Op pad met de JL Pike Busters

De jongste generatie (roof)vissers groeit op met Youtube films en vlogs waarin je wordt meegenomen naar de waterkant. Vaak zijn het nog jeugdige vissers die altijd een videocamera paraat hebben. Lennard en Jordi zijn daar een mooi voorbeeld van met hun Youtube kanaal JLpikeBUSTERS NL waar ze 5 jaar geleden mee zijn gestart en inmiddels een kleine 7000 volgers heeft. We gingen een dag met hun op pad, werpend met klein kunstaas vanaf de kant in de hoop op een mooie baars, snoekbaars, roofblei, snoek of…

 Aanpak

Hun filmpjes en hun gedrevenheid hebben er toe geleid dat ze inmiddels zo’n 2,5 jaar tot het roofvisteam van Shimano behoren. Aan goed materiaal en kunstaas dan ook geen gebrek! Maar dat maakt je nog niet per se tot een goede visser, al helpt het juiste materiaal wel natuurlijk. Lennard en Jordi vissen op alle rovers: veel vanaf de kant, maar tegenwoordig ook meer en meer vanuit de bellyboat en boot. Vissend op grote plassen en rivieren, maar vaak ook in kleinere vaarten, poldersloten en cultuurwatertjes. Al die verschillende wateren vragen om een andere aanpak, een aanpak die vaak ook nog eens per vissoort verschilt en dat maakt dat Lennard en Jordi, op zo’n jonge leeftijd al, van alle markten thuis zijn en echte allround roofvissers zijn geworden.


  Jordi en Lennard zijn er vroeg bij nog voor de zon opkomt: maar goed ook!

Explosief begin

We hebben om 5 uur bij het eerste licht afgesproken bij een pontje aan de Neder-Rijn. Het begint net een beetje licht te worden als ik de auto uitstap en een bak koffie inschenk. Heerlijk in alle stilte genietend van de prachtige morgen, starend over het water. Er staat een auto maar ik weet niet of die bij het huis bij het pontje hoort. Dat wordt snel opgehelderd als ik even later wat stemmen hoor en Jordi en Lennard aan zie komen lopen bij het pontje vandaan. Zij waren er dus toch al! Ze hebben nog geen actie gezien, maar met de minuut zien we meer leven op het water komen. Even later ook een grote boeggolf in het ondiepe kribvak voor ons. Brasem, winde, roofblei? Het is in ieder geval een goede vis. Jordi werpt zijn topwater die richting op en bij de tweede worp al klapt er een grote vis met veel kabaal op, maar mist het kunstaas, Jordi met een hartverzakking achterlatend. “Zag je dat!?” horen we hem zeggen. Natuurlijk hadden we dat gezien én gehoord! Lennard monteert gauw een ondiep lopend jerkbaitje en staat binnen no time met een kromme hengel. Het blijkt een roofblei te zijn. Dezelfde? Het leek ons dat die eerste toch echt wel een stukje groter was… Jordi krijgt op zijn Rapala Skitter Pop daarna behoorlijk wat actie, meest volgers, maar haakt dan toch zijn eerste vis van de dag: een baarsje met veel lef die niet veel groter is dan het kunstaas! Maar even later toch ook een knappe baars.

Daarna is de activiteit al snel afgelopen op het ondiepe en ook bij het pontje levert niets meer op. Er is nog even hoop als het pontje voor zijn eerste ‘ritje’ overvaart en zorgt voor de nodige turbulentie in het water. Jordi laat zelfs nog even zijn shadje op het achterdek meeliften om die er vervolgens halverwege af te trekken in de hoop op een verre baars of snoekbaars, maar ook dat mag niet baten. Maar de dag is nog lang en er zijn nog genoeg andere stekken in de buurt. Het zal wel de komende uurtjes moeten gebeuren want er is een regenfront voor de middag voorspeld.

 Een goed gevulde kunstaasdoos waarmee je overal uit de voeten kan.

Urban snoekbaars

Op naar volgend pontje. Door de droogte van afgelopen weken staat het water in de rivier laag en er is nauwelijks afvoer en dus nauwelijks stroming. We wisten al dat het lastig ging worden en dan blijkt. Dan maar door naar een heel andere stek, een sluizencomplex in een ‘urban omgeving’, waar ze al eerder succes hebben gehad. Daar staat altijd stroming en moet volgens Jordi en Lennard wel een visje te vangen zijn. Bij aankomst zien we dat het water erg troebel is, maar dat vindt snoekbaars niet erg, zo blijkt al snel. In een hoekje, net buiten de stroming, krijgen ze vrijwel direct een paar aanbeten op een klein shadje. Na drie missers voor Lennard is het wel raak voor Jordi. Een mooie snoekbaars, gevolgd door nog twee kleinere. We zien ook nog een roofblei meerdere keren jagen, maar die laat zich niet foppen.

