Klassiek verticalen – Harde beuken op de top

In al het pelagische geweld van de laatste tijd lijkt het klassieke verticalen een beetje in het verdomhoekje te raken. Wat mij betreft onterecht, want ik wil beide technieken zo goed mogelijk beheersen.

Tekst en foto’s: Johan Struwe/Hengelsport Zaltbommel

Verticalen op de ‘ouderwetse’ manier kan namelijk wel degelijk het verschil maken op dagen dat de vis zich niet pelagisch laat vangen. Daarnaast is het de uitgelezen manier om aantallen te vangen, wanneer je minder selectief voor groot wilt gaan. Juist doordat je met deze techniek vanaf een (op de stroming) driftende boot veel water afdekt, vergroot je je vangkansen aanmerkelijk en door het lichte materiaal heb je ook aan kleinere vissen mooie sport. Maar het mooiste aan het verticalen zijn toch wel de aanbeten! Zeker op stromend water komen de harde knallen keihard door en schrik je je letterlijk een hoedje bij elke aanbeet!

MATERIAAL

Voor deze visserij gebruik je een lichte, maar snaarstrakke hengel, met een werpvermogen van zo’n 10-28 gram. De Doiyo Saino serie biedt perfecte hengels voor deze visserij. Op deze hengel monteren we afhankelijk van voorkeur een werpmolen of werpreel, voorzien van een zo dun mogelijke gevlochten lijn. Op de rivier, waar we toch vaak grotere vissen kunnen verwachten en we natuurlijk te maken hebben met stroming en de aanwezigheid van grote snoek en meerval, ga ik niet dunner dan 12/00 gevlochten lijn, met een voorslag van 45/00 fluorocarbon. Voor dat laatste zweer ik bij de Pink Champagne van Rhino. Veruit de beste fluorocarbon die ik ken. Een kleine tacklebox met loodkoppen in verschillende gewichten en natuurlijk shads in verschillende soorten en maten maken het materiaal af. Met de loodkoppen van Zeck heeft Hengelsport Zaltbommel mooie koppen met stevige haken in het assortiment. Succesvolle shads zijn de Iris V-Power van SPRO en de Gator Catfish 11 centimeter.

In zo’n harde bek wil je stevig de haak zetten!
In zo’n harde bek wil je stevig de haak zetten!

VISTECHNIEK

De techniek is even simpel als effectief. Laat je shad naar de bodem zinken en sluit dan de beugel van je werpmolen of start het opspoelen van je werpreel. Tik de shad pittig zo’n tien centimeter op en laat hem weer rustig aan een strakke lijn naar de bodem zakken. Zorg altijd dat je goed bodemcontact houdt en altijd aan een strakke lijn vist. De aanbeten komen meestal op het moment dat je je shad weer aan de strakke lijn laat zakken en het is zaak om razendsnel en vooral hard de haak te zetten. Stel dus je slip perfect af! Het harde zetten van de haak is noodzakelijk omdat snoekbaarzen een keiharde bek hebben en daarnaast ook flink wat bijtkracht. Zet je de haak niet hard genoeg, dan ‘spuugt’ de snoekbaars de shad tijdens de dril gewoon weer uit… Het spreekt natuurlijk voor zich dat je altijd met vlijmscherpe haken vist, dus let hier goed op. Zeker na een aantal gevangen vissen of even vastzitten aan de bodem worden ze snel bot.

Kijk voor meer informatie op www.hengelsportzaltbommel.nl.

 

Hengelsport Zaltbommel logo

Hengelsport Zaltbommel
Toepadweg 31c
5301 KA Zaltbommel
Tel. +31 (0)6 – 1858 9520
E-mail: info@hengelsportzaltbommel.nl

gerelateerde artikelen

Instagram