Dode pinkies

Je ziet tegenwoordig steeds meer vissers die voeren met ‘niet bewegend’ aas in hun voer. Met name het gebruik van dode pinkies zie je steeds vaker. Hoe maak je dode pinkies en hoe bewaar je deze het best?

Als je erover nadenkt dan is zoiets ook heel logisch natuurlijk. Vooral wanneer je bedenkt dat op de bodem van vrijwel ieder water altijd wel wat slib ligt, waarin levend aas heel gemakkelijk kan weg kruipen en daardoor onzichtbaar wordt voor de in de buurt rondzwemmende vissen.

Die vissen kunnen absoluut dat aas weer wel vinden. Zeker de echte bodemazers die het gewend zijn om hun aas daar te vinden maar de visuele aantrekking ervan is helemaal weg.

HET AAS OP DE BODEM

Casters bewegen natuurlijk niet, wormen die in stukken zijn geknipt bewegen nog wel een tijdje, maar in de bodem kruipen die ook niet meer. Kortom, de aassoorten die het meest bewegen zijn maden en pinkies.

Nu worden er in Nederland niet zo heel veel maden meegevoerd. Maar pinkies gebruikt vrijwel iedereen. En juist die zijn perfect voor een vissessie dood te maken op een manier dat ze exact er uit blijven zien als hun levende soortgenoten en waarbij het enige verschil is dat ze niet meer bewegen.

HOE MAAK JE DODE PINKIES?

Er zijn verschillende manieren om pinkies te doden.

  • Je kunt ze bijvoorbeeld invriezen. Het nadeel daarbij is echter dat wanneer ze ontdooid zijn ze meteen bruin gaan kleuren.
  • Een andere manier is om ze in een plastic zakje (waaruit alle lucht is geperst) te laten stikken. Nadeel hier is dat gestikte pinkies er toch vaak anders uitzien omdat ze helemaal zijn uitgerekt.
  • De voor mij absoluut meest simpele en ook meest snelle manier is om ze te doden met bijna kokend water. Wel moet je dat doen op de goede manier, anders kook je ze en dan zien ze er echt niet meer uit zoals dat heet.

DE BESTE MANIER

  • Eerst moeten de pinkies worden afgezeefd zodat eventuele vellen weg zijn.
  • Daarna moet je ze even ontdoen van al het zaagsel of ander meel waarin ze kruipen. Zelf spoel ik de pinkies dan altijd nog even extra met een heel fijnmazig zeefje waardoor ze echt helemaal schoon zijn. ‘
  • De volgende stap is om ze daarna onder een laagje lauw water te zetten. Zorg er altijd voor dat je hiervoor een ruime bak gebruikt.
  • Om nu de pinkies dood te krijgen hoef je nu alleen maar voorzichtig en al roerend bijna kokend water toe te voegen. Zo verwarm je natuurlijk het water waarin de ze al kropen steeds meer tot het moment dat de hitte te groot wordt en ze binnen enkele seconden allemaal sterven.
  • Meteen daarna moeten de dode pinkies weer worden afgekoeld door er meer koud water aan toe te voegen. Nu kun je de pinkies weer afgieten, ze in volledig koud water zetten en in een koelkast of in ieder geval op een koele plek bewaren.

DODE PINKIES STAP VOOR STAP

dode pinkies hoe wat
Dit heb je nodig om op de goede manier pinkies dood te maken. In de aasbak zit koud water, in de thermoskan zit warm maar niet kokend water.
dode pinkies hoe wat
Eerst de pinkies over een zeef laten lopen. Daarna ze even afspoelen om ze maximaal schoon te kunnen toevoegen aan het koude water.
dode pinkies hoe wat
Daarna de pinkies in het koude water al roerend overgieten met het warme water totdat ze niet meer bewegen. Dat gebeurt binnen enkele seconden.
dode pinkies hoe wat
Hierna al het water afgieten en zo snel mogelijk de nu dode pinkies in koud water zetten.
dode pinkies hoe wat
Zo bewaar je ze het best. In een dicht gesealde zak in water in de koelkast.

ZO OOK MET MADEN

Maden kun je op exact dezelfde manier doden trouwens. Daarmee wordt misschien niet zo heel vaak gevoerd (hoewel daarmee absoluut niks mis is) maar dode maden (en ook soms pinkies) aan de haak kan vaak perfect werken. Groot extra voordeel daarbij is dat je vrijwel nooit vissen zal verspelen omdat de made dubbel op de haak zit. Probeer het eens!

MEER WITVISTIPS? BEKIJK ZE HIER!

gerelateerde artikelen

Instagram