De methodfeeder kun je heel goed in het vroege voorjaar toepassen, zowel op commercials als op natuurlijke wateren. Maar je moet wel extra rekening houden met het aasgedrag; het water is nog erg koud en niet elke dag aast de vis vol overgave… Net zoals bij de vaste hengel ‘subtiel vissen’ de standaard is, geldt dat ook voor de methodvisserij in het voorjaar. En dat finesse-aspect is wat bij veel methodvissers te wensen overlaat.
De methodfeeder blijft relatief lang te water.
Drie specialisten
In Engeland wordt het vissen met de method veel toegepast, zeker ook in deze tijd van het jaar. Of het nu op commercials is of op andere wateren. Drie Engelse specialisten geven hun tips voor de methodvisserij in het (vroege) voorjaar: Joe Carass, Des Shipp en Lee Kerry.
Joe Carass bouwt zijn stek heel voorzichtig op: “Wanneer je in het vroege voorjaar veel inwerpt, zonder dat je ook veel beet krijgt, dan bouw je al snel een te ruim gedekte tafel op. Het moet allemaal iets minder. Het kan zo extreem zijn dat ik soms maar één worp per uur maak.”
In zo’n situatie wil je dat het haakaas en voer perfect is. In dit geval valt wel wat te leren van statische karpervissers die hun montage vaak de hele dag in laten liggen. Hierbij zijn visuele attractie, geur en smaak aspecten om eens nader onder de loep te nemen.
Extremen
De helderheid van het water kenmerkt zich nu door extremen: op sommige wateren is het op zijn helderst, terwijl op andere wateren veel water afgevoerd wordt en de kleur eerder aan koffie doet denken… Voor beide situaties een uitgelezen kans om een opvallend of juist onopvallend voer en haakaas te gebruiken.
Joe: “Als voer voor de method gebruik ik graag 2 mm Fin Perfect pellets. Na bereiding zijn deze lichtbruin van kleur, niet echt opvallend, maar is dat erg? Met name op heel troebele wateren heb ik goede resultaten geboekt door de pellets geel te kleuren.”
Met kleurstof kun je alle kanten op; zo hoor je geregeld vissers vol lof over rood praten. En een geurtoevoeging met bijvoorbeeld Haze Banoffee voer van Sonubaits, geeft een echte smaakboost, aldus Joe.
Joe Carass weet ook de karpers te vinden met de methodfeeder.
Kraakhelder
Als het water kraakhelder is, dan hanteert hij echter een subtielere aanpak. De basis van het voer matcht hij graag bij de bodemkleur, maar door de toevoeging van wat kleine opvallende deeltjes, valt het alsnog op, maar dan wel op een subtiele manier. Met de zogenaamde Fluo Rocks kun je precies dit effect bereiken. Tenslotte kun je met wat druppels Haze op de feeder een kleurkolom creëren. Soms kan dit onder lastige omstandigheden opeens wel een snelle aanbeet opleveren.
Voor Joe is er geen twijfel dat extra geur en smaak in het vroege voorjaar heel effectief is. “Ik heb talloze experimenten gedaan en de resultaten wijzen telkens in de richting dat het wel degelijk een verschil kan maken.”
Dit artikel en vele andere lezenswaardige artikelen, verschijnen in de BEET magazine die op 23 maart zal uitkomen. Wil je dit nummer als eerste lezen, neem dan een abonnement en je komt goed voorbereid aan de waterkant: klik hier.