Hoe beginnen met vissen?

Zoveel nieuwe vissers aan de waterkant hebben we in Nederland en België de laatste tijd niet gezien. Glen Veekemans viel dat ook op, net zoals dat beginners wel een helpende hand kunnen gebruiken ‘hoe beginnen met vissen’. Hij organiseerde enkele jeugdkampen en beschrijft voor ons zijn tips.

Een zonnige dag, geen winkels open, geen bistro’s open, alles dicht… Ik besloot om een fietstochtje te maken. Na een tijdje fietsen aan het water, viel me iets op. Zoveel vissers, zoveel nieuwe gezichten en zoveel jeugd. Ik voelde me direct weer 20 jaar jonger toen ik zelf ook met mijn vrienden naar het water ging om te gaan vissen. Beginnen met vissen: wat een goed en nostalgisch gevoel!

Die ene vraag: hoe beginnen met vissen?

Ik keek men ogen uit en stopte af en toe bij de jeugd om te kijken hoe het liep. Verbaasd dat ze eigenlijk vaak voor het eerst aan het water waren om te komen vissen en dat verliep blijkbaar toch niet al te vlot. De ouders vaak ook met de beste intenties om te helpen maar met toch heel beperkte kennis. Steeds kwam de vraag toch omhoog van ‘Hoe beginnen met vissen’, zeker met kinderen.

hoe beginnen met vissen
Wat is er nu leuker om tijdens de vakantie een kind mee te nemen vissen.

Vakantie in eigen land: kunnen we hier vissen?

Daar ik de functie Sportleader Hengelsport uitoefenen in de Decathlon familie, is het in mijn aard om te helpen waar ik kan. We proberen dan ook ‘hengelsport toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen’. Dat is onze missie, dat is onze core. We blijven allemaal dit jaar dichtbij ons huishouden. Vakanties gaan allemaal wat lokaler door en vaak zien we hier een prachtig water. Voor veel mensen kwam gelijk de vraag op: ‘Zouden we hier niet kunnen vissen?’.

Leerzaam jeugdkamp

Veel jeugd en beginners kwamen al langs in de winkel en het woord jeugdkampen blijf tussen mijn oren zitten. Daarom had ik besloten, ondanks deze coronatijden, een jeugdkamp te organiseren voor jongeren te leren vissen. We hebben voldoende ervaring met kinderinitiaties dus waarom niet ineens gewoon jeugdkamp vissen tijdens deze vakantieperiode. Vier volle dagen, zonder ouders, gewoon veel vis vangen en de hengelsport leren kennen. Super leerrijk voor zowel deelnemer als coach, met veel tips die we kregen en meegaven.

Wil je nu ook beginnen met vissen? Of wil je gaan vissen met een kind en weet je niet hoe je moet beginnen? Na het succes van de jeugdkampen zetten we de belangrijkste tips voor je op een rij.

TIP 1: Locatie

Waar geen vis zwemt zal je geen vis vangen. Toch niet onbelangrijk en in mijn ogen de belangrijkste tip. Kijk even in je omgeving waar er waters zijn waar je zeker bent dat er vis zwemt. Heb je geen idee, fiets even rond en sla gerust een praatje met een visser. De meeste vissers zijn vriendelijke en behulpzaam en zo kom je snel wat meer te weten.

Beginnen met vissen
Start op een visrijke locatie, zoals speciale visvijvers.

De lokale hengelsportwinkel weet je ook vaak meer te vertellen en natuurlijk heb je dan nog het digitale netwerk. Denk bijvoorbeeld aan een facebookgroep van de buurt of de lokale hengelsportvereniging. Wij kozen zo voor een verenigingswater met een flink visbestand op een recreatiepark, Dennenbad in Schoten. Een groene, rustige en veilige omgeving is en dit vlakbij de grootstad Antwerpen. Vissen met een kind is ook zorgen voor veiligheid en rust.

TIP 2: Materiaal

Starten met vissen zonder hengelmateriaal gaat het moeilijk worden. We kiezen voor eenvoudig materiaal omdat leren vaak samengaat met fouten en zo is er ruimte voor verbetering. Waar vroeger hengelsportzaken best overzichtelijk waren vinden we nu in veel zaken een heel arsenaal aan spullen en zie je vaak die bomen niet meer. Je laat je best even informeren en kies voor eenvoud en betaalbaarheid. Laat dat nu iets zijn waar Decathlon met Caperlan zich op richt. De Caperlan Lakeside hengels zorgen voor een zeer lage instap. Duurdere hengels en materialen, zullen bij schade alleen maar enorm veel frustratie opleveren.

Beginnen met vissen

Wat wel belangrijk is, is dat je compleet bent. Denk bijvoorbeeld ook aan een grote emmer, een paraplu, een schepnet, hengelsteuntje en krukje. Dit wordt vaak vergeten en aan het water merk je dat je deze zaken nodig gaat hebben. Voor een volledige en zelfs al degelijk set ben je zo’n kleine 100 Euro kwijt. En vrijdagavond in een bar ziet er vaak erger uit voor je geldbeugel.

TIP 3: Vaste hengel of werphengel?

Ik denk dat 90% van ons vissers allemaal zijn beginnen met vissen met de vaste hengel. Geen molentje, maar een tuigje aan de hengel. Je kan het niet eenvoudiger bedenken. Zit je in de knoop of heb je lijnbreuk dan knoop je er een nieuw tuigje aan en kan je weer verder vissen. Zo kan je meer vissen in plaats van je te frustreren. Dit voordeel gaat toch wel vaak voor op de werphengel.

Beginnen met vissen
beginnen met vissen? Vissen met een werphengel spreekt tot de verbeelding, maar vergt wel behoorlijk wat oefening.

