Graskarper – krachtpatsers in de polder

SANDER POTHUIZEN – In 1973 begon men in Nederland te experimenteren met een alternatieve manier om overtollige waterplanten te bestrijden: het uitzetten van graskarper. In de eerste twintig jaar werden minstens 500.000 kilogram graskarper uitgezet in heel veel verschillende watertjes. Deze uit China afkomstige vis kon zich namelijk niet voortplanten bij ons en bleek in sommige gevallen een heel effectieve oplossing. Hoewel de uitzettingen vanaf de jaren 90 minder en minder werden, hebben veel polders tot op de dag van vandaag een uitstekend bestand aan grote graskarpers. Sander Pothuizen vertelt ons hoe hij deze bijzondere vissen vangt… met de vliegenlat!

De graskarper is voor de één een ongedierte, voor de ander een geliefde sportvis. Voor mij was het in mijn karpertijd destijds altijd een bijvangst die ik niet graag in mijn net zag verschijnen. Maar zoals bij veel vissoorten geldt dat de manier waarop je een bepaalde vis vangt bepalend is voor het plezier dat je eraan beleeft. Op een lange zachte penhengel voor je voeten vissend beleef je de dril natuurlijk heel anders dan met een zware vastloodstok waarmee je op een afstand van 150 meter of meer vist.

Persoonlijk vind ik het met de vliegenhengel de meest uitdagende manier van vissen. Doe mij dan evenwel geen voorntje of forel, maar een dikke graskarper! Een vis die keihard door de slip heen knalt, die het uiterste van je materiaal vraagt en je drilcapaciteiten op de proef stelt. Brokken vissen op graskarper, en dan niet met de werphengel, maar met de vliegenhengel. Het is een techniek die jaren geleden mijn hart heeft veroverd en waarover ik graag dit stukje wil schrijven.

Torpedo’s aan het oppervlak

Voor mij begint het vliegvissen op graskarper ergens in juni en eindigt het rond eind augustus. Dit is vooral afhankelijk van de temperaturen, zowel onder water als daarboven. Mijn ervaring is: hoe heter, hoe beter! Met de penhengel of met vastlood zijn ze begin mei vaak al wel te vangen. Waar we als vliegvisser echter op wachten, is dat ze aan de oppervlakte verschijnen. We willen die grote torpedo’s zien zonnebaden, zodat we vertrouwen krijgen dat de visdag misschien gaat slagen en we weten waar we moeten beginnen met vissen en/of voeren.

Als een graskarper honger heeft, dan kruipt hij soms zowat de kant op om een malse rietstengel te bemachtigen.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram