ERNESTO KAMMINGA – In deel 1 in het vorige nummer heb je kunnen lezen dat wij karpervissers een bepaald gedrag in de hand werken. En wil je dressuur doorbreken dan zal je je daar bewust van moeten zijn. Uiteraard is het verstandig om de karpers zo min mogelijk aanknopingspunten te geven. Immers hierdoor komen de vissen al snel op scherp te staan. Daarnaast heb ik het gehad over doordacht voeren, wat de minimale en maximale hoeveelheid is wat je kunt voeren. De bandbreedte van het voeren staat namelijk in relatie tot het aantal karpers dat je gemiddeld genomen zou kunnen vangen. En dat is iets wat je op voorhand al grotendeels kunt bepalen!
Door de loop van de jaren heb ik verschillende stadia van dressuur ontdekt. Elk water maakt een bepaalde ontwikkeling door. Wanneer je begrijpt hoe dressuur zich ontwikkelt dan kun je het water ook beter lezen. Echter dit is een vrij ingewikkelde materie temeer omdat er heel veel factoren zijn waar je rekening mee dient te houden. Daarbij is elk water uniek en deze specifieke kenmerken bepalen voor een groot deel mee hoe dressuur zich kan ontwikkelen.
Om nog maar een factor te noemen: de genetische eigenschappen van de karpers die er zwemmen kunnen ook een rol spelen. Immers er zit een groot verschil in de vangbaarheid van de verschillende karperrassen.
Het is daarom goed om een klein beetje inzicht te krijgen van hoe dressuur zich ontwikkelt op een bepaald water. En vervolgens naast het grotere plaatje ook in te zoomen op de details. En dan vooral waar je als visser rekenschap mee kunt houden. Denk dan aan stekkeuze, manier van voeren, aas en rigs die je gebruikt. Nu kan ik niet alles helemaal uitwerken in dit tweeluik, maar ik kan je wel flink wat voorbeelden en handvatten geven zodat je een beter beeld krijgt waar je een verschil in kunt maken en zodoende meer karpers kunt vangen!
STEKDRESSUUR
Des te kleiner het water des te moeilijker de karpers vaak te vangen zijn! Dit komt omdat de vissen elke vierkante meter kennen. En dus gelijk in de gaten hebben wanneer er iets is veranderd. Je vist als het ware in hun woonkamer en daar kennen ze elk detail. Een groot water heeft hier minder last van, of het moet al om stekgebonden vissen gaan. Maar goed, ik wil ook niet te veel variabelen erbij halen, want anders dwalen we te veel af.
Enfin, de karpers op grotere wateren kunnen niet alle details in zich opnemen. Daarvoor wisselen de omstandigheden te vaak. De ene keer zijn ze namelijk op het ene deel van het water en een dag later weer op een ander deel. Vandaar dat deze vissen door de bank genomen eenvoudiger te vangen zijn dan de karpers op kleine wateren. Er zijn namelijk minder aanknopingspunten met betrekking tot de stek. Daar komt nog bij dat op een klein water een gehaakte vis de andere karpers al snel op scherp zet.
Dit gezegd te hebben weten jullie net als ik ook dat op veel wateren tot op de vierkante meter bekend is waar je het beste je rigs kunt positioneren. En hoe tegenstrijdig het ook klinkt de vissen komen jaar in jaar uit vaak van deze stekken. Dit heeft natuurlijk een goede reden want op deze vierkante meter ligt altijd voedsel. Uiteraard mag je ervan uitgaan dat de vissen deze plekken met de grootste voorzichtigheid benaderen. Komt een karper in zijn eentje de stek opzwemmen dan wordt het heel lastig om deze te vangen. Immers deze vis heeft alle tijd en zal veel rustiger azen dan wanneer ze in een groepje op de stek arriveren. Wanneer dat gebeurt is er altijd een zekere vorm van voedselnijd. Dit gegeven en de grootte van het water bepalen voor mij in grote mate mee welke tactiek ik ga toepassen.
>| Dit is een preview van het artikel ‘Betaalwater Deel 2’ – Wil je het hele artikel lezen? Dit artikel en nog veel meer interessante karper artikelen kun je zien en lezen in Karperwereld 143
Karperwereld 144 ligt NU in de winkel !
Wil je 6x Karperwereld thuis op de Mat? Neem dan NU een voordelig jaarabonnement.
ABONNEREN