BERND BRINK – Als je een klein beetje zoekt, dan zal je ongetwijfeld veel do’s en dont’s tegenkomen over karpervissen in het voorjaar. Echter… er bestaan geen tips die overal en altijd werken. Bernd Brink onthult zijn top-lentetips en wanneer, hoe en waar ze toe te passen.
Na de lange winterpauze lokken de eerste warme dagen veel karpervissers naar het water. De vangsten blijven vaak achter bij de verwachtingen, want de lente is één van de moeilijkste seizoenen. Theoretisch is karpervissen in de lente vrij gemakkelijk; het wordt warm en de karpers worden actiever. Ondiepe delen van het water warmen sneller op en dat is waar je de karpers vangt. Echter, de realiteit is vaak anders.
Deze prachtige schub van een diep water pakte het aas op slechts twee meter van de oever. Zo is het weer erg wisselvallig in de lente. De regel ‘ondiep vissen’ gaat niet op wanneer een hogedrukgebied met warm, zonnig weer wordt vervangen door een lage luchtdruk die acht graden en koude hagelbuien met zich meebrengt. Maar ‘ondiep vissen’ is niet de enige lentetip die niet altijd opgaat. Naast enkele eenvoudige regels, zal ik voor elke tip een precieze gebruiksaanwijzing geven, want er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Dit alles met het doel om de start van het seizoen voor iedereen zo succesvol als mogelijk te maken.
TIP 1 – (Water) temperatuur is alles
Vaak wordt een maand genoemd wanneer het weer de moeite waard is om op karper te vissen. Maar het zit natuurlijk ingewikkelder in elkaar. De kansen om een voorjaarskarper worden groter naarmate de watertemperatuur boven de 10 graden Celsius komt. De eerste zachte dagen zijn vaak al in maart en ondiepe
wateren bereiken al snel temperaturen met dubbele cijfers.
Nu is het tijd om naar het water te gaan, want zo vroeg kan je de klok er op gelijk zetten dat er bijna zeker nog een koudegolf komt, met weer dalende watertemperaturen. Zo kunnen de vangsten in maart soms beter zijn dan in april of mei! Vooral in mei kan het naderende paaiseizoen een stagnatie in aasgedrag veroorzaken. Het is niet de kalender die de juiste tijd bepaalt, maar de (water)thermometer.
TIP 2 – Ondiep Beter?
Zoals alle warmbloedige dieren, houden karpers van warmte. Ondiepe wateren of de ondiepe zones van diepe visgronden warmen sneller op. Daarom blijven ze, wanneer de temperatuur stijgt, bij voorkeur in ondiepe zones. Helaas vertoont de temperatuur in de lente geen continu stijgende curve. Een milde 15 graden met zon kan de volgende dag worden gevolgd door 6 graden met hagelbuien; april doet wat ie wil! Het is een feit dat ondiep water snel opwarmt, maar ook weer snel kan afkoelen. Daarom kun je niet over de hele linie zeggen dat ondiep altijd beter is, zelfs niet in het voorjaar.
De weersomstandigheden bepalen waar de karpers blijven, het liefste vertoeven op dat moment. Als de temperatuur daalt, gaan onze targetvissen terug naar diepere delen van het water. Het wordt bijzonder kritisch wanneer de temperaturen voortdurend veranderen. Want karpers houden minstens evenveel van constante temperaturen als van warmte. Kortom, ondiepe wateren met een
diepte van minder dan twee meter, kunnen in het voorjaar erg onvoorspelbaar zijn. Immers heeft hier elke verandering in temperatuur een sterk effect op het hele waterlichaam.
Laat je ook niet misleiden door helder, mooi weer. Vaak als de dagen zonnig zijn, is er sprake van nachtvorst. Voor zeer ondiepe wateren betekent dit pieken en dalen in de watertemperatuur.
TIP 3 – Diep Water biedt ook kansen
Een typische grind- of zandwinningplas met overal steile oevers is niet het ideale voorjaarswater, maar toch kan hier karper worden gevangen. Zelfs het diepste meer is ondiep aan de oever. Vaak vis ik op dit type wateren niet verder dan vijf meter van de oever, en ja, dan is absolute stilte vereist als je onder je eigen kant een rig dropt.. Daarom leg ik mijn montage zo ver mogelijk van mijn kampement vandaan.
Een ideale stek is een rietkraag waar een milde wind op waait. Als je montage strak tegen het riet ligt, maakt het niet uit dat een meter daarna de bodem steil naar 15 meter zakt. Diepe meren hebben zelfs voordelen ten opzichte van zeer ondiepe wateren. Als de temperatuur daalt, vindt de karper nog steeds constante waarden op diepte. Zo hakt een koudegolf niet zo erg in op de bijtlust. Vaak zie je ook dat de rest van het jaar het bestand veel meer verspreid ligt. In het voorjaar concentreren de karpers zich op de ondiepe oeverzone. Vooral wanneer het bestand laag is, zijn de kansen om vis te vangen groter dan tijdens de rest van het jaar.
>| WIL JIJ OOK DE VOLGENDE 7 KARPER VOORJAARSTIPS LEZEN?
Dit artikel en nog veel meer interessante karper artikelen kun je zien en lezen in Karperwereld 143
Karperwereld 143 ligt NU in de winkel !
Wil je 6x Karperwereld thuis op de Mat? Neem dan NU een voordelig jaarabonnement.
ABONNEREN