Van elkaar leren – feeder en vaste hengel

Vandaag de dag is niet zozeer de vraag ‘feeder of vaste hengel?’, maar omarmen we juist het beste van deze twee werelden. Elke techniek heeft zijn kwaliteiten en tekortkomingen, maar tezamen vullen ze elkaar perfect aan. Behoren beide technieken tot je repertoire, dan word je daar een betere visser van en ga je meer vangen. Daar kunnen Lucien de Rade en Danny Flipsen ons alles over vertellen.

Tekst & foto’s redactie Beet

Achteraf gezien was het een beetje een gok om het riviertje de Donge, tussen Raamsdonksveer en Geertruidenberg, als locatie te kiezen voor deze reportage. Enkele dagen geleden had Lucien de Rade hier zijn voerkorf geplaatst. Eigenlijk duurde het niet lang voordat de beten kwamen; die namiddag stond de top niet stil en werd voorn na voorn binnen gedraaid. Het plan werd gesmeed: Lucien zou met de feederhengel aan de slag gaan en vismaat Danny Flipsen met de vaste hengel. Doel: een mooi netje wintervoorn.

ZWARTSEL

In alle vroegte ontmoeten we Danny en Lucien aan het water (Lunetkade, Geertruidenberg). We nemen eerste een kijkje bij Danny, die gereed staat om het lokvoer klaar te maken. Het is een mix van een donker voornvoer met duivenmest: een klassiek voornvoer.
Allereerst plaats Danny het ‘blok’ duivenmest in een emmer. Het is nu nog een hard blok, maar door een beetje water toe te voegen en de mixer erop te zetten, wordt de ‘vogelpoep’ weer in volle glorie hersteld. Hiermee wordt straks het droge voer aangemaakt. Ondertussen gaat in een andere emmer twee kilo droog voer, met nog wat additieven erbij. Nu het voer nog droog is voegt hij een handje ‘zwartsel’ toe, te koop in de bouwmarkt. Dit goedje gaat het voer een veel donkere tint geven. Danny probeert altijd de kleur van het voer, zeker in de winter, te matchen bij de waterbodem. Zwart hoeft het voer in de regel niet te worden, eerder donkerbruin. Het is essentieel om het zwartsel met het droge voer te vermengen, anders mengt de kleur niet. Overigens wordt de kleur van het zwartsel pas geactiveerd wanneer het vocht erbij gaat. Met andere woorden: de kleur van de droge lokvoer-zwartsel mix zal bij het toevoegen van de duivenmest opeens veel donkerder worden.
De duivenmest gaat bij de droge voermix en wordt gemengd. Danny laat het voer een kwartiertje rusten. Daarna wordt het met wat water op de juiste vochtigheid gebracht en gaat het door de zeef. Om het voer wat schraler te maken voegt hij ook wat bosgrond toe, dat ook eerst door een zeef is gehaald. Dit wordt vermengd met het voer en tot slot gaat het losse aas erbij.

De voerballen worden zorgvuldig op de stek gecupt.
De voerballen worden zorgvuldig op de stek gecupt.

VOERMIX VASTE HENGEL

Het voer is nu klaar voor gebruik en je kunt de losse ingrediënten toevoegen. Voordat je dit doet kun je overwegen om leem dan wel grond toe te voegen.

Stap 1: Maak de duivenmest gebruiksklaar door water toe te voegen en los te mixen.
Stap 2: Meng eerst alle droge ingrediënten. Voor vandaag een mix van twee kilogram HJG Dresher Competition NL, 200 gram Gardonmix van de gelijknamige fabrikant, een goede cup gemalen koriander en een handje zwartsel.
Stap 3: Duivenmest bij voermix mengen. Kwartier laten rusten, nogmaals bevochtigen en door de zeef halen.

Het voer is nu klaar voor gebruik en je kunt de losse ingrediënten toevoegen. Voordat je dit doet kun je overwegen om leem dan wel grond toe te voegen...
Het voer is nu klaar voor gebruik en je kunt de losse ingrediënten toevoegen. Voordat je dit doet kun je overwegen om leem dan wel grond toe te voegen.

