Winterse baarsvisserij

ENSAR VUREL – Binnenkort is het weer zover: de baarzen trekken in groten getale vanaf de grote rivieren de plassen op om te overwinteren. Daar vinden ze niet alleen een plek uit de stroming, maar daarnaast ook het nodige voedsel in de vorm van kreeftjes en grondels. En aan het einde van de winter vinden de baarzen er geschikte paaiplekken in de vorm van opkomende plantenbedden op het ondiep. In hun kielzog volgt sinds een aantal jaren een heel legertje aan fanatieke baarsvissers, die weer en wind, en vooral ook koude, trotseren in de hoop een van de imposante baarzen te mogen vangen waar Nederland inmiddels tot ver buiten de landsgrenzen bekend om staat. Ensar Vurel is zo’n diehard kantvisser die heel succesvol is, en in deze bijdrage vertelt hij ons hoe hij zijn visserij aanpakt.

De wintermaanden bieden een unieke uitdaging voor elke sportvisser, en dan vooral voor diegenen die zich richten op baars (Perca fluviatilis, zoals de wetenschappelijke naam luidt). De koude omstandigheden dwingen de visser namelijk om zijn aanpak te verfijnen en zijn technieken aan te passen aan het gedrag van de baars.

In dit artikel vertel ik jullie over de fijne kneepjes van de winterse baarsvisserij zoals ik die beoefen. Ik wil het meer specifiek hebben over de diverse finesse technieken die ik inzet, over hoe baars zich gedraagt bij verschillende weersomstandigheden, over de aanpak van grote rivierplassen, over de aassoorten die ik gebruik en, last but not least, natuurlijk ook over hoe ik hotspots voor grote baars zoek.

Gedrag van baars in de winter

Baars is een koudbloedig dier, zoals nagenoeg alle vissen. Dat betekent dat zijn lichaamstemperatuur wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Als gevolg daarvan vertraagt de stofwisseling van de baars in de winter, wat resulteert in minder activiteit en een verminderde eetlust.

Baars zal zich daarom in de koude periode van het jaar vaak ophouden in wat dieper water. Daar is de temperatuur namelijk stabieler, zodat ze minder energie hoeven te besteden aan het zoeken naar voedsel. Baarzen verzamelen zich dan vaak in scholen in de buurt van structuren. Te denken valt dan aan steil aflopende oevers, onderwaterrotspartijen en vegetatie of althans de resten daarvan.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram