JOHN SMIT – Mongolië. Het land met de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld. Het land met een rijke historie en sterke cultuur. Het land van de eindeloze ruimte en vergezichten. Maar voor ons vissers vooral het land waar je de illustere en begeerde “Hucho taimen” kunt vangen, de grootste zalmensoort ter wereld! En als dan de kans zich voordoet om op een volledig nieuw ontwikkelde plek, aan de Eg-rivier, een nieuwe bestemming te kunnen gaan ontdekken waar volop taimen te vangen zou moeten zijn dan laten we die kans niet lopen. En dus togen Henk en ik eind vorig jaar daar naartoe. Op zoek naar taimen!
Mongolië is een groot land in Centraal-Azië, ingeklemd tussen China en Rusland. Maar hoe groot dan? Groter dan alle landen in West-Europa bij elkaar opgeteld! En in dat grote land wonen dan slechts 3,5 miljoen mensen waarvan ongeveer 1,5 miljoen in de hoofdstad Ulaanbaatar. Het is daarmee het dunstbevolkte land ter wereld.
Mongolië heeft een heel rijke historie en is één van de machtigste landen ter wereld geweest in de 15e en 16e eeuw. Dit allemaal onder leiding van Dzjengis Khan die ongeveer de hele wereld heeft veroverd! Die trots voel je vandaag de dag nog steeds en veel in Mongolië is opgedragen aan, en vernoemd naar, deze leider. De Mongolen spreken hun eigen taal, het Mongools, en zijn van oudsher een nomadisch volk. Ruimte genoeg immers en dat zie je wanneer je het land doorreist.
Nog steeds leven hele families in de traditionele tenten, de “ger”, en leven ze van de opbrengsten van het hoeden van vee. Het zijn heel vriendelijke en gastvrije mensen die geleerd hebben te leven in een land met een landklimaat; hete zomers en ijskoude winters.
Qua natuur is het land ook heel bijzonder. In het westen heel bergachtig (Altajgebergte), in het noorden onderdeel van de Siberische hoogvlakte, in het oosten veel bossen grenzend aan China en in het zuiden de bekende Gobiwoestijn. In dit land stromen diverse rivieren uit grote meren en uit de bergen die rijk zijn aan vis, waaronder ook de taimen. En in één van die rivieren gaan we vissen!
En zo vertrekken Henk en ik op reis. Maar niet voordat we ons natuurlijk goed hebben voorbereid en ingelezen op Mongolië en de visserij op taimen. Henk en ik zijn spinvissers en dat materiaal hebben we dan ook ingepakt. Ook omdat de locatie zo nieuw is dat we denken dat we op die manier de meeste kans maken om te controleren of de taimen er echt zit.
We hebben maar een paar visdagen in deze pilottrip en hiermee kunnen we net wat sneller stekken en waterlagen uitvissen. Het materiaal dat we meenemen laat zich het best omschrijven als medium-heavy tot heavy snoekmateriaal. Hengels tot 80 gram werpgewicht, molens in de 5000-serie, 40lb lijnen en een uitgebreide verzameling kunstaas waarmee we alle waterlagen kunnen raken, met diverse soorten actie en kleuren.
Daarnaast hebben we een aantal oppervlakteaasjes laten maken, imitaties van muizen en ratten, omdat de taimen erom bekend staat knaagdieren van de oppervlakte te grijpen, en natuurlijk waadbroek en -schoenen en warme waterdichte kleding. We gaan in september en dat is daar al volop herfst met kans op koud weer.
Dit is een premium artikel.