Leem: fungeert als verzwaring van het voer. Grotendeels afhankelijk van diepte en stroming. Vis je op een kanaal met wat trek, maar vis je ondieper dan twee meter, dan is dit doorgaans niet nodig. Vis je dieper, zeker als het een meter of vier diep is, dan is het raadzaam om leem te gebruiken.
Grond: fungeert om het voer schraler te maken. Ideaal op wateren waar de visserij wat moeizaam is en je niet heel veel vis verwacht. Op dit soort stekken vult een 100 procent lokvoer de magen te snel. Danny graaft de donkere bosgrond zelf op. De verhouding is vandaag zes delen voer en twee delen grond.

VOERBALLENPRAAT

Over het onderwerp voerballen maken heeft Danny ook nog enkele tips achter de hand. In de emmer liggen op het oog zes identieke ballen voer, maar schijn bedriegt. Twee van elk zijn respectievelijk acht, zes en twee keer aangedrukt. Hierdoor zal de bal van twee keer persen eerder uiteen breken, dan die van zes of acht keer persen. Je krijgt zo een breder pallet aan werking op de voerstek. En ook zal het voer op de geconcentreerde voerplek gelijkmatiger verdeeld zijn. Wanneer de omstandigheden het toelaten, dan cupt hij ook nog één bal die in de cup al ‘gebroken’ is. Deze wolkt aantrekkelijk naar beneden en zorgt met de aantrekking van kleine vis voor een kickstart.

Ze moeten maar net passen en een beetje klemmen…
Ze moeten maar net passen en een beetje klemmen…

De ballen worden zorgvuldig rond gekneed en passen maar net in de pole cup. Je zou ook kunnen stellen dat ze er in klemmen. Een bewuste keuze, want doordat ze klemmen rolt de bal er niet uit wanneer de cup net over het kantelpunt komt. Alleen wanneer de opening loodrecht naar beneden staat valt deze er uit. Dit is de manier om er voor te zorgen dat de ballen identiek en loodrecht naar beneden zinken. Wanneer je te kleine, vrij bewegende voerbal net over het kantelpunt uit de cup rolt, dan krijgt deze een schuine val mee, wat zich onder water ook kan doorzetten. Zeker als de bal niet perfect rond is. En hoe dieper het water, des te groter de afwijking wordt!

DANNY FLIPSEN

De 26-jarige Danny is woonachtig in Meijel, Limburg. Op vijfjarige leeftijd begonnen met vissen en als thuisbasis HSV De Noordervaart. Vanaf circa elf jaar begonnen met wedstrijden en dat werden er steeds meer. “Ik raakte steeds meer verslaafd aan het wedstrijdvissen en wilde steeds beter worden en meer vissen”. Zijn favoriete visserij is met de vaste hengel op voorn, bij voorkeur op groot openbaar water, zoals het Lateraalkanaal (waar met Team Limburg afgelopen najaar het NK werd gewonnen). De afgelopen drie jaar maakt hij ook uitstapjes naar feedervissen en zelfs commercials. “Je wordt er een betere visser van, je neemt dingen mee van de ene naar de andere visserij.” Hoogtepunt tot nu toe is goud met het WK Jeugdteam in 2018.

TIPS MATERIAAL & MONTAGES

• Start nooit met je lichtste dobber. In dit geval begint Danny met een 1-grammer. Als de vissen voorzichtiger worden, dan kun je altijd nog lichter gaan.
• Bij montages t/m 1 gram gaat Danny voor een 10/00 hoofdlijn. Zwaarder dan 1 gram een 12/00 hoofdlijn. De onderlijnen zijn 02/00 dunner dan de hoofdlijn. Op de topsets voor voorn zit een 0.9 mm elastiek, dit is zo perfect in balans. De zwaardere brasemtopset is standaard uitgerust met een 1,0 mm elastiek en een 12/00 hoofdlijn.

Gebruik een dikke bol voor diep water. Eigenbouw van Jo Adriolo.
Gebruik een dikke bol voor diep water. Eigenbouw van Jo Adriolo.
Een allround model voor op licht stromend tot stilstaand water tot drie meter diep. Dobber gemaakt door Jurgen Spierings.
Een allround model voor op licht stromend tot stilstaand water tot drie meter diep. Dobber gemaakt door Jurgen Spierings.
Een perfecte dobber voor op licht stromend tot stilstaand water, tot twee meter diepte. Fabricaat van Jo Adriolo.
Een perfecte dobber voor op licht stromend tot stilstaand water, tot twee meter diepte. Fabricaat van Jo Adriolo.
Voor ondiep, stilstaand water (maximaal 1,5 meter: een slanke pen met metalen antenne. Ook een eigenbouw van Jo Adriolo.
Voor ondiep, stilstaand water (maximaal 1,5 meter: een slanke pen met metalen antenne. Ook een eigenbouw van Jo Adriolo.
Voor een visserij met aanbeten tijdens de zinkfase (gespreide loodzetting): deze slanke pen met carbon onderantenne.
Voor een visserij met aanbeten tijdens de zinkfase (gespreide loodzetting): deze slanke pen met carbon onderantenne.

GEPEST DOOR ROOFBLEI

Lucien pakt de feederhengel uit. Zijn strategie is gericht op een voornvisserij op ongeveer zeventien meter. Het feedervoer is, zoals hij het zelf zegt, minder ‘spannend’ dan het voer van Danny voor de vaste hengel. In het kort: een mix van Champion Feed Wonder Bronze en Gros Gardon, in de verhouding 2:1. Op 3 kg van deze mix voegt Lucien 300 gram vers gemalen venkelzaad toe. Om het voer af te maken een goede hand gele en oranje boilie crush.

DE JUISTE MATCH

Met een handje oranje en gele Saga Boilie Crush zorg je voor opvallende, fluorescerende deeltjes in het voer. Lucien haalt de boilie crush wel door de zeef om de grofste delen te verwijderen. Het werkt enorm goed voor de grote voorns. Zeker wanneer je het haakaas combineert met de rood gekleurde Cresta spaghetti.

Saga Boilie Crush.
Saga Boilie Crush.
Een handjevol is genoeg.
Een handjevol is genoeg.
Resultaat na het zeven.
Resultaat na het zeven.

Een absoluut hoogstandje in eenvoud en perfectie is de opbouw van de feedermontage. Dat ligt grotendeels door het uitgekiende kleinmateriaal uit het gamma van Cresta. Lucien vist met een schuivende montage. De voerkorf hangt in een kraalwartel die precies aansluit tegen een stopper. De stopper wordt op zijn plaats gehouden door een ‘gefixeerd stuitje’. Daar onder nog een stukje lijn dat fungeert als afhouder en tot slot de onderlijn. Deze is ongeveer 60 cm lang. Een montage die er heel netjes en strak uitziet en voor voorn goed werkt.

LUCIEN DE RADE

Lucien de Rade is opgegroeid en nog steeds woonachtig in het Land van Altena. Water is hier nooit ver weg. Rivieren, kanalen, vaarten en havens; de ideale mix om goed te leren witvissen en met enkele gerenommeerde topvissers als leermeester bleef succes niet lang uit. Lucien is meester met de vaste hengel en de matchhengel, en de laatste jaren steeds vaker met de feederhengel. Op zijn palmares springt het WK-goud (2018) bij de categorie U25 er boven uit. Zowel met het team als ook individueel op de hoogste treden van het podium, wat een prestatie!

