De herfst begint al in september met vaak ronduit heerlijk weer en eindigt ver in december en dan kan het gruwelijk koud zijn! Het vissen in die uitersten verschilt enorm. In de vroege herfst kan het feest op het ondiepe zijn, in de late herfst ligt de snoek verspreid over de plas. Op vaarten, kanalen en veenplassen maakt het niet zoveel uit waar je vist. Daar kan de vis het jaar rond geen kant uit, maar op grote plassen met het flink diepteverloop is het een ander verhaal.
Vissen als deze komen vaak net van het randje. Leg twee hengels klaar: een voor het ondiepe de ander om wat dieper te vissen.
Tekst & foto’s: Bertus Rozemeijer
Net zo variabel als het weerbeeld zijn ook de technieken waarmee je snoek kan kan. Nu kun je jaarrond met veel technieken snoek vangen – dat is ook het boeiende aan het vissen op snoek – maar de herfst opent weer nieuwe mogelijkheden. Zo worstelen we veel minder met planten en kunnen daardoor een veel breder scala aan kunstaas inzetten.
Daarnaast hebben veel snoeken het ondiepe water verruild voor dieper of zelfs zeer diep water. Toch blijven er ook snoeken, zelfs als het buiten gruwelijk koud aanvoelt, nog op het zeer ondiepe rondhangen. Je moet dus een keuze maken wat je wilt doen; ook weer een aspect wat het snoekvissen zo leuk maakt. Om hier een voorbeeld van te geven: ik viste met dood aas en twee hengels op een diepte van zeven en, schrik niet, vijftien meter. Mijn grootste snoek was 115 cm. Vriend Henk Rusman viste met een Grandma plug er op dezelfde dag, en ving ook een snoek van 115 cm op maar twee meter water. Henk had zijn snoek misschien ook met de vlieg kunnen vangen.
==========================================
Kijk wel uit wat je doet en houd het weer(bericht) in de gaten. Wind kan echt bloedlink zijn.
OVERVALLEN!
Onvermijdelijk krijgen we nu ook steeds meer te maken met wind. Bakken met wind soms en daar moet je wel mee om kunnen gaan. Het wel of niet kunnen uitvaren hangt van het viswater en de kwaliteit van je boot af. Niet zo lang geleden zag ik op Facebook een foto van een gezonken aluminium boot, die blijkbaar niet was vol geschuimd. Dat was schrikken! Stel je voor dat je door storm overvallen wordt en je boot loopt vol. Natuurlijk kijk je vooraf het weerbericht na. Maar geloof me, ook met veel ervaring en de nodige zorg word je wel eens overvallen door onverwacht natuurgeweld.
===========================================
JE SNAPT HET WEL…
In september en oktober – zeker zolang de temperaturen van het water nog op een redelijk hoog niveau blijven – vis ik het liefst ondiep, maar zoek ik wel vaker de randen naar dieper water op. Ik kies nu vaker voor rubber met gering loodgewicht; meestal tien, maximaal 15 gram. Een shad van 18 tot 20 centimeter kan je behoorlijk ondiep vissen, maar kun je ook af laten zakken en dicht bij de bodem vissen. Ik twitch of jerk het rubber vaak terug maar overdrijf hier niet mee. Over een worp van twintig meter zijn dat een handvol slagen om zo een eventueel volgende, niet geziene snoek toch even te provoceren. Dit werkt bij mij verrassend goed.
Dieplopend of ondieplopend kunstaas, of grijpen we al naar het dood aas?
Daarnaast zoek ik het soms ook op water van minder dan een meter diep, waarbij er vaak anderhalve tot twee meter water onder de boot staat. Je hebt nu zeker nog te maken met planten, maar er zijn ook al grote oppervlakten met vrijwel een plantvrije zone. Je bent daar heerlijk vrij om elk kunstaas te gebruiken, mits het niet te diep loopt en makkelijk te sturen is.
Tot zover het artikel over Herfstsnoek van Bertus Rozemeijer dat je kunt lezen in de nieuwe BEET Magazine die net is uitgekomen en in de winkels ligt. Abonnees hebben hem al een week in huis, dus wanneer jij je de moeite van de gang naar de winkel wilt besparen, zorg dan voor een abonnement: klik hier.