Tellen en meten – wel of geen logboek?

Soms wordt gezegd dat het meten, wegen en tellen van je visvangsten de vis degradeert tot een numeriek iets en dat je daardoor de vis of de ervaring van het vissen te kort doet. Pieter Beelen ziet dat anders en voegt juist door lijstjes en tellen van bepaalde vissen iets toe aan de beleving, waardoor de vis of visdag juist méér waard wordt.

Tekst & foto’s Pieter Beelen

Het mooie van vissen is dat spanning en ontspanning elkaar afwisselen. Wanneer je een target zet in de vorm van aantallen, lengte of gewicht, voel je soms positieve spanning om dat te behalen en is de ontspanning en blijdschap na de vangst extra groot. Uiteraard draait niet alles om 50 cm plus baarzen, karpers van meer dan 20 kg of snoekbaarzen van meer dan 90 cm. Die vang je natuurlijk niet iedere dag. Ik tel daarom ook mijn baarzen van boven de 40 cm mee als specimens, net als karpers boven de 15 kg en karpers die ik met de vlieg vang. Ook alle snoekbaarzen noteer ik in mijn logboek en de vissen langer dan 70 cm noteer ik apart. Zo kun je onderling de jaren goed met elkaar vergelijken. En wanneer je op de juiste wateren vist, maak je altijd kans op die uitzonderlijk grote (target)vis.

Op basis van vangstgegevens ga je vangsten beter op waarde schatten, al is lengte of gewicht niet leidend voor het plezier!
Op basis van vangstgegevens ga je vangsten beter op waarde schatten, al is lengte of gewicht niet leidend voor het plezier!

Hierdoor bouw je als het ware aan jouw ‘knappe vissenlijst’ en voeg je er regelmatig één aan toe; het voelt een beetje als verzamelen. Daarvoor is geduld nodig, net als gepaste verwachtingen en leer je omgaan met tegenslagen. Een beetje hetzelfde als wat je als soortenjager ervaart door vissoorten te verzamelen. Je bouwt dus iedere keer aan een goed visjaar en het voelt letterlijk als een optelsom.

GOEDE VISDAGEN

Ik noteer ook mijn beste dagen om die zeker niet te vergeten en op waarde te schatten. Zo ving ik ooit 22 karpers op de vlieg op één dag, en dat op een openbaar water. Dat is ook voor mij super bijzonder en door dit op te schrijven en met andere sessies te vergelijken, word ik extra bewust dat dit een unieke dag was en zoiets misschien nooit meer zal meemaken…

Meten en tellen wordt zo gemakkelijk gemaakt!
Meten en tellen wordt zo gemakkelijk gemaakt!

De hele dag met getallen in je hoofd zitten is niet echt prettig, dus een teller bij de hand hebben is dan wel zo fijn. Iedere keer bij het terugzetten van een vis even klikken. Dit haalt echt geen sfeer van de visdag af en uiteindelijk weet je exact wat je vangt. Het vangen van een reeks mooie vissen is iets waar ik echt heel erg van kan genieten en dat hoeft gezelligheid met vismaten zeker niet in de weg te staan. Je moet er echter niet in doorslaan; wanneer je met een vismaat vist moet je elkaar uiteraard de vis gunnen en dus bereid zijn het aantal aanbeten als het ware te delen. Met die mindset is een leuke dag bijna vanzelfsprekend.

TIPS VOOR EEN LOGBOEK

• Vissen tellen kan op veel manieren. Je kunt gebruik maken van speciale Apps om vangsten te registreren zoals MijnVISmaat. Dan sla je alles gemakkelijk op één plek op (vissoort, foto, datum, tijd, locatie enz.) en kun je ook gebruik maken van de statistieken.
• Een andere optie is om het bij te houden in Excel of in een kladbloknotitie op jouw telefoon. Zelf gebruik ik graag de kladbloknotitie en heb daarin verschillende lijstjes. Voor vissoorten gebruik ik voor de hand liggende afkortingen, bijvoorbeeld baars is ‘ba’ en snoekbaars is ‘snk’. Onderaan de lijst staat een totaal dat ik na iedere visdag handmatig bijwerk. In Excel zou je dat bijvoorbeeld kunnen automatiseren.
• De datum noteer ik altijd, maar de weersomstandigheden bijvoorbeeld niet. Je kunt het zelf zo uitgebreid maken als je wilt. Bij grote vissen noteer ik de centimeters. Het hoeft niet heel netjes te zijn; het doel moet zijn dat je het zelf begrijpt en het gemakkelijk een overzicht geeft over jouw vangsten.
• Locaties sla ik op in Google Maps, middels symbolen. Een ster is bij mij een snoekbaars. Een vlaggetje is een plek waarvan ik denk dat deze kansrijk is en nog eens wil bezoeken. Wanneer je op een apparaat inlogt met jouw Google account, dan kun je er altijd en overal bij.