DE KNOP GAAT OM

Wanneer het rond half twaalf in de ochtend is kijken we elkaar een beetje verbaasd aan. Behoudens wat grondels heeft nog geen enkele serieuze vis de top kromgetrokken of de dobber onder doen dippen. Tja, ook dat kan gebeuren, zeker als de vis begin winter ‘on the move’ is. Lucien gaat met de lunch even buurten in een wetering verderop. Vaste hengel en een beetje voer en aas mee. Via de gsm horen we dat daar wel voorn te vangen is: moeten we verkassen? Lucien zijn bericht is echter nog kakelvers als bij wonder gebeurt waar we op hoopten: de vis arriveert op de stek. Alsof de knop opeens omgaat kolkt het water van het leven. Reden genoeg om hier te blijven vissen. Behoudens alle mooie spullen, voer en aas, voerstrategie en montages ‘op papier’ gezien te hebben, kunnen we dit nu ook met vis in actie zien!
Het zijn in eerste instanties met name roofbleitjes van zo’n vijftien centimeter lang, die ineens massaal aanwezig zijn, maar later komt er af en toe een voorn naar boven. Het haakaas van beide jongens komt met die honderden roofbleitjes niet aan de bodem.

Danny pakt een topset met een gespreide loodzetting erbij en kort deze in tot een visdiepte van nauwelijks een meter, alwaar het water ruim twee meter diep is. “Het is belangrijk om een dobber met carbon onderantenne te gebruiken. Wanneer je de montage gestrekt plaatst, ik haal straks een hengeldeel er af, zakt de vislijn inclusief dobber in een rechte lijn. Een dobber met stalen antenne zal direct verticaal gaan staan, waardoor er een gekke hoek in de lijn ontstaat en je aanbeten tijdens het zakken mist.” De rode Cresta Spaghetti Balls in combinatie met één made wordt razendsnel opgemerkt en Danny landt vis na vis. Dat deze balletjes semi-drijvend zijn helpt ook om het haakaas tergend langzaam te laten zakken.

Met het bekende spaghetti, hier in worm-vorm, kun je het aas tergend langzaam laten zakken.
Met het bekende spaghetti, hier in worm-vorm, kun je het aas tergend langzaam laten zakken.
Ook nu in ‘balletjes’ uitvoering.
Ook in ‘balletjes’ uitvoering.
De kleine balletjes zijn prima met de Gamakatsu LS-1310B te vissen.
De kleine balletjes zijn prima met de Gamakatsu LS-1310B te vissen.

Lucien schakelt over van een 25 grams korf naar een kleine plastic gaaskorf van 10 gram om de zinkfase te verlengen. Direct na de worp trekt hij de lijn strak en houdt de hengel in een gestrekte positie met de lijn. Al na enkele seconden, nog voor de korf de bodem bereikt, staat de top te trillen. De roofbleitjes pakken zijn haakaas zo fel dat ze zichzelf haken. Het heeft qua techniek weinig weg van feedervissen op de bodem, maar vis na vis komt zo binnen.

Uiteindelijk een verlossende blankvoorn tussen al het roofblei-geweld.
Uiteindelijk een verlossende blankvoorn tussen al het roofblei-geweld.
Gevlochten hoofdlijn om de zeer subtiele aanbeten te kunnen waarnemen.
Gevlochten hoofdlijn om de zeer subtiele aanbeten te kunnen waarnemen.

STAP VOOR STAP – MONTAGE IN PERFECTIE

1. Enkele van de benodigdheden.
1. Enkele van de benodigdheden.
2. Schuif de Free Running Swivel op de lijn.
2. Schuif de Free Running Swivel op de lijn.
3. Plaats een Free Running Swivel Stopper op de lijn.
3. Plaats een Free Running Swivel Stopper op de lijn.
4. Het geheel moet op deze wijze op de lijn zitten.
4. Het geheel moet op deze wijze op de lijn zitten.
5. De stopper wordt op zijn plek gehouden door een gefixeerde lijnstop.
5. De stopper wordt op zijn plek gehouden door een gefixeerde lijnstop.
6. Knip een stuk nylon af en maak een zogenaamde stuitjesknoop. Let op: ook de nylon leader wikkel je mee in de knoop. Op deze wijze ontstaat een gefixeerde stopper.
6. Knip een stuk nylon af en maak een zogenaamde stuitjesknoop. Let op: ook de nylon leader wikkel je mee in de knoop. Op deze wijze ontstaat een gefixeerde stopper.
7. Knip de overtollige uiteinden weg.
7. Knip de overtollige uiteinden weg.
8. De Swivel Stopper schuif je over de knoop. Deze zal nu muurvast zitten.
8. De Swivel Stopper schuif je over de knoop. Deze zal nu muurvast zitten.
9. Het eindresultaat: links kun je een lusje of knoop maken om de onderlijn te bevestigen.
9. Het eindresultaat: links kun je een lusje of knoop maken om de onderlijn te bevestigen.

