Op jacht naar Nijlbaars

TOM SINTOBIN – ‘Waar ben je?’, vraagt een vismaat via Whatsapp. ‘Op Schiphol, met Joris, we wachten op een vlucht van ongeveer 10.000 kilometer.’ Het is even stil aan de andere kant van de lijn. ‘Waar ga je vissen?’ vraagt hij dan. ‘Geloof het of niet, maar we gaan op baars…’ Een halve dag later zetten Joris en ik voet aan de grond in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Ons doel: Lates niloticus, beter bekend als Nijlbaars. Hoewel ik behoorlijk moe ben door de lange vlucht, voel ik de spanning in de zwoele Afrikaanse lucht. Nijlbaars is een vissoort waar ik al sinds mijn kindertijd van droom, en nog nooit eerder was ik er zo dichtbij… Die avond slaap ik als een roos in het transithotel vlakbij de luchthaven.

Foto’s: Joris Nieuwenhoff en Tom Sintobin

De Afrikaanse lucht zindert van de spanning

Goliath-baars

Nijlbaars heeft nog veel andere namen, zoals African Snook, Giant Lates, African barramundi of, naar mijn mening de mooiste naam van allemaal: Goliath Perch. In de Afrikaanse Hausa-taal wordt hij ‘giwan ruwa’ genoemd: ‘waterolifant’. Die laatste naam heeft deze zoetwaterroofvis niet voor niets. Ze kunnen bijna twee meter lang worden en een gewicht van ongeveer 200 kilogram bereiken. Het IGFA-wereldrecord Nijlbaars staat op 230 pond, gevangen in Lake Nasser – maar er zijn al veel grotere vissen gevangen door beroepsvissers.

Deze zoetwaterrovers komen van nature voor in verschillende Afrikaanse wateren, waaronder de Kongo-rivier en de Nijl. Ze zijn ook uitgezet in onder andere Lake Nasser in Egypte, en in de jaren 50 in het Victoriameer in Tanzania, Oeganda en Kenia. Op die laatste plek hebben ze een ecologische en humanitaire catastrofe veroorzaakt doordat ze bijna alle andere inheemse vissen opaten, waardoor de lokale vissersbevolking verhongerde – een tragische geschiedenis die wordt verteld in de documentaire ‘Darwin’s Nightmare’ uit 2004.

In december 2022 ving de Nederlander Jan Vos de tot nog toe grootste Nijlbaars aan boord bij Stanley.

Lake Nasser was lange tijd de beste plek om echt grote vissen te vangen. De recent overleden Engelsman Tim Baily had er een prachtig viskamp. Kleinere vissen zijn er nog steeds, maar de giganten van vroeger zijn veel zeldzamer geworden door overbevissing. Ook op Lake Victoria is het niet gemakkelijk om een serieuze vis te vangen met de hengel vanwege de intensieve beroepsvisserij.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram