Groot aas op de haak voor de grote zeevissen

In de natuur geldt dat grotere roofdieren in de regel ook groot aas tot zich nemen. Ook voor vissen en roofvissen kun je dat in grote lijnen zeggen. Maar natuurlijk zijn er genoeg uitzonderingen. Wanneer er geen groot aas is, zal een roofvis immers ook moeten eten en vele kleintjes vullen ook de maag! In dit artikel spelen we in op de trend van het vissen op haaitjes, roggen en conger, waarbij het gebruikte aas vaak wat groter is dan bij het vissen op andere soorten. Hoe bieden we dat aas aan; welk aas gebruik je voor welke soorten en hoe bevestigen we dat aan de haak? 

Guntars weet als geen ander wat je in Engeland  aan de grote vissen moet voorhouden…

Door Guntars Zukovskis

Als we Guntars Zukovskis spreken, zitten we nog midden in de coronacrisis en hoewel we in Nederland gelukkig wat bewegingsvrijheid hebben, is de situatie in het land van Boris Johnson de sportvisser beduidend minder goed gezind. Je mag er 5 mijl rond je huis op uit trekken, maar daar blijft het ook bij. Guntars is een fanatieke zeevisser en kan vanwege die 5 mijl zijn geliefde visrijke Bristol Channel niet bereiken. Hij doodt de tijd met het vissen op snoek, kopvoorn en baars in de buurt. Gelukkig heeft hij daardoor tijd om voor Zeehengelsport eens wat op een rij te zetten over de aassoorten en de manier van aanbieden op de grotere zeevissen. Want daar heeft de geboren Let verstand van. Op zijn social media komen de mooiste gladde haaien, roggen, congers en zeebaarzen voorbij. In de rubriek Masterclass van Zeehengelsport 373 trok hij de aandacht al eens met zijn officieuze zeebaarsrecord in Engeland: een vis van liefst  21 lb 2 oz (iets over de 10 kg) die hij ving in februari 2020.

Gekocht bij de Nederlandse visboer: een doosje ingevroren ‘squid’…

Flinke brok aas

Om die grotere vissen een flinke geurende brok aas voor te houden, neemt hij een koelbox mee met de nodige aassoorten. Dat aanbod ziet er wat anders uit dan de doorsnee aassoorten zagers en zeepieren van zeevissers uit de Lage Landen, maar dat is gelukkig bij ons wat aan het veranderen omdat je ook steeds vaker squid (inktvis) of mesheft op de haken aantreft voor soorten als gul en zeebaars.

Makreel voor de kongeraal

Congers zijn de grootste vissen die ik hier aan de haak kan krijgen. Je vindt ze hier op rotsachtige bodems en onder pieren, waar ze kunnen schuilen. Voor deze vis gebruik ik dikke Varivas mono-onderlijnen van 150 lb of staaldraad omdat ze scherpe tanden hebben.

Daarom ook moet je bij de grotere en gladde congers altijd oppassen met onthaken. Hoewel: ik had een keer een minder grote (11 lb) conger geland die dwars door mijn rubberlaarzen beet, dus wees alert! Ik gebruik nu voortaan grippers om ze te onthaken. Als aas gebruik ik makreel, vers of ontdooid (zelfs oud en opnieuw ingevroren en ontdooid) maakt niet veel uit. Wij mogen ook met levend aas vissen, en dan werkt een kleine wijting prima. Gebruik 7/0 haken (ik pak hiervoor de Varivas haken) voor grotere congers, maar de kleinere exemplaren vang je er ook mee. Zitten er bij jullie metergrote exemplaren (strap congers) dan kun je ook 3/0 of 4/0 haken gebruiken. De kleintjes zitten bij ons al op 10 meter uit de kant, maar de grotere vind je verderop.

 

De ‘B8M8′ is een handige tool die je in Engeland tegenkomt om grote aassoorten samen te binden op één aanbieding…

Squid + krab met de B8M8

Via de Engelse verdeler van ‘B8M8’ (BaitMate) stuurden we Guntars een sample om deze handige baiting tools eens uit te proberen. De B8M8 ziet eruit als een ouderwetse gebogen tentharing. Ze zijn van rvs en gemaakt in de UK. Je kunt er eenvoudig je aas of gecombineerd aas opschuiven en dit met behulp van (medium of heavy) bindelastiek fixeren en op de haak bevestigen. Een leuk en handig alternatief voor aassoorten die niet zo makkelijk op de aasnaald blijven zitten. Veel Engelse zeevissers zijn er enthousiast over. Tip: draai de onderste en bovenste haak van de pennel rig in tegenovergestelde richting, dit bevordert een goede inhaking.

Tot zover een deel uit het artikel dat je kunt lezen in Zeehengelsport magazine 379 die nu in de winkels ligt. Zorg dat je hem gelezen hebt, voordat er rond 25 november een nieuwe nummer 380 richting de winkels gaat. Met een abonnement zit je natuurlijk altijd eerste rang: klik hier.

gerelateerde artikelen

Instagram