VAN ELKAAR LEREN

In een wedstrijdsituatie zouden ze beide vol op de roofblei blijven vissen. En met dit tempo is een gigantisch net vis dan reëel. Je zou meer gewicht bij elkaar vangen, dan koste wat het kost de voorn te belagen. Echter, stiekem vangen ze liever blankvoorns, wat ook het doel van vandaag is. Dus in een poging om nog een paar zilveren rakkers voor de camera te krijgen, schakelt Danny over naar een topset met olivette. Hiermee zakt het haakaas sneller richting de bodem zakt. Dat blijkt een goede keuze, want het aantal roofbleitjes wordt zichtbaar minder en ook komen de eerste voorns binnen. Lucien heeft moeite om de roofbleitjes uit te schakelen. Wanneer de voerkorf (vol of leeg) op het water landt zijn ze er als de kippen bij. Met een 25 grams voerkorf bereikt hij sneller de bodem dan met een 10 grams model, en is de kans op onderschepping minder groot. Het duurt iets langer alvorens de beet komt en ook voor hem komen de eerste voorns binnen, tussen de vele roofbleitjes door.

De Cresta Stick Shots zijn perfect geschikt om je dobber uiterst secuur mee uit te peilen...

De Cresta Stick Shots zijn perfect geschikt om je dobber uiterst secuur mee uit te peilen!

De Cresta Stick Shots zijn perfect geschikt om je dobber uiterst secuur mee uit te peilen.
De Cresta Stick Shots zijn perfect geschikt om je dobber uiterst secuur mee uit te peilen.

Bij de feedervisserij speelt de vangst van kleine vis een steeds grotere rol

De vismaten komen uit de ‘vaste hengel school’ maar hebben ook de intentie om bij het feedervissen tot de top te behoren. Bij de feedervisserij speelt de vangst van kleine vis een steeds grotere rol. De tijd van vissen met zware hengels, dikke pieren en wachten op de brasems is voorbij, daar red je het vaak niet meer mee. Verfijnde aspecten van het vaste hengel vissen passen ze ook toe tijdens het feedervissen. Voorbeelden? Op vaste hengel-afstand vissen met lichte hengels en verfijnde montages. Binnen de absolute top zie je deze tendens al langer, bijvoorbeeld tijdens WK’s. Maar de zoektocht gaat steeds verder; een natuurlijkere aaspresentatie door het befaamde spaghetti te gebruiken. En welke feedervisser mengt aarde door het voer om het te verschralen bij een lastige visserij? Gaat het om voorn; waarom dan niet een voer op basis van duivenmest in een voerkorf? Het is te verwachten dat beide technieken steeds verder naar elkaar toe kruipen. Wie weet ontstaan er binnenkort wel nieuwe technieken, zeg niet dat dit onmogelijk is. Weet dan dat mannen zoals Danny en Lucien daar waarschijnlijk dicht bij betrokken zijn.

Tussen de blankvoorns en roofbleitjes ook nog een onvervalste ruisvoorn voor de Limburgse topvisser.
Tussen de blankvoorns en roofbleitjes ook nog een onvervalste ruisvoorn voor de Limburgse topvisser.

 

Dit is een artikel uit Beet 1 van januari 2021. Wil je direct op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen, neem dan een abonnement op Beet Magazine! Alle informatie is te vinden op: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.

gerelateerde artikelen

Instagram