Verschillende notities per type visserij.
Verschillende notities per type visserij.
Snoekbaarsvangsten heel simpel onder elkaar.
Snoekbaarsvangsten heel simpel onder elkaar.
Vangsten en potentiële stekken op Google Maps genoteerd.
Vangsten en potentiële stekken op Google Maps genoteerd.

 

Deze vis moet even op de meetlat!
Deze vis moet even op de meetlat!

WEDSTRIJD?

In het verleden heb ik wel eens meegedaan aan viswedstrijden. Ik merkte dat ik veel blijer was met een (kleine) vis tijdens een wedstrijd, want die vis is dan punten waard. Een voorbeeld van een karperwedstrijd; de vangst van een 15 ponds karper was ineens zeer welkom, want daarmee scherpte je jouw positie aan en maakte je kans op de titel. Tijdens vrij vissen zouden we misschien over zo’n formaat karper grappen ‘even de knollen van de stek vangen’, zeker op een Frans bakkenwater.
Nu moet natuurlijk niet iedere keer dat je vrij gaat vissen aanvoelen als een wedstrijd, maar tellen van bepaalde vissen kan zeker geen kwaad. Het kan soms echt iets toevoegen qua beleving. Ik vis graag efficiënt en wil mijn visserij graag optimaliseren, maar wil niet altijd de druk van een wedstrijd voelen. Ik kan veel leren van een vismaat die efficiënter vist, maar kan het ook erg waarderen als een vismaat daar helemaal niet mee bezig is en van andere dingen geniet. De afwisseling maakt het juist zo divers.

Sommige vissers, zoals Luke Ovgard, maken van hun vangstoverzicht een heus kunstwerk! (Bron: CaughtOvgard - www.caughtovgard.com)
Sommige vissers, zoals Luke Ovgard, maken van hun vangstoverzicht een heus kunstwerk! (Bron: CaughtOvgard – www.caughtovgard.com)

NEMEN ZOALS HET IS

In je visserij bepaal je zelf welke accenten je legt. Doe wat goed voelt en volg niet klakkeloos de massa. Ook per sessie kunnen die accenten veranderen. Het is soms heerlijk om even dat target los te laten en zonder dit doel plezier te hebben.
Ik vis graag op snoekbaars en noteer daarbij alle vangsten en weet zo bijvoorbeeld dat 2020 mijn een na beste jaar was. Dit komt ook omdat ik meer gevist heb dan andere jaren. Het jaar ervoor, 2019, ving ik meer dan het dubbele aantal vissen in minder sessies, maar het aantal grote vissen bleef gelijk. Door het noteren kan ik dit soort leuke statistiekjes gemakkelijk genereren en het zorgt er voor dat ik de volgende keer probeer meer te vangen dan die topdag.
Uiteraard kun je niet altijd een topdag hebben qua formaat of aantal, maar dan voeg ik gewoon wat vissen toe aan de lijst van die soort en ben ik daar heel content mee. Op een zeer moeilijke dag ben ik al heel blij als ik van de nul af ben en ga ik uiteraard niet balen dat er geen records aan diggelen zijn gegaan. Iedere visdag nemen zoals die is, je verwachtingen niet te hoog zetten en waar nodig bijstellen, maar toch blijven dromen van die ene superdag; dat is voor mij een prima recept voor veel visplezier.

Vissen als reünie met een jeugdvriend die het vissen in 2020 weer oppakte: deze dagen tellen dubbel qua plezier!
Vissen als reünie met een jeugdvriend die het vissen in 2020 weer oppakte: deze dagen tellen dubbel qua plezier!

 

Dit artikel is afkomstig uit Beet 2 van 2021. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen voor het vissen op het zoete en zoute water, neem dan een abonnement op Beet! Een abonnement op Beet vind je hier: shop.beet.nl/category/abonnementen/.

gerelateerde artikelen

Instagram