Het is allang geen geheim meer dat de wateren in en rond Utrecht rijk aan roofvis zijn. Visrijke plassen, de polder en natuurlijk ook de stadswateren. Eigenlijk alles wat rooft en tanden heeft kun je in hartje Utrecht verwachten. We gingen een dagje op pad met Derek Drabbe; de geboren Utrechter én Nederlands kampioen streetfishing is de ideale gids voor een dagje Domstad.
Tekst & foto’s redactie Beet
Op het dagmenu staan voornamelijk de singels en daarmee in verbinding staande kleinere grachtjes in het centrum van de stad. De bekende Oude Gracht wil Derek vandaag links laten liggen en juist de kleinere, wat onbekende watertjes opzoeken, maar ook enkele gekende topstekken. We vliegen van hot naar her, uiteraard met een uitgekiend plan en vangstgegevens van de afgelopen weken in het achterhoofd. En waarmee kun je het verplaatsen beter doen dan met de fiets? Je kunt op deze wijze snel van hotspot naar hotspot verkassen. Je moet ook goed gek zijn om dat met de auto te willen doen, met een parkeertarief van meer dan € 6 per uur… “Ik woon in Utrecht en ik doe al mijn visserij met de fiets. Binnen no-time kun je je verplaatsen van plek naar plek. Er zijn genoeg andere streetfishers die hier met het openbaar vervoer arriveren en dan een ov-fiets voor een dag huren. Dit geldt overigens niet alleen voor Utrecht, maar ook voor andere steden”. Wij konden de auto (gratis) in een buitenwijk parkeren en met een geleende fiets verder reizen.
MINI TACKLEBOX
Na een visloze periode heeft Derek sinds negen jaar geleden het roofvissen weer opgepakt en hij had de smaak al weer snel te pakken. Van roofvissen in de stad naar meedoen aan streetfishing wedstrijden is een kleine stap, dus van het één kwam het ander. En dan ben je ‘plots’ de ene helft van de Nederlands kampioenen streetfishing 2019. Met Weebass als sponsor is hij voorzien van onder meer mooie softbaits, pluggen en hengelcombi’s. Wanneer je komt bovendrijven in een sterk deelnemersveld dan doe je iets goed, dus we hopen Derek vandaag wat tips te ontfutselen.
Zijn uitrusting bestaat uit twee opgetuigde hengels, een landingsnet met lange steel, tas en onthaakmat. “Tijdens een wedstrijd neem ik nog meer mee. Mijn rugzak kan dan wel zo’n vijftien kilogram wegen… Ik heb dan zo’n beetje alle soorten kunstaas mee, waarmee ik nagenoeg elke techniek kan beoefenen.”
Na een kwartiertje fietsen zijn we aangekomen op de eerste stek van de dag. De normaal zo zware tas, vandaag een stuk lichter dan gebruikelijk, zet hij op een bankje. Uit zijn jaszak haalt Derek een kleine tacklebox, die gevuld is met gebruiksklare softbaits. “Ik ben heel erg van het wisselen. Zelfs al vang ik op een stek vis met softbait A, dan zal ik zeker nog de plek afvissen met variant B en C. Dat geldt ook voor de techniek. Op mijn ene hengel zit nu een softbait met jigkop. De andere is nog niet opgetuigd, maar heb ik vaak voorzien van een Texas, Carolina of dropshot rig.” Het doosje, formaatje grote telefoon, is binnen een handomdraai geopend en met een speld aan het uiteinde van het fluorocarbon is snel wisselen kinderspel. Terwijl Derek het shadje onder een brug werpt benadrukt hij nogmaals dat welk aasje of techniek het best vangt per dag, per stek en zelfs bijna tot de minuut kan verschillen. Dan volgt een eerste tik, maar de vis hangt helaas niet. Ook met ander kunstaas laat de rover zich niet meer verleiden. Nog een meter of 30 kansrijk water wordt afgevist, maar als daar ook geen beet komt, is het tijd om te verkassen naar een volgende stek.
RIVIERTREKJES
Als Utrechter heeft Derek het water en de visstand in de singels zien veranderen. “Vroeger was het water hier troebel en zat er meer vis. Daarentegen moet ik wel zeggen dat de kwaliteit van de vissen vooruit gaat. Eigenlijk zie je dit ook in veel andere steden gebeuren. Dan bedoel ik dat je hier echt grote vissen kunt verwachten. Ik vis ook wel op groot water, de rivier en plassen, maar mijn pr baars van 52,5 cm heb ik ‘gewoon’ in Utrecht gevangen”, zegt Derek met een grote glimlach. Hij beseft wel dat zo’n gigant, op zo’n locatie, echt een unieke vangst is, maar een baars van meer dan 40 cm is hier ook geen uitzondering meer en dat was in het ‘visrijke vroeger’ wel anders!
