In de WITVIS MASTERCLASS komen telkens uiteenlopende witvisonderwerpen aan bod die belicht worden door diverse specialisten. Dat kan gaan over een bepaalde visserij, techniek, aanpak of jaargetijde.
In de loop der jaren is deze ‘vraag & antwoord’ reeks artikelen uitgegroeid tot één van de meest gewaardeerde en ook meest besproken BEET-rubrieken onder witvissers. Niet verwonderlijk, want we proberen altijd de best denkbare vissers aan het woord te laten! Boordevol met praktische tips & tricks en ‘how to’ wordt een enorme variatie aan watertypen en technieken besproken. Doe er je voordeel mee!
Het vissen op grote vissen staat centraal in deze editie van de Witvis Masterclass. Het vissen op die krenten in de pap vraagt om een specifieke benadering. Niemand minder dan Laurens Sterckx (deel 1), Ramon Ansing (deel 2) en Jeroen Peters (deel 3) geven tal van tips prijs voor zowel de visserij op open water als op commercials. Lees snel verder en maak gebruik van de kennis van deze experts.
Laurens Sterckx
Wetende dat er in het gekozen water grote vissen rondzwemmen, hoe bepaal je een strategie om juist de dikste vissen te kunnen selecteren? Zijn hier specifieke stekken voor?
Meestal zoeken de grotere vissen ergens beschutting, in de buurt van obstakels of plantenbegroeiing zijn dan ook bij uitstek geschikte stekken om de grote exemplaren te zoeken. Ik kies hiervoor altijd zeer zorgvuldig mijn stek uit, meestal is dit dichtbij de oever. Bij voorkeur neem ik een stek op voldoende afstand van mijzelf. Hoe ouder een vis, hoe slimmer deze doorgaans is. De grote vissen hebben rust nodig, daarom kies ik ervoor om verder van me af te vissen, zodat de vissen ongestoord kunnen azen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende aas aanwezig is op je stek, in principe kun je voor grote vis niet snel teveel voeren.
Om dikke vissen te kunnen vangen is robuust materiaal absoluut noodzakelijk. Hoe ziet jouw opzet er uit?
Wanneer ik weet dat bij een aanbeet op mijn gekozen stek het bij negen van de tien keer om een grote vis gaat zijn, dan wil ik deze absoluut vangen. Dan moet je geen risico nemen maar zorgen voor stevig materiaal. De Reflo Power nylon is voor mij de geschikte lijn hiervoor. Afhankelijk van grootte van de vis of stek zal dit 17/00 of een 19/00 zijn. Voor elastiek en haken geldt het zelfde; het moet sterk genoeg zijn. Mijn elastiek varieert van een 2,2 mm tot een 2,6 mm Hybrid. De 17/00 combineer ik met een GPM-B haak, bij dikkere lijnen schakel ik over op de C-Drome CD-03.
Wanneer kies je nu net wat fijner en wanneer de robuuste optie?
Wanneer ik bijvoorbeeld niet verder dan vijf of zes delen kan vissen door drukke bezetting langs de waterkant of bijvoorbeeld dicht in een hoek zit, zal ik kiezen voor de brute methode. Wanneer ik op elf tot dertien meter afstand vis, zal ik altijd wat dunner gaan qua elastiek en montage. De belangrijkste reden hiervoor is dat wanneer ik kortbij vis, ik bij het zetten van de haak meteen vol in de hengel kan gaan hangen om hem zo snel mogelijk te landen. Wanneer je verder vist, is het niet mogelijk om de vis snel te landen en zul je de tijd moeten nemen om deze rustig uit te drillen.
Hoe pak jij het vissen in de margins aan?
Afhankelijk van de vijver waar ik ga vissen, kies ik mijn aas. Voor mij zijn de favoriete aaskeuzes maden of hennep/kemp. Zeker de echt dikke vissen, denk aan bijvoorbeeld 10 kg+ karpers, zijn echt verzot op hennep!
Wanneer je verwacht veel vis te vangen en uiteraard ook wat grotere exemplaren, verkies ik voornamelijk maden. Het uitpeilen van je stek is van het allergrootste belang. Wanneer er stenen in de kant aanwezig zijn, vis dan niet bovenop de stenen. Dit gaat je op zeker vals gehaakte vissen opleveren. De montage is ook enorm belangrijk, een dobbertje is niet zomaar een dobbertje. Je moet voor jezelf bepalen wat voor jouw een fijn pennetje is en waarmee je de beten goed kunt lezen. Ook het voeren is belangrijk, blijf energie en tijd in je kantstek steken. Het kan zijn dat je bijna de hele dag geen reactie ziet, maar door regelmatig wat aas te brengen, worden vissen getriggerd en zullen ze uiteindelijk op jouw stek gaan azen.
Paste/deeg is een aas wat vooral in de warmere perioden succesvol kan zijn. Hoe maak je een goed deeg en wat voer je nog naast de bolletjes deeg op de haak?
Het bereiden van je paste is belangrijk, met name de snelheid van oplossen is iets wat je moet leren controleren. Er zijn heel veel verschillende soorten paste en pellets, ik heb een rotsvast vertrouwen in de Natural One To One paste van Sonubaits.
Ik haal deze nog wel een keertje door de molen op zijn fijnste stand. Hoe fijner de structuur van de paste, des te trager het zal oplossen. Het is dan ook belangrijk dat je paste oplost naargelang je beet krijgt. Soms moet je paste gewoon iets vaster aan de haak zitten omwille van lijners die je krijgt. Voor 500 gram pastemix gebruik ik 850 ml water. Ik neem een ruime, liefst ronde bak waar ik de mix in doe, vervolgens giet ik in een vloeiende beweging het water erbij. Even goed omroeren zodat alle deeltjes goed bevochtigd zijn en dit laat je een tijdje staan. Meestal doe ik dit net voor ik vertrek, eenmaal aan de waterkant is mijn paste klaar. Waar ik ook voor opteer is om een aparte madedoos mee te nemen om hier een kleine portie in te doen. Zo kun je de andere hoeveelheid uit de zon houden en zal deze in oorspronkelijke staat blijven. Wat als twee handen op een buik is zijn hennep en pellets in combinatie met paste. Dit zijn bij uitstek de beste aassoorten in combinatie met paste. De hoeveelheid is ook weer iets wat je moet aanvoelen. Doorgaans start ik met alleen de paste op de haak om te kijken hoe actief de vis is. Wanneer dit loopt, zal ik niet snel bijvoeren. Wanneer je kleinere vis vangt dan normaal, of wanneer je niet genoeg vis kunt aantrekken, schakel ik over op het bijvoeren van pellets/hennep.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Beet Magazine, deel 2 en 3, met Ramon Ansing en Jeroen Peters, volgen binnenkort op de Beet website. Ga voor een abonnement op Beet Magazine, om volledig op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in het witvissen, naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.