In de WITVIS MASTERCLASS komen telkens uiteenlopende witvisonderwerpen aan bod die belicht worden door diverse specialisten. Boordevol met praktische tips & tricks en ‘how to’ wordt een enorme variatie aan watertypen en technieken besproken. Doe er je voordeel mee!
Deze editie van de Witvis Masterclass bestrijkt een zeer breed spectrum van de hengelsport. David Visser vertelde in deel 1 hoe hij de meerlandenwedstrijd in Luxemburg met het Nederlands team wist te winnen door op grondels te vissen. Daarnaast hebben we commercial expert Reijer Kros die in dit deel 2 tips deelt voor het vissen op karpers en JanWillem Nijkamp komt in deel 3 aan het woord over de visserij met de feeder op stromend water.
Reijer Kros
Bij de visserij op commercials zie je zowel mensen die voeren met een vast pole cupje op de hengel terwijl anderen de katapult hanteren. Hoe zit dat eigenlijk?
Het grootste verschil zit hem in de mate van precisie van voeren. Met een cupