Het zeebaarsseizoen komt voor de meeste zeevissers veel te langzaam op gang. Vaak moet je tot mei en juni wachten voordat je mooie vissen kunt tegenkomen. Maar niet getreurd, tegenwoordig is er een behoorlijk bestand aan zeebaars dat letterlijk overwintert in het Europoortgebied. Daarom loont het de moeite om ook de vroege voorjaarsvisserij op zeebaars een kans te geven. Rico ’t Mannetje geeft wat tips voor de vroege vogels.
Ook in het vroege voorjaar kun je in de havens al op de zeebaars gaan ‘oefenen’…
Tot 45 cm
Het formaat zeebaars waar ik over spreek is natuurlijk niet de typische ‘najaars’ baars die flink in lengte en gewicht kan zijn. Nee, we hebben het hier over zeebaarzen tot 45 centimeter. Maar juist de grote aantallen en de agressiviteit van dit formaat baars, maakt het zo leuk om hier gericht op te vissen. De trend van het gebruik van licht materiaal op zeebaars komt hier volledig tot zijn recht.
Hieronder wat tips en richtlijnen.
- Voor deze visserij gebruik ik graag een spinhengel van zo’n 2,50 meter lang met een werpgewicht tot circa 30 gram. Ondanks het lage werpgewicht gaat mijn voorkeur uit naar een hengel met een strakke topactie.
- Plekken waar warmer (koel)water naar zee wordt afgevoerd, zijn, met name in winter en voorjaar, een trekpleister voor zeebaars. Dat zijn er heus wel meer dan alleen bij Futureland.
- Omdat het formaat zeebaars vaak niet groter is dan 45 centimeter, pas ik mijn aas hierop aan. Klein (kunst)aas in de vorm van shads, pilkers, lepels en kleine plugjes tussen de 6 en 9 centimeter blijken in deze periode vaak succesvol. Jigkopjes tussen de 5 en 15 gram zijn meestal voldoende. Pas het gewicht van de jigkop aan op de stroming; vis niet te zwaar, maar zeker ook niet te licht!
- Bied je kunstaas zo dicht mogelijk tegen de bodem aan. Mocht de shadvisserij niet helemaal je ding zijn, vis dan gewoon met lepels. De lepel is echt een onderschat stukje kunstaas voor de zeebaars. Werp het lepeltje uit, laat het afzinken tot de bodem en vis het met een ‘stop en go’ techniek binnen.
- Hoewel het nog koud is, kan de zeebaars op een zonnige voorjaarsdag uit de trage wintermodus ontwaken en fel gaan jagen op alles dat beweegt.
- In de zomermaanden heb je vaak visuele referentiepunten, zoals het aanwezig zijn van aasvis, duikende meeuwen of het werkelijk zien jagen van zeebaars. In het voorjaar is dat net even anders. Je moet dus echt vertrouwen op je stek, zelfs wanneer het lijkt of er totaal activiteit is.
- Hou je kunstaas diep, maar vis ook eens langs de stenen. De kans op het vastlopen van je kunstaas aan één van die stenen wordt groter, maar de beloning kan soms groot zijn.
- Maak in deze periode vooral ook meters. Krijg je op een stek niet binnen 15 minuten een aanbeet, loop dan voorzichtig 20 meter verder en probeer het hier opnieuw. Dat de zeebaars soms in groten getale aanwezig kan zijn, wil niet altijd zeggen dat ze er dan ook overal zijn. Zeebaars houdt zich, vooral in het vroege voorjaar, vrij gegroepeerd op. En net als in de zomer komt de vis niet naar jou, maar moet jij naar de vis toe.
Geduld!
Met de maand mei en juni in het vooruitzicht, is het een kwestie van tijd voordat de echt grote scholen zeebaars langs de Nederlandse kust verschijnen. En met die trek vanuit het zuiden naar de kust, komen ongetwijfeld ook de grote baarzen weer mee. Die mooie periode komt er heus weer aan, maar heb geduld. In de tussentijd kun je de overwinterende kleinere baarzen eens wat aandacht schenken. Geef het (vroege) voorjaar dus ook een kans!
Een deel van deze Tips & tricks verscheen eerder in de BEET van mei 2019.