Met nog twee weken te gaan naar de opening van het ‘roofvisseizoen’, kijken er duizenden sportvissers uit naar de laatste zaterdag van mei: de 29ste! Is iedereen er klaar voor en heb je al een plannetje of een afspraak gemaakt voor deze datum? Via de zoekfunctie op Beet.nl kun je heel wat nuttige artikelen en tips & tricks lezen, zeker als je daarnaast de oude jaargangen van Beet hebt bewaard, of specials als de ‘Roofvisseizoen – 200 praktische tips’ van Beet/Rovers, waar onderstaande tip uit gehaald is.
Zijtakken van drukbevaren kanalen kennen ook een continue heen-en-weer gang van het water door de zuiging van scheepvaart.
Rivieren en andere stromende wateren zijn populaire plekken voor roofvisliefhebbers. Maar de meeste sportvissers weten: je hebt stroming nodig om roofvis te vangen! Is de waterstand laag en de stroming minimaal, verwacht dan een taaie dag. Wat kun je hieraan doen?
Een van de mogelijkheden is om de diepe plekken op te zoeken waar veel vissen zich terugtrekken bij lage waterstanden, die vaak hand in hand gaan met weinig stroming. Een andere mogelijkheid is om te wachten tot de zon ondergaat. Bijna elke vissoort voelt zich kwetsbaar en ‘bekeken’ op ondiep stilstaand water, en durft pas het ondiepe weer op wanneer de zon niet meer schijnt. Roofvis als snoekbaars wacht dan het liefste het donker af om te gaan jagen.
Weinig stroming? Stel je vissessie eens uit tot de avond. Vaak is het moment van de zonsondergang voor snoekbaars het sein om actief te worden in de zomer.
Maar ook overdag kun je iets doen aan slechte omstandigheden met weinig stroming. Als je goed kijkt, zul je merken dat sommige stekken méér stroming hebben dan andere. Bijvoorbeeld op de kop van een krib, of op het einde van een zwaaikom, waar de weinige stroming harder is dan elders. Roofvis heeft daar een feilloos gevoel voor. Ook in het midden van de rivier, in de vaargeul, stroomt het sneller dan aan de kanten. Dát zijn de plekken waar je moet zijn als het niet hard stroomt. Succes en vang ze!
Wie heeft hem nog liggen, deze special?