Strandfeederen: Lichter… En Leuker

MARTIJN DEKKERS: Strandfeederen is een visserij die voor jong en oud is weggelegd. Zelfs de meest ervaren zeevissers raken steeds meer aan deze visserij verslaafd. Niet geheel verwonderlijk aangezien je ontzettend weinig materiaal nodig hebt en de visserij heel erg gemakkelijk is. Dat het een effectieve visserij is blijkt wel uit de vele wedstrijden die gewonnen worden door vissers die de feederhengel uit de foedraal toveren

Licht bepakt

Strandfeederen kenmerkt zich door de geringe afstand waarop gevist wordt. We vissen ergens tussen de 5 en de 50 meter op een geringe diepte. Zware hengels, ankerlood, grote kisten en steunen waar een Scud-raket op gelanceerd kan worden laten we thuis. We gaan lekker licht bepakt richting het water! Een of twee hengels met kleine molens, een rugzakje, twee losse steuntjes en een koelbox met aas en wat eten en drinken is alles wat me mee ‘sjouwen’.

strandfeederen

Feederen

Zoals de naam al aangeeft, we vissen niet met een lange, zware strandhengel, maar met de feederhengel. Dat kan een feederhengel zijn die je op het zoete water gebruikt, of een speciale strandfeeder, beide hengels zijn hiervoor geschikt! Onder de strandfeeder monteren we een molentje uit de 3000-5000 klasse, speciale eisen zitten hier niet aan, enkel de slip dient goed te werken. We vullen de molen met een nylon lijn van 25-30/00 of een gevlochten lijn van 10-14/00, dat is een persoonlijke keuze. Een voorslag is niet nodig, mag wel, maar persoonlijk laat ik deze achterwege.

strandfeederen

Kleine haken

De meeste onderlijnen zijn geschikt voor het strandfeederen. Het beste neem je een paar verschillende mee naar het water. Een paar lijntjes met kunststof afhouders, een paar met metalen afhouders en een paar wapperlijntjes volstaat ruimschoots. Er moet wel gelet worden op de haakmaat. Ze mogen best wat kleiner zijn dan gemiddeld tijdens het zeevissen. Haakje maat 4 mag, maar het is vaak beter om een haakje maat 6, 8 en zelfs 10 te nemen. De meeste hengelsportzaken hebben deze wel in de zoute hoek hangen. Bestellen op internet kan ook en als je op Facebook te vinden bent zoek dan eens naar de hobby-knopers, zij maken de beste lijntjes en kunnen je ook prima adviseren.

Minder dan 100 gram

Het lood dat we kiezen gaat maximaal tot 130 gram, maar meestal komen we niet boven de 100 gram uit. Het lood kies ik in de meeste gevallen plat of een piramidelood. Beide hebben veel grip op de zanderige bodem. Kies je lood zo licht mogelijk, dat het wat verschuift is geen enkel probleem.

Welk aas?

Als aas is het reguliere zeeaas zoals zeepieren en zagers prima geschikt. Kan je aan kleine zagertjes komen, dan genieten deze absoluut de voorkeur! Wil je wat variatie neem dan ook mesheften mee. Wie echt eens verrast wil worden hangt een stripje makreel of inktvis aan de haak. Vrij onbekend in Nederland, maar vangen doet het weldegelijk. Vaak vang je dan ook nog de meest bijzondere soorten.

Variatie aan vissoorten

Afhankelijk van het seizoen kan je op deze geringe afstand toch een heel scala aan vissoorten verwachten. Denk dan aan botten, zeebaars, meuntjes, paling, tong, wijting en met wat geluk zelfs een mooie tarbot. Denk niet dat je enkel kleintjes vangt voor het kantje, grote vissen hebben echt niet meer nodig dan een halve meter water om er te komen foerageren!

Wat zijn goede stekken?

Stekken zijn er in overvloed, het gehele strand leent zich voor deze visserij. Hotspots zijn muien, zwinnen, zandbanken en uitlopen van slijtgeulen. Deze zijn gemakkelijk te herkennen door onderbrekingen in golven, glad water of veranderingen is stroming. Wil je hier het fijne van weten lees dan de Zoute Korrel die gewijd is aan strandstekken.

Welk getij is het beste?

Naast de lichte visserij, het scala aan vissoorten en het geringe materiaal wat je mee dient te nemen heeft het strandfeederen nog een groot voordeel. Je bent geheel onafhankelijk van het getij. Ieder getij, eb, vloed, opkomend of afgaan, je kan altijd vis vangen met de strandfeeder.

Goede leerschool voor de jeugd

Strandfeederen is een uitstekende leerschool voor kinderen. Ze kunnen bij het strandfeederen echt alles zelf doen, zelfs werpen. Ongeacht of ze nu 10 of 50 meter werpen, ze kunnen altijd hun visje vangen en kinderen die zelf alles mogen en kunnen doen raken vele malen sneller gemotiveerd om weer eens te gaan vissen natuurlijk. Kortom: strandfeederen is simpel, erg leuk, doeltreffend en echt iedereen kan het. Wat houd je nog tegen?

Nog meer weten over het strandfeederen? Kijk dan eens in de Beet van februari 2020.

gerelateerde artikelen

Instagram