PRAKTISCHE INFO
• Vergunning: de visrechten van de singels en grachten liggen bij de AUHV, maar zijn volledig ingebracht in de landelijk lijst. Kortom, heb je een VISpas, dan mag je hier vissen!
• Tactiek: probeer zoveel mogelijk potentiële hotspots af te vissen. Er zijn plenty interessante spots zoals bruggen en meerpalen te vinden!
• Ga lopend of met de fiets hier vissen. Tip: er zijn meerdere treinstations in Utrecht, en ook gratis P+R parkeerplaatsen buiten het centrum, waar je een fiets kunt huren. Kijk voor een actueel aanbod op de website van de NS.
Het water in de singels wordt gevoed door de Kromme Rijn, die bij Wijk bij Duurstede als zijtak van de Lek ontspringt en zich slingerend een weg baant naar Utrecht. “De Kromme Rijn staat vrijwel nooit stil en stroomt behoorlijk. Dit heeft tot gevolg dat er eigenlijk bijna altijd wel een trek staat in de singels en kleine grachten.” Zeker bij vernauwingen en bij bruggen zien we direct waar hij op doelt. Volgens Derek is het zeker niet overdreven om op dit water een vergelijking met de riviervisserij te maken. Wat inhoudt dat de omstandigheden vaak net even anders zijn en de vissen zich vaak verplaatsen. Dit watersysteem stroomt Utrecht uit in de vorm van het gelijknamige riviertje de Vecht; al met al een enorm waterstelsel. En dan te bedenken dat er nog diverse kanaaltjes zijn die middels sluizen in verbinding staan met het Amsterdam-Rijnkanaal en grote (veen)plassen. Logischerwijze trekt er in de winter veel roofvis de stad binnen.
TUNGSTEN KOPJES
Op de tweede stek duurt het niet lang voordat Derek een baarsje weet te verschalken. Bij de volgende worp krijgt hij die kenmerkende tikjes op de top, maar een hanger blijft uit. Hij haalt de Minnow Shad uit de speld, schakelt snel over naar een Super Curly. Dan volgen nog een paar visjes, allemaal van tussen de 15 en 20 centimeter. Na nog een paar worpen zonder aanbeet wordt de zoektocht voortgezet en het volgende bruggetje opgezocht. Tot nu toe vist Derek alleen nog maar met een jigkop. Dit is dan ook een perfecte zoekmethode.
Het water is op veel plekken nauwelijks dieper dan een meter, dus een jigkop van vijf gram is voldoende. Derek gebruikt een tungsten model. Niet alleen is dit een milieuvriendelijk alternatief ten opzicht van lood, maar het biedt ook andere voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je lichter kunt vissen, waardoor de aanbeten beter doorkomen en je minder lossers krijgt. Als je uitgaat van een visserij met een 7 grams loodkop, dan behaal je met een 5 grams tungsten jigkop hetzelfde qua zinksnelheid en actie. En met een 7 grammer van tungsten hetzelfde als een 10 grams loodkop. Je kunt dus elke keer een stapje lichter gaan. Dit komt doordat het kopje kleiner is en dus minder weerstand geeft, maar tegelijkertijd ligt het soortelijk gewicht van tungsten hoger.
Inmiddels zijn we een paar honderd met en nog een klein baarsje rijker. Het is tijd om de fietsen weer op te halen en naar een volgende hotspot te rijden. Stiekem hoopt Derek daar op een betere vis of wellicht nog een snoek, die zich tijdens het voorvissen wel lieten zien.
BEST VANGENDE SOFTBAITS VAN VANDAAG
Een shad met heel veel actie. Door de driehoekige vorm van het lichaam flankt deze shad heftig bij het binnendraaien. Daarnaast is de staart erg flexibel en bewegelijk. In een uitvoering van 7 cm (3 gram) perfect voor baars en rovers die voor een agressieve shad gaan. Maar ook bij langzaam vissen heeft deze shad nog een aantrekkelijke actie; het is tevens de enige shad die Derek ook op een dropshot montage gebruikt. Tip: knip het ‘hoofdje’ er af en deze shad gaat minder agressief flanken, als je dat wilt…
Een twister-achtige softbait van iets van iets meer dan 7 cm lengte bij een gewicht van slecht 2 gram. Het bijzondere aan deze softbait is de gekrulde staart, die meer dan 1,5 keer rond loopt. De staart tolt en trilt aantrekkelijk door het water, ook bij lage snelheden.
