Live Sonar Technologie

SIMON TORENBEEK – Sinds een jaar of twee zit er ook op mijn visbootje live sonar technologie. In die twee jaar heb ik meer geleerd over de wateren waar ik al heel mijn leven vis en de roofvissen die er zwemmen dan ooit tevoren. Dat we dankzij die techniek meer en grotere vissen vangen dan voorheen is een feit. Tegenwoordig verdeel ik de tijd op een visdag totaal anders, vis ik op plekken die ik voorheen voorbij zou varen en leer ik elke dag weer hoe de vissen reageren op het kunstaas en allerlei andere factoren.

De meeste mensen die live sonar technologie horen denken direct aan pelagisch vissen; urenlang op een scherm turen, een soort computerspelletje op het water. Ondanks dat dit deels natuurlijk de realiteit is, gaat voor mij het gebruik van de live sonar technologie een heel stuk verder. Eerst eens over dat pelagisch vissen. Vissen ‘op half water’ kan op allerlei manieren, en met allerhande
kunstaas. In de regel worden grote snoekbaarzen of snoeken als doel gesteld, waarbij snoekbaarzen vaak op troebel water worden bevist, en snoeken op wat helderder water.

De praktijk wijst uit dat snoekbaarzen vanaf ongeveer 60 cm graag van de bodem loskomen. Ze hebben op dat formaat immers niet zo veel meer te vrezen van andere roofvis, waarvoor ze de beschutting van structuur of de bodem moeten opzoeken. Ze zwemmen dan overal in de waterkolom. Ik heb op diepe stukken water snoekbaarzen zien zwemmen en gevangen van nét onder het wateroppervlakte (soms echt ondieper dan 50 cm!) tot vlak boven de bodem. Doorgaans vind je de vissen ergens rond de helft van de waterkolom.

OP SNOEKBAARS

De reden dat die grote exemplaren daar zwemmen? Dat weet ik niet precies. Vaak zwemmen ze wel in zones waar ook veel aasvis in de waterkolom te vinden is. Ook komen snoekbaarzen in de winter graag in de bovenste (warmere) waterlaag liggen om wat op te warmen. Ze zijn immers koudbloedig.

Wil je deze snoekbaarzen gericht bevissen, zul je met heel veel verschillende factoren te maken krijgen. De waterkleur is erg bepalend voor hoe graag de snoekbaarzen (overdag) azen. Zo ook de temperatuur, aanwezigheid van aasvis, wind en eventuele stroming. En dan zijn er nog wel tientallen factoren te bedenken die de schuld krijgen als je ze niet gevangen krijgt.

OP SNOEK

Voor het pelagisch vissen op snoek geldt vrijwel hetzelfde als met het gericht snoekbaarzen. In de regel zwemmen de snoeken wel liever pelagisch op de wateren met goede helderheid. Op troebeler water komen we ze écht veel minder vaak tegen. Ik merk ook vaak dat op dit soort wateren de aasvis veel meer aanwezig is in scholen, door het goede doorzicht zijn de aasvisjes natuurlijk een stuk kwetsbaarder en zoeken ze de veiligheid van de groep op. Rond dat soort scholen zijn vaak de snoeken dan ook te vinden.

Vis je op dat wat helderder water op snoek, zorg dan in elk geval dat je het kunstaas niet te dicht op de vis presenteert, door het goede doorzicht van het water zien ze het meestal al van grote afstand. Een snoek die al vijf meter heeft moeten zwemmen om dicht bij je kunstaas te komen, zal veel eerder daadwerkelijk bijten dan één die het kunstaas recht voor zijn smoelwerk gepresenteerd krijgt.

VERTICAAL OF AANWERPEN?

Er zijn verschillende manieren om een vis die op half water zwemt een stukje kunstaas voor te schotelen, maar de twee tegenwoordig meest gebruikte tactieken zal ik kort beschrijven. Traditioneel pelagisch vissen is het positioneren/manoeuvreren van de boot boven op de vis, en vervolgens recht onder de boot een shad op een zware loodkop laten zakken in het gezichtsveld van de vis.
Dit gaat vaak gepaard met best wel veel stuurbewegingen en geschakel. Op dagen dat er weinig zicht is, door troebel water en weinig licht, is dit wel een hele goede manier. Een goed verticaal gepresenteerde shad is super nauwkeurig vlak bij de vis te krijgen en houden dan wanneer je de vis werpend benadert. In theorie gaat het zo: je vaart rond over een stuk water waar je een vis op half water verwacht. Vaak zijn dat de diepere putjes 

 

|> Verder Lezen? “Live Sonar Technologie” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.

 

 

 

 

 


 

gerelateerde artikelen

Instagram