Gevlekte gladde haai, op zoek naar de details

In de afgelopen jaren hebben Martijn en Robbert elkaar leren kennen als liefhebbers van details en finetuning, ware connaisseurs aan het zilte. Maar het gezegde luidt niet voor niets: ‘kennis kun je vermenigvuldigen door het te delen’. Precies om die reden gaan ze geregeld samen vissen om kennis uit te wisselen en zo kleine verbeteringen te vinden die ze in hun eigen visserij kunnen doorvoeren. In dit artikel geven ze een kijkje in hun trukendoos.

Tekst: Martijn Dekkers – Foto’s: Robbert Kok & Martijn Dekkers

Net als Robbert ben ik in Zeeland blijven overnachten maar toch is het nog vroeg als de wekker gaat. Zo kunnen we voor alle toeristische drukte losbarst al een (hopelijk) visrijke sessie op het strand beleven. Het is vandaag om iets na 06:00 uur laag water in Zoutelande, de plek waar we deze keer willen vissen. We hebben dit jaar allebei afzonderlijk al een aantal zeer succesvolle sessies op de gevlekte gladde haai achter de rug en we zijn benieuwd of we dat ook samen voor elkaar krijgen.

Vroeg in de ochtend al op post.
Vroeg in de ochtend al op post.

Bijna simultaan komen we het parkeerterrein aan het Wulkpad oprijden, stijlvol te vroeg… Zou het iets met vangdrang te maken hebben? Snel een parkeerkaartje kopen, spullen uit de bussen laden en richting de duinovergang. Het kan niet meer dan vijf minuten later zijn dat we enthousiast boven komen. Een prachtig ochtendzonnetje verlicht het water bijna schilderachtig. Robbert wijst: “De afgelopen sessies stonden we daar, maar het is wel even opletten met de zwinnen achter je.” Aangezien hij de afgelopen weken de meeste sessies hier heeft gevist, ga ik direct mee in die keus. Vertrouwen bij het vissen is immers een niet te onderschatten factor.

Doodtij

Twee dagen geleden was het doodtij. Dit ontstaat doordat de zon en maan haaks op elkaar staan, waardoor ze elkaar tegenwerken voor wat aantrekkingskracht op de aarde en haar oceanen betreft. Hierdoor wordt de vloed simpel gezegd minder hoog en de eb minder laag. Het is dan ook logisch dat de stroming op dit soort dagen veel zwakker is. En stroming hebben we wel nodig bij het zeevissen, want zonder die stroming zal de vis beduidend minder azen. Dat is zeker ook het geval voor de targetsoort van vandaag: de gevlekte gladde haai. Doodtijdagen zijn vaak erg taai qua vangst. Onmogelijk is het echter niet, want er zijn wat details waar je op dit soort momenten tóch het verschil mee kunt maken.

Steeds meer haaien… ook vanaf het strand!
Steeds meer haaien… ook vanaf het strand!

Robbert: “Bij zwakke stroming schakel ik meestal met minimaal één hengel over op een langere haaklijn. Wanneer ik daar aanzienlijk meer aanbeten op krijg, monteer ik die aan beide hengels. Standaard vis ik op de gevlekte gladde haai met een onderlijn van 70 tot 100 cm, maar op dit soort dagen durf ik dit gemakkelijk te verdubbelen. Ik heb sessies gehad waar vijf van de zes haaien op die lange onderlijn kwamen. Concreet: aan een hengel knoop ik op die dagen een zogenaamde URFE-rig, een stalen montage speciaal ontwikkeld voor het vissen met een enkele haaklijn. Hieraan bevestig je het lood en in mijn geval een haaklijn van 60/00 en een stevige haak. De haak zelf stem ik af op het aas. Gamakatsu F314 #1 bij steekzagers, Cox&Rawle Aberdeen Perfect #2/0 bij garnalen en Tronixpro Big Dog II wanneer ik krab gebruik als aas.

De rest van het artikel vind je in de BEET van augustus/september 2023. Het magazine is vanaf 22 augustus verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen aan en op zee, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.

gerelateerde artikelen

Instagram