Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedere feedervisser gevlochten draad oftewel braid. Begrijpelijk ook. We vissen vaak op redelijk grote afstand van de oever en juist dan werkt braid fantastisch, omdat er geen enkele rek op zit. Dit in tegenstelling tot nylon, want daarop zit juist wel behoorlijk wat rek. Het gebruik van gevlochten lijn helpt je dan ook absoluut om een betere beetregistratie te verkrijgen.
HET BESTE VAN TWEE WERELDEN
Dat gebrek aan rek heeft echter ook een bijkomend nadeel. Bij het landen van een vis ben je nu volledig afhankelijk van de ‘actie’ van de demping van de hengel en zo kan je heel wat vissen verspelen als je niet heel voorzichtig bent. Veel vissers gebruiken dan ook een zogenaamde shock-leader van nylon, oftewel een voorslag.
Zo’n nylon voorslag zorgt er simpelweg voor dat je meer rek hebt precies op de momenten dat je dat nodig hebt, namelijk bij het werpen en bij het landen van een gehaakte vis pal onder de oever. Eigenlijk is zo’n nylon voorslag dan ook een absolute “must!
STAP VOOR STAP
De beste voorslagknoop in mijn ogen is de zogenaamde Albrightknoop. Die maak je zo heel simpel:
Stap 1. Allereerst neem je het laatste stukje nylon, de voorslag dus, dubbel.
Stap 2. Daarna steek je het einde van de braid van onder naar boven door de lus van de voorslag en houd het geheel vast tussen duim en wijsvinger.
Stap 3. Vervolgens wikkel je het uiteinde van de braid om de lus en het (bij voorkeur gespannen) gevlochten draad heen. Zelf doe ik dat altijd acht of negen keer.
Stap 4. Waarna het laatste stukje gevlochten draad weer terug door het lusje wordt gestoken, nu van boven naar beneden
Stap 5. Daarna bevochtig je de nylon en braid en pakt beide lijnen in beide handen zoals op de foto hier waarna de knoop kan worden aangetrokken
Stap 6. Nadat de knoop is dichtgetrokken even de uiteindjes van zowel het nylon als de braid wegknippen
Wat je krijgt is een heel klein en ‘langwerpig’ knoopje dat heel gemakkelijk door de ogen van de hengel vliegt tijdens het werpen en ook bij het binnendraaien.
HOE LANG?
Als lengte voor de voorslag gebruik ik zelf altijd twee keer de hengellengte plus twee molenslagen, ik schat zo’n 7 meter alles bij elkaar. De kracht bij het werpen komt op het nylon en bij het landen van de vis gebeurt precies hetzelfde op het moment dat de gehaakte vis vlakbij het schepnet komt. Genoeg rek dus op de momenten dat je dat nodig hebt en toch ook een zo perfect mogelijke beetregistratie. Ideaal!