Deze shad is oorspronkelijk voor het zeebaarsvissen ontwikkeld, maar bleek ook een ware snoekbaarskiller te zijn, en ook snoek is er niet vies van. Heeft een lengte van 9 cm en weegt 7,5 gram. Aan de zijkant zitten twee ‘vinnen’. Hierdoor loopt en zinkt deze softbait nog veel stabieler door het water.
IN PERSPECTIEF
Een lange brug, eerder een soort tunnel die diagonaal onder de weg doorloopt, is de volgende stek. Derek werpt de shad de duisternis in. Van bovenaf zien we de shad in het heldere water onder de burg vandaan komen als plots een grote baars er achteraan komt. De vis stopt een paar centimeter voor de shad en binnen een oogwenk zuigt zij vanuit stilstand de shad naar binnen. Wat wij van bovenaf zien, voelt Derek, die iets verderop staat, op zijn hengeltop. Zo gaaf! De baars begint gelijk te kopschudden om de softbait te lossen, maar tevergeefs. Het schepnet daalt aan de lange steel naar beneden en een 41 cm baars mag in hartje Utrecht even poseren voor de camera, voordat deze in het landingsnet weer de reis naar beneden maakt en teruggezet wordt. Je moet altijd de vangst in perspectief plaatsen; op sommige rivierplassen is zo’n vis eentje die het gemiddelde naar beneden haalt, maar voor hier is het echt een hele beste vis! Er volgen in deze zone nog een paar baarzen, maar qua formaat kunnen ze niet aan de eerste vis tippen.
FLUORO: KEUZE & TIPS
De twee hengelcombi’s zijn respectievelijk uitgerust met een 08/00 gevlochten lijn met 40/00 fluorocarbon leader, en 05/00 gevlochten lijn met 26/00 fluorocarbon. Door veel te testen in helder water kwamen Derek en zijn vismaten er achter dat tot 40/00 diameter ‘onzichtbaar’ fluorocarbon geen argwaan wekt bij baarzen, maar dikker wel! Deze dikte is tevens een diameter waarop je nog een goede kans maakt om snoek op een lichte, gebalanceerde uitrusting te landen. De 26/00 is puur voor de snoekbaars- en baarsvisserij. Als het echt heel subtiel of klein moet qua kunstaas, dan schroomt Derek er niet voor om tot 18/00 fluorocarbon te gaan.
Tip: Om de ‘kringels’ uit het fluorocarbon te halen trek je er een paar keer hard aan en je zult zien dat het geheugen ‘gewist’ wordt. Het resultaat is een kaarsrechte lijn. Voor wie een goede fluorocarbon zoekt: Derek is meer dan te spreken over die van Savage Gear, een echte aanrader!
Missie baars is inmiddels wel geslaagd, dus besluit Derek ons mee te nemen naar andere stekken, waar de kans op een snoekbaars of snoek groter is. Er gaat een wat forser aas aan de speld, de Gambusia Affinis, van zo’n 9 cm. Nog steeds redelijk bescheiden, want tijdens wedstrijden gaat Derk ook wel eens voor 14 cm lange shads. Zeker als een potentiële hotspot al door vissers uitgepield is met mini-kunstaas. Hij somt meerdere voorbeelden op van al ‘uitgekamde’ stekken waar deze tactiek hem succes bracht.
Bij de tweede brug op de singel is het raak en vangt Derk een snoek van zo’n 55 centimeter. Alleen nog snoekbaars te gaan en het lijstje van de klassieke drie is compleet. Maar snoekbaars vangen zo midden op de dag is hier lastig; doorgaans wordt in het donker het beste gevangen. Meerdere stekken waar op zeker snoekbaars ligt worden met shads en ook de dropshot afgevist, maar behoudens een paar flauwe tikjes, waarschijnlijk aasvis tegen de lijn, komt er geen glasoog naar boven.
We sluiten de visdag af en als we al op weg naar huis zijn krijgen we nog een foto van Derek… met een snoekbaars! Hij kon het niet laten om op weg naar huis wat worpen te maken op het Amsterdam-Rijnkanaal.
Derek heeft vandaag alleen de wateren in de oude binnenstad laten zien. De snoekbaarsvangst op het kanaal geeft temeer aan welke mogelijkheden er nog meer rond deze waterrijke stad liggen. Ook roofblei kun je prima vangen, buiten de winter, en geruchten over meervalvangsten zwellen met de dag aan. Utrecht heeft voor iedereen wat te bieden!
Dit is een artikel uit Beet 1 van januari 2021. Wil je direct op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen, neem dan een abonnement op Beet Magazine! Alle informatie is te vinden op: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.