Daarna door richting wat kleinere polderriviertjes/sloten met was stuwtjes, maar ook daar weinig actie Volgens hun vangen ze daar regelmatig mooie baarzen, snoeken en zelfs roofblei, maar nu niet al weet Lennard nog wel twee kleine baarsjes uit het water te peuteren.

===========================================================

 JORDI RAKIMAN

Leeftijd: 25 jaar  en sinds december 2017 lid van het Shimano roofvisteam.

Wat is je favoriete visserij en waarom?

Dat is toch wel de bellyboat visserij. Vanuit mijn optiek is er geen andere visserij die zo’n fantastische beleving met zich meebrengt. Je bent als het ware één met het water. En als je dan ook nog eens een grote vis aan het drillen bent die langs je benen zwemt… Fantastisch!

Wat zijn je PR’s?

Baars 52 cm (13 juni 2020)

Snoekbaars 90 cm (29 juli 2020)

Snoek 124 cm (12 juli 2020)

Mijn nieuwe pr snoek ving ik pelagisch op half water. Een techniek die vaak leidt tot het vangen van grote vis. De grotere vissen hebben geen natuurlijke vijanden en zwemmen regelmatig in de middelste lagen van het water. Het was 8,5 meter diep, maar ik wist deze rivierbuffel op 4 meter te vangen.

Heb je nog een ultiem droom op roofvisgebied?

Mijn ultieme droom is om mijn eigen visgids onderneming te starten. Het lijkt mij super om mensen een onvergetelijke visdag te bezorgen en kennis te laten maken met mijn verschillende visserijen; bellyboat-, boot- en kantvisserij.

=======================================================

 LENNARD RINGNALDA

Leeftijd: 25 jaar. Zit sinds begin 2018 bij het Shimano roofvisteam.

Wat is je favoriete visserij en waarom? Met stip op nummer één is dat de wadende visserij op baars. Deze visserij kan enorm taai zijn, maar als je dan toch een aantal baarzen over de streep weet te trekken, dan is de voldoening erg groot. Of je ze dan vangt met de Carolina-rig of met crankbaits, het moment van de aanbeet tot en met de ‘release’ is fantastisch.

Wat zijn je PR’s?

Baars: 50,5 cm

Snoekbaars: 85 cm

Snoek: 112 cm

Roofblei: ca. 65 cm, nooit gemeten.

Meerval: nooit op gevist, nooit gevangen.

Sinds een jaar of drie ben ik me gaan richten op het vangen van grote baarzen omdat dit in mijn ogen de mooiste zoetwaterrovers van Nederland zijn. Tot voor de gesloten tijd van 2020 had ik nog nooit een baars van 50 cm of groter gevangen. Wel ben ik er zeven keer dichtbij geweest met baarzen van 49 cm en een beetje. Mijn doel voor het roofvisseizoen 2020-2021 was dus wel duidelijk. Ik had verwacht dat ik minimaal tot oktober zou moeten wachten voordat ik weer een poging kon doen, maar niks bleek minder waar. In een paar weken tijd wist ik vier baarzen te vangen die de magische grens passeerden waaronder de vis van de foto. Ik hoop dat ik komende winter nog een 50+ baars op topgewicht aan mijn lijstje kan toevoegen.

Heb je nog een ultiem droom op roofvisgebied? Mijn ultieme droom voor de lange termijn is het ontwerpen van mijn eigen visboot om vervolgens daarmee de Europese wateren te bevissen. Nederland zal dan natuurlijk de voornaamste bestemming zijn, maar visserijen in het buitenland wekken ook mijn interesse. Op iets kortere termijn hoop ik naar Spanje af te reizen om daar met de bellyboat te vissen op ‘Perchzilla’, het meer wat bekend staat om de grootste en vooral zwaarste baarzen ter wereld.

