die je zelf opent, want onze Europese maagjes kunnen absoluut niet tegen het kraanwater van veel tropische landen.

4. Luister goed naar de gids: hij weet precies wat je moet doen en laten op een bepaalde plek. Vergeet niet dat er in het zuiden nog veel dieren rondlopen, -vliegen, -zwemmen die met veel smaak een hap uit je zouden willen nemen. Doe geen domme dingen in de buurt van wild rond zich happende haaien die je net hebt gedrild, en spring niet uit de boot tussen de nijlpaarden en krokodillen.

5. Zorg dat je paspoort en eventueel visum in orde zijn. Voor sommige landen geldt dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat je het land in gaat.

6. Zorg dat je je vaccinaties op orde hebt. Niet iedereen vindt dat even fijn, maar in veel landen kom je er gewoon niet in als je geen vaccinatieboekje kunt voorleggen.

7. En last but not least: laat je niet afschrikken door het bovenstaande. Het is even wennen, maar daarna kan je genieten van een reis die je je hele leven niet meer zult vergeten.

Uiteraard helpen wij van Visreis.nl je met dit alles, zodat je precies weet wat je moet regelen voor je kunt vertrekken.

gerelateerde artikelen

Instagram