Elke roofvisser kijkt reikhalzend uit naar die laatste zaterdag van mei wanneer we eindelijk weer mogen na een gedwongen rust van twee maanden. Maar als het dan zo ver is, wat is dan je plan? De onderwaterwereld die je eind maart hebt achtergelaten is totaal veranderd. De vissen gedragen zich anders, zitten op andere plekken en laten zich vaak weer met andere technieken vangen. Dus hoe begin je zo’n nieuw seizoen het beste? In onderstaand artikel geven wij je als VisTD een aantal tips en plannen mee, waar je hopelijk je voordeel mee kunt doen.
Tekst en foto’s: De Vistechnische Dienst
Het klinkt wellicht een beetje als een open deur, maar zorg dat je een plan hebt! In het nieuwe seizoen heb je zo veel nieuwe stekken voorhanden en bestaan er zo veel nieuwe mogelijkheden, dat je al snel de weg hierin kunt kwijtraken. Gevolg is dat je van alles probeert en geen stek of kunstaas echt de kans en tijd geeft. Dit is niet zo effectief. Je kunt je plan baseren op je vangsten van voorgaande seizoenen, of je kunt eens iets heel nieuws proberen. Om dit te doen kun je inspiratie opdoen uit diverse artikelen uit bijvoorbeeld de Beet, maar ook verslagen van anderen op social media of bijvoorbeeld de vele films die tegenwoordig op YouTube te vinden zijn. Even schaamteloos wat reclame voor onszelf: check ons YouTube-kanaal maar eens. We brengen jaarrond vlogs en informatieve video’s uit over tal van technieken voor alle roofvissoorten. Belangrijk bij het maken van je plan is dat je het concreet maakt. Hoe beter je vastgelegd hebt welke technieken je op welke plekken en op welke momenten van de dag gaat inzetten, hoe meer houvast dit geeft tijdens de visdag.
HET JUISTE TIJDSTIP
Aangezien we alweer tegen de zomer aan zitten als het seizoen opent, is het tijdstip waarop je vist erg belangrijk. Je weet natuurlijk wel dat de eerste en laatste uren van het dag het productiefst zijn. Pas hier je plan en je technieken op aan. Vis de ondieptes en oeverzones in de ochtend- en avonduren af, en ga overdag op zoek naar diepere plekken. Over het algemeen zullen de rovers in de ochtend actief op jacht gaan in de oeverzones en gedurende de ochtend afzakken naar diepere waterlagen. We hebben gemerkt dat dit met name op rivierplassen sterk voorkomt. Daar zakt de vis soms wel weg tot dieptes van acht tot tien meter en is de oeverzone nagenoeg uitgestorven. Het zou zonde zijn wanneer je daar al je uren verspeelt. Op de rivier zelf is dit effect weliswaar wat minder sterk, maar zeker ook aanwezig. Om je op weg te helpen een goed plan te maken, hebben we hieronder wat kennis voor je op een rijtje gezet wat betreft de roofvisserij op de verschillende wateren.
RIVIERPLASSEN
Wanneer je nu op meren en plassen gaat vissen, en dan met name op de rivierplassen, dan kun je dit het beste in de hele vroege ochtend of late avonduren doen. Zoals al eerder gezegd, zit de vis overdag vaak diep en is daarmee moeilijk bereikbaar. Op sommige ondiepe platen of baaien zal het nog mogelijk zijn om een snoekbaars te vangen, die nog op of rond de paaiplekken hangt. Verder zwemt er veel baars in allerlei maten langs het oevertalud en staan er leuke snoeken in de met waterplanten begroeide baaien. En vergeet niet: er patrouilleren langs de oever en rond het talud ook de nodige roofbleien, die zich regelmatig laten zien door met hun rug uit het water te komen of kolken te slaan in het water. Wadend vissen heeft nu de voorkeur.
De rest van het artikel vind je in BEET mei/juni 2023. Het magazine is nu verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op roofvis, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.