Een nieuw seizoen: voorbereidingen
Voor velen van ons staat de start van het nieuwe visseizoen weer voor de deur. Het voorjaar komt eraan en het begint te kriebelen; je wilt maar wat graag weer naar de waterkant! Deze tijd is perfect om de spulletjes weer piekfijn in orde te maken. Niet geheel toevallig geven Jo Adriolo, Ramon Ansing en Jurgen Spierings de nodige tips voor het perfect prepareren van tuigen, elastieken en montages. Doe er je voordeel mee!
JURGEN SPIERINGS
Wat voor commercial aanpak zou je je het beste kunnen toepassen in het vroege voorjaar?
De watertemperatuur, en dus ook de lichaamstemperatuur, bepaalt de activiteit van de vis. In het vroege voorjaar is de watertemperatuur vaak nog laag, wat er voor zal zorgen dat met name karpers niet heel erg actief op zoek zijn naar voedsel. Mijn aanpak voor deze tijd van het jaar is daarom actief te vissen met weinig aas. De vissen zijn een stuk trager en zullen veel langer op één plek rond blijven hangen. Daarom vis ik niet op één aangevoerd plekje, maar op verschillende plekken op verschillende dieptes. Deze plekjes worden dan minimaal aangevoerd, bijvoorbeeld met enkele maden op het moment dat ik ze ook daadwerkelijk ga bevissen en dus niet vooraf aangevoerd.
Waar houden de vissen zich op?
Aan het begin van een vissessie is moeilijk te voorspellen waar de vis zich daadwerkelijk ophoudt. Daarom is het ook verstandig om op meerdere plekken te vissen. Met name het voorjaarszonnetje kan een ondiepe stek snel doen opwarmen. Dit zijn dan vaak goede stekken om wat actievere vissen te verwachten en te vangen. Bepaal voorafgaand aan je vissessie ook altijd een stek, welke wat verder weg ligt en welke je nauwelijks kunt verstoren tijdens het vissen. Bevis deze stek tegen het eind van je vissessie. Vaak verzamelen zich daar nog een paar vissen.
Ondanks dat je op karpers vist, komen de materialen bijna overeen met die voor het witvissen
Hoe ziet jou set-up eruit voor deze manier van vissen? Lijnen, dobbers, elastieken etc…?
Aangezien de vissen nog niet actief zijn, vis ik doorgaans veel lichter dan in de zomer. De vissen zijn in deze tijd van het jaar nog niet zo sterk en vaak ook voorzichtiger. Hierbij moet je dan denken aan dundradige, kleinere haken in maten 18 en 20. Ook maak ik gebruik van dunnere lijnen en lichter elastiek. Als haak gebruik ik een Preston SFL-B haak in combinatie met 12/00 Accu Power. Ondanks dat je op karpers vist, komen de materialen bijna overeen met die voor het witvissen. Bij lichte materialen hoort een relatief zacht elastiek. Uitgaande van vissen met een gewicht rond de 1 kilo kies ik een zachte hollow elastiek maat 8 of 10. Verder maak ik in deze tijd van het jaar gebruik van een ‘gevoeligere’ dobber met een 1,2 mm bovenantenne, terwijl dit in de zomer al gauw 1,8 mm zal zijn. Deze dobbers worden ook veel scherper uitgelood. Ik stel alles in het werk om zo licht en scherp mogelijk te vissen om de nog voorzichtige vissen over de streep te trekken.
Haakaas voor de methodfeeder is er in heel veel verschillende opties. Een veelvoud aan kleuren, drijvend, zinkend, zwevend… Hoe kijk jij hiernaar?
Inmiddels is er een breed scala aan kleuren verkrijgbaar. Zelf houd ik dit soort zaken het liefst zo eenvoudig mogelijk. Het vaakst maak ik gebruik van wit en geel, maar ook rood heeft zeker mijn voorkeur. Dit zijn bovendien opvallende kleuren die in de winter goed zichtbaar zijn. Om dit zo natuurlijk mogelijk aan te bieden, gebruik ik dan ook meestal de zwevende variant. Deze heft het gewicht van de haak op, waardoor de vis minder weerstand voelt bij het opzuigen van het aas.
Welke voorbereidingen tref jij in deze periode om weer goed beslagen ten ijs te komen zodra de visserij (en hopelijk ook) de wedstrijden weer op gang komen?
Een voorraadje onderlijnen aanleggen is hetgeen waar bij mij de meeste tijd aan voorbereiding in gaat zitten. Al zijn er tegenwoordig ook goede kant en klare onderlijnen te koop. Voor het vissen op commercials zijn de SFL-B en de GPM-B favoriet. Van deze twee haaktypes heb ik altijd een brede keus aan maten en diameters lijn voorhanden. Naast onderlijnen maak ik ook wat basistuigen klaar, welke allround inzetbaar zijn. Voor een wedstrijd maak ik vaak nog een paar tuigjes extra klaar, welke specifiek zijn afgestemd op het te bevissen water. Je zult me dan ook niet vaak aan het water zien met hele lades vol met tuigen. Doe je dat wel dan heb je vaak een heleboel tuigen die je uiteindelijk niet gebruikt of alsnog moet aanpassen. Dan doe ik liever doelgerichte voorbereidingen.
Hoe monteer je een hol elastiek? En hoe bepaal je de juiste spanning in de hengel?
Een hol elastiek monteer ik altijd in twee delen en eindigt bij mij altijd met een dacron connector, waarbij het puntige deel van de connector tegen de top zit. Hierdoor wordt de top afgesloten zodat er bijna geen water in de top kan dringen. Het andere eind van de elastiek wordt voorzien van een pulla bead en een lus. Met deze bead/connector kan ik de spanning op het elastiek instellen. De spanning is bij mij altijd minimaal, zodat het elastiek altijd net in de top verdwijnt. De lengte tussen connector en lus is bij een nieuw gemonteerd elastiek nagenoeg gelijk aan het hengeldeel. Door de lus steek ik het hengeldeel waardoor de overlengte van het elastiek langs de hengel hangt. Met name bij de connector raakt het elastiek vaak beschadigd en dient deze ingekort te worden. De overlengte maakt het mogelijk om dit vaker te doen. Op deze wijze kun je lang gebruik maken van hetzelfde elastiek. Zelf maak ik geen gebruik van een stukje extra elastiek bij de connector, omdat ik dan niet kan controleren of er een beschadiging zit.
Deze Masterclass Witvissen is afkomstig uit Beet 2 van 2021. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen voor het witvissen, neem dan een abonnement op Beet. Een abonnement op Beet vind je hier: shop.beet.nl/category/abonnementen/.