De vissoorten die in de warmere gebieden op deze aarde gevangen kunnen worden, zijn over het algemeen veel groter en sterker dan de vissen die we bij onze tochten langs forellenmeren en vlagzalmriviertjes tegenkomen. Ook staat er vaak veel meer wind en moeten we toch onze kunstvlieg precies kunnen plaatsen.
Een snelle vliegenhengel voor de lijnklasse #6 is wel het lichtste wat je zou kunnen nemen voor het vliegvissen op bonefish. Zo gauw er wat meer wind staat of wanneer er grotere vissen gehaakt kunnen worden, kun je beter overschakelen op een uitrusting voor de lijnklasse #7 of 8. De bijbehorende large arbor vliegenreel biedt ruimte aan de vliegenlijn en minstens 200 meter backing.
Voor marlijn mag het dan zelfs nog enkele nummers zwaarder zijn. De grote vliegenreels voor dit werk bevatten minstens 300 meter volglijn. Gebruik vliegenreels met een betrouwbaar slipsysteem, waarvan de kogellagers en het slipsysteem afgeschermd zijn tegen de invloeden van zout water en vuil.
Dyneema is bij een gelijke trekkracht veel dunner dan dacron, dit wordt dan ook veelal gebruikt voor het vullen van vliegenreels. Vliegenlijnen die op onze breedtegraden optimaal presteren, zijn ongeschikt voor het vliegvissen in de tropen. Ze worden onder invloed van de warmte slap en laten zich nauwelijks meer schieten. De harde coating van tropische vliegenlijnen maakt dat deze lijnen ook in de hitte van de tropische wateren goed te hanteren blijven.
Gebruik liever drie of vier vliegenreels plus enkele reservespoelen, dan kun je door blijven vissen ook wanneer een van je reels defect raakt. Op ondiep water zijn drijvende vliegenlijnen en lijnen met een intermediate punt voldoende, op open water heb je ook diverse soorten zinkende vliegenlijnen nodig. Neem in je reistas ook wat reserve-vliegenlijnen mee, op veel reisbestemmingen is geen vervangend materiaal te koop.
Al zin in een volgende vistrip? Kijk dan op https://www.fishandtravel.nl/ om allerlei ideeën op te doen.