Met de feederhengel op voorn kan een bijzonder geschikte manier van vissen zijn om op deze soort te vissen. Met name op stromende wateren en ook wanneer er veel wind is, ben je altijd verzekerd van een statische aasaanbieding. Bovendien kun je op plaatsen vissen die je met geen enkele andere vismanier ook maar zou kunnen bereiken. Een enorm voordeel!
Welke montages met de feederhengel op voorn?
Voorns zijn vissen die vaak moeilijk tijdens het feedervissen te vangen zijn. Voorns zullen zichzelf maar zelden haken en je zult daarom een geraffineerd systeem moeten gebruiken om te voorkomen dat je heel veel aanbeten mist. Vis altijd zo direct mogelijk. Dit doe je door de voerkorf, via een speldwartel, direct op de hoofdlijn te plaatsen en geen zijlijntjes te gebruiken.
Hoe ziet de onderlijn voor de voorn er uit?
Bij het feedervissen op voorn gebruik je een zo direct mogelijke montage. Daarbij hoort ook de juiste lengte onderlijn voor de aangetroffen vissituatie. Voorns zullen zich zeker niet al te vaak zelf haken. Voor deze visserij ga ik altijd uit van een standaardlengte onderlijn van 60 centimeter. Verder is er maar één stelregel: gemiste aanbeten = kortere onderlijn.
Feedervissen met gevlochten lijn
Tijdens het feedervissen op blankvoorns is een maximale, gevoelige beetregistratie een absolute must. Hiertoe is het vissen met een gevlochten lijn, oftewel ‘braid’, vaak noodzakelijk.
Dit soort materiaal heeft namelijk geen enkele rek, waardoor iedere aanbeet werkelijk veel beter zichtbaar is. Wel is een voorslag (van ongeveer twee hengellengtes) van gewoon nylon te adviseren. Dit zorgt voor wat demping bij het werpen, het zetten van de haak en ook het landen van eventuele grotere vissen.
Feedervissen met een slappe lijn
Het vissen met een slappe lijn kan mega doeltreffend zijn bij het vissen op rivieren of andere stromende wateren! Hierbij moet wel ieder detail 100% goed kloppen. Zo gaat bij teveel stroomdruk op de lijn de voerkorf rollen. Hoe kunnen we die druk verminderen? Zoveel mogelijk lijn moet uit het water komen en zoveel mogelijk lijn moet evenwijdig komen met de stroomrichting.
Het is dan ook ideaal om te zorgen voor enkele meters extra lijn in het water en om simpelweg de hengel af te steunen met de hengeltop omhoog. Zo stroomt er automatisch een bocht in de lijn, waardoor er minder lijndruk ontstaat. Alleen in het diepste gedeelte van de bocht blijft de spanning bestaan.
Het is zaak om precies dat voerkorfgewicht te gebruiken dat maar net zwaar genoeg is om op de visplek te blijven liggen. Bij de minste aanbeet van een vis blijft de korf niet meer op zijn plaats en wordt meegetrokken door de spanning op de lijn. Vrijwel iedere aanbeet resulteert in een vis die zichzelf haakt op de voerkorf.
Nog meer lezen over voornvissen?
Welk aas voor vissen op voorn? – Top-14 beste aassoorten! Welk aas voor vissen op voorn? Leer wat het beste aas voor voorn is en hoe je dit gebruikt. Hoe vis je met maden? Hoe vis je met casters? Noem maar op!
Voorn vissen in het voorjaar, zomer, najaar en winter Wanneer vang je blankvoorn? Let wel op, of het voorn vissen in het voorjaar, zomer, najaar en winter betreft, want afhankelijk van het seizoen kunnen ze zich op andere plekken verscholen houden.