Vissen met een werphengel vraagt toch wel wat meer behendigheid en techniek om niet steeds een boom of struik te vangen. Ik ben zelfs al de meest onmogelijke knopen tegengekomen en gebruik ik bijna tovenarij om de molen te ontwarren. Echter merk ik wel de interesse vanuit de jeugd om dit te leren omdat het toch wel veel spannender is en ze meer bezig zijn. Probeer dan zeker je even je te verdiepen in youtube of vraag het misschien even aan een visser. Het is toch wel iets dat een dagje oefenen vraagt.

TIP 4: Vistijd

Vissen met een kind, is anders vissen als voor volwassen. Beperk de vistijd naar gelang de leeftijd. Ik deel meestal de leeftijd door 2. Een 6 jarige heeft voldoende aan 3 uur vissen waar een 16 jarige gerust 8 uur kan vissen. Neem ook voldoende pauzes ertussen en pak de tijd om rustig te eten en even de beentjes te strekken. Sommige kinderen hebben meer nood aan beweging dan anderen en probeer dit hier dan ook tijdens deze pauzes gebruik van te maken.

TIP 5: Aasaanbieding

Vaak maak het voor mij niet uit wat voor aas ik meeneem. Dit kan levend aas zijn, mais, maar ook mini boilies, alsook pellets. Je kan het soms nog niet zo gek bedenken. Wat wel belangrijk is is waar je je aas aanbiedt. De haak en haakaas biedt je best aan op de bodem, de plaats waar de meeste vissen voorkomen. Voor bodemvissen zoals karper, zeelt en brasem mag dit zelf goed plat liggen. Dit doen we bij een dobbermontage met een peillood. Het is belangrijk om dit steeds goed te doen en kan een visdag doen slagen of verpesten. Een lokvoertje erbij om de nodige vissen te lokken is zeker geen overbodige luxe om mee te nemen.

Beginnen met vissen
Met de vaste hengel is het belangrijk om met behulp van een peilloodje de diepte van de montage goed in te stellen!

TIP 6: Dobberfocus

Als er één ding is wat ik geleerd heb dan is het wel dat kinderen snel focus verliezen en afgeleid geraken. Ach, zo waren we allemaal toch? Starten met vissen vraagt vaak toch een bepaald geduld en focus waar niet iedereen zich lang aan kan toewijden. Een dobber uren in het oog houden is niet voor iedereen weggelegd.

Beginnen met vissen
beginnen met vissen en dan uiteraard trots zijn op die eerste, helemaal zelf gevangen vis!

We kozen voor een oplossing: vissen met een werphengel. Dat vroeg om een basic hengeltje : de Caperlan Essential 240 met molentje en draad en voor die 15 Euro kan er weinig fout gedaan worden. We knopen er een eenvoudige voerkorf met onderlijntje aan en vissen maar. We noemen dit ‘feedervissen’. Voordeel nu is dat de vis zich kenbaar gaat maken door de hengel een tik te verkopen. We merkten dat in tegenstelling met een dobber dit voor vele toch wel een leuke en eenvoudige manier van vissen is. Kinderen die nog nooit gevist hadden bleken na een halve dag al prima te kunnen werpen.

TIP 7: Fish care

Verzorg je vangst alsof het je puppy is. Met veel zorg, natte handen, onthaaktangetje en een flinke emmer water zorgen we ervoor dat de vis de beste zorg krijgt voor hij terug gaat. Leg je vis nooit op zand of stenen, nat hoog gras is de beste keuze dan. Vis heeft een beschermende slijmlaag, door zand of een handdoek beschadig je hem en is de kans op sterfte groot.

Beginnen met vissen
Hoe onthaak je een vis? Hoe behandel je een vis? Het kan nooit kwaad om hier extra aandacht aan te besteden!

Wil je graag een foto, hou de vis dan boven je emmer of onthaakmatje en blijf op je knieën zitten. Ze glippen zo door je vingers en zo komt hij alsnog op een natte zachte plek terecht. Dan zet de vis weer zo snel mogelijk terug met het schepnet.

TIP 8: Blijf bij je hengel

Ze leren het heel snel, zeker als hun hengel in het water knalt. Gelukkig hebben wij onze hengels nog kunnen terughalen maar voor velen is het wel einde verhaal. Als er dan nog eens een vis aanhangt, kan dit dodelijk zijn voor je vangst. Dit is dus iets om zeker te vermijden. Wil je toch even pauzeren of help je je vismaatje haal dan je hengel uit het water.

Beginnen met vissen
Een klein karpertje is voor een beginnende visser een reusachtige vis. Dit is een moment dat ze nooit gaan vergeten!

TIP 9: Engelengeduld

Beginnen met vissen vraag om geduld. Roepen en je druk maken werkt averechts. Wees geduldig en behulpzaam. Alle beginners maken fouten, maar zolang je uit je fouten leert maakt dit niet uit. Iedereen heeft leren stappen door te vallen.

TIP 10: Geniet van je omgeving

Klinkt gek maar we vergeten het soms. Geniet van de rust en kalmte en ga vissen voor deze reden. Stress en drukmakerij is niet de juiste insteek, dan kan je beter wat anders gaan doen. Wil je sensatie dan kan je beter gaan voetballen. Ruim je visplek ook altijd op. Zo zorg je ervoor dat wie na je komt ook van deze scenario kan genieten.

Beginnen met vissen
Vissen is voor de jeugd om perfecte hobby om te ontsnappen van alle drukte en hectiek van het dagelijkse leven!

LEES OOK:

Leer alles over het vissen op visvijvers!

Feedervissen: de 3 beste montages op een rij!

gerelateerde artikelen

Instagram