=========================================================

 Vissende filmers

Op weg naar de volgende stek eten we even wat bij een viskraam. Een mooie gelegenheid om te vragen wat voor hun belangrijker is: vissen of filmen voor hun Youtube-kanaal en wat willen ze daarmee bereiken? “Ik vind het even belangrijk. Het vastleggen van onze visavonturen hoort inmiddels bij het vissen. De doelstelling van het YouTube-kanaal is om niet alleen de jeugd, maar ook zeker de oudere generatie te enthousiasmeren en te motiveren om lekker met een hengeltje naar de waterkant te gaan. De positieve reacties op de video’s motiveert ons ook om door te blijven gaan met het uploaden van video’s” aldus Jordi. Voor Lennard ligt het iets naders: Het vissen zelf is voor mij nog altijd belangrijker dan het filmen. Regelmatig ga ik een dag te vissen zonder dat er gefilmd wordt. Van die camera op je snufferd word ik niet altijd even enthousiast, van het vangen van vis daarentegen des te meer. Toch is het filmen wel een mooie manier om onze visserij in beeld te brengen om vervolgens te laten zien aan de buitenwereld middels YouTube. Daarnaast plaatsen we onze vangsten en sfeerbeelden regelmatig op onze Instagram en Facebook pagina. Hiermee willen we voornamelijk de jeugd stimuleren en inspireren om te gaan vissen in plaats van achter de iPad of gameconsole te kruipen.”

Ze weten hun stekken wel te vinden…

Jordi en Lennard komen beide uit het Hoge Noorden, uit Friesland – valt daar ook genoeg te vangen op roofvisgebied? “Ja, zeker weten. Vooral snoek is hier erg goed te vangen. Ook komt er steeds vaker roofblei voor in de Friese wateren en dat is echt een aanwinst. Beelden van meerval en zelfs (zalm)forel heb ik ook al voorbij zien komen. Grote baarzen en snoekbaarzen vind je hier heel sporadisch, dus daarvoor rijden we al snel richting het rivierengebied.” Vissen jullie altijd samen, of ook wel alleen?We vissen regelmatig samen, maar natuurlijk vissen we ook wel eens met andere vismaten of alleen. Dat is ook het mooie van vissen. Je leert op verschillende plekken zoveel vissers kennen en dan maak je afspraken om eens naar de waterkant te gaan. Van elkaar leer je vaak het meest en het is mooi om je kennis met anderen te delen.

MATERIAAL & KUNSTAAS

Lennard viste deze dag voornamelijk met de Shimano Yasei Perch 210ML (7-18 gram). Zijn favoriete allround baarshengel voorzien van een nieuwe Shimano Vanquish C3000MHG opgespoeld met 10/00 Kairiki hoofdlijn en een voorslag van 35/00 Yasei Predator fluorocarbon. “Als ik tijdens het baarzen dan eens een grotere snoek of snoekbaars haak, heeft deze set nog genoeg over om dit aan te kunnen.

Onlangs heeft Shimano kunstaas op de markt gebracht en al snel behoorden enkele daarvan tot mijn favorieten. Vooral de Shimano Bantam Rattlin’ Sur-Vibe met zijn unieke actie heeft al vele mooie vissen op de kant gebracht. Japanse topkwaliteit met vlijmscherpe dreggen.” Jordi zijn favoriete baarshengel is de Shimano Poison Adrena M2 229 cm (5-15 gram) die hij ook gebruikt voor de lichte visserij op snoekbaars.

Voor de zwaardere (snoekbaars)visserij vanaf de kant gebruiken ze het liefst de Shimano Yasei LTD Zander River Jigging 270 cm (20-70 gram) met een Stradic 2500HG FL voorzien van Kairiki 13/00 mm  als hoofdlijn en 35/00 mm Yasei Fluorocarbon als onderlijn.

 De favoriete allround (baars)hengels van Lennard en Jordi

Gekende hotspot

Het begint een beetje grijs te worden en de eerste miezerdruppeltjes vallen af en toe uit de lucht als we bij de volgende stek aankomen: een sluis die op de Waal uitkomt. Een gekende hotspot… als de omstandigheden meewerken tenminste. Het water is extreem troebel en ook hier nauwelijks stroming. Dit gaat hem ook niet worden. Misschien dat je hier in het eerste licht nog wel kans had gemaakt, maar nu zo midden op de dag niet.

Nog even door naar de Waal zelf, naar een wat dieper kribvak, maar ook dat mag niet baten. Jammer, maar helaas. Het kan niet altijd feest zijn. Het wordt nat en daardoor ook glad op de basaltkeien. Oppassen om niet alsnog een been te breken. Maar goed dat we vanochtend zo vroeg uit de veren, bij het eerste licht aan het water waren! Roofblei, baars, snoekbaars kwamen deze dag voorbij… alleen geen snoek. Wat dat betreft deden Jordi en Lennard hun naam JLpikeBUSTERS geen eer aan. Dat is voor een volgende keer!

Dit Artikel van Toen verscheen in Beet Magazine oktober/november 2020

 

gerelateerde artikelen

Instagram