Blog: Vlaamse voorjaarsvisserij als voorschot op de zomer

Ook aan de Belgische kust is het de laatste jaren schrapen waar het de gul betreft. Toch was het in het verleden een soort traditie om de mooie blanke voorjaarsgullen voor de Vlaamse kust te verwelkomen. Daan Wintein en andere zeevissers probeerden het dit voorjaar stug opnieuw en met de hulp van wat ervaren schippers wisten ze er toch nog wat aan de schubben te komen. Voor de Nederlandse lezers: in het zuidelijker gelegen België loopt de voorjaars-  en zomervisserij altijd wat voor op de ‘noorderburen’!

Op sommige dagen was het al een beetje zomer voor wat betreft de zon en de vis!

 

“Wij als hengelaars hebben de laatste jaren leren leven met tegenvallende gul vangsten. Zeker en vast voor wat betreft de vangsten in het najaar. Was het vroeger vaste prik dat de kabeljauw zo rond half oktober vanuit de diepere gebieden van de Noordzee via de Vlaamse Banken noordwaarts trok, dan kunnen wij daar vandaag nog enkel van dromen.

Maar in de voorjaarstrek die zo rond half februari op gang komt is er soms toch een gulletje te vangen voor wie er steevast blijft in geloven.

Tussen half februari en half april konden de Belgen al wat wennen aan de grote vis!

 

Zeebrugge

En het was dan ook dit jaar niet anders. Op de bekende stekken van de Paardenmarkt ten oosten van de haven van Zeebrugge was het dit jaar dan ook bij momenten bijna als van oudsher. Mede door het feit dat wijting en schar dan voor even naar dieper water zijn vertrokken kon de kleinebootvisser soms drie of vier met uitschieters tot acht à negen mooie gezonde gullen van een degelijk formaat tussen de 55 en de 65 cm gevangen krijgen.

Maar nu, half april, is het feest al weer over. Gelukkig komen stilaan de zomergasten weer onze richting uit. De eerste zeebaarzen worden hier en daar al gevangen aan de Vlaamse kust. Eerst op de Wenduinebank tussen Oostende en Blankenberge en meestal ietsje later ook bij de Paardenmarkt en de stranden van Wenduine en Knokke.

De twee mooiste mochten mee naar huis.

 

Grove wijting

Ook de voor even afwezige wijting en schar keerden terug en zijn al weer present. Gelukkig nog niet in die mate dat het belet dat zeebaars nog een kansje maakt op ons kunstig aangeboden aas maar wel van een degelijker formaat dan in het najaar. Uitschieters tot 40 – 45 cm zijn geen uitzondering, en dat is toch wel echt ‘grove’ wijting. Wie weet is binnen enkele weken  de tong er ook weer en wordt het toch weer een mooie zomer. Laat ons hopen!”

Daan Wintein

 

Wijting in de categorie ‘grof’…

gerelateerde artikelen

Instagram