TOM SINTOBIN – Spanje staat bij ons vooral bekend als een topbestemming voor meerval, snoekbaars en blackbass, en voor blauwvintonijn voor wie voor het zilte nat kiest. Dat het echter ook een fantastisch land is voor vliegvissers, is veel minder geweten. En dat is onterecht, aldus Tom Sintobin, want je kunt er echte wilde bruine forellen vangen in alle formaten. In deze bijdrage vertelt Tom over zijn tripje in juni van dit jaar, waarop hij binnen de vijf minuten al zijn PR wist te verbreken….
Fotografie: Joris Nieuwenhoff, Marco Kraal en Tom Sintobin.
Mooier dan nu zal het nooit gaan… Deze zin uit een liedje van de Nederlandse popgroep De Dijk flitste meermaals door mijn hoofd tijdens mijn laatste tripje naar de Spaanse Pyreneeën. Zo idioot mooi was het er dat ik soms vergat dat ik er was om te vissen, en gewoon maar wat op een rots ging zitten kijken naar het voorbij-zingende water, naar de paarden die in galop voorbijraasden, naar de koeien die de rivier overstaken of naar de forellen die een vliegje uit het oppervlakte slurpten. Dat laatste miste zijn effect evenwel nooit: meteen stond ik weer op scherp, alert, klaar om mijn vernuft te meten aan dat van een beest dat zo mooi is dat een kunstenaar het niet had kunnen verzinnen…
ZONDER STAND-IN
Ik ben nog lang geen ervaren vliegvisser: ik begon er pas twee jaar geleden mee. Vliegbinden kan ik nog niet dus ik vis met wat vismaten te geef en hengelsportzaken te koop hebben, en over mijn werpskills zullen we het maar niet hebben. Ik zie helder voor me wat ik moet doen, dat is het probleem niet. Als ik denk dat ik mijn vliegje wel even netjes en subtiel in de luwte achter die steen daar ga plaatsen, kan je er donder op zeggen dat hij in het wier erop belandt, en als ik van plan ben om een nimfje heel sneaky onder wat overhangende takken te laten schuifelen, dan resulteert
dat doorgaans in een potje touwtrekken tot de leader breekt.
|> Spaanse Specimen Forellen
Brad Pitt in de bekende film A river runs through gooit honderd keer beter dan ik. Ik troost me echter met de wetenschap dat Pitt niet zelf stond te gooien, maar dat overliet aan een stand-in. En ik las onlangs dat de vissen die hij ving uitgehongerde uitzetters waren. Niets van dat alles in Spanje: de vissen zijn geboren en getogen in deze bergrivieren en dus 100 procent wild, en een stand-in was ik vergeten in te pakken. Ik zou ze dus helemaal zelf moeten vangen, zonder gefoefel. Ik had me voor de zekerheid al wel mentaal voorbereid op een taai tripje, want een aantal vismaten had me gewaarschuwd dat de Spaanse forellen het klappen van de zweep wel kenden.
Dit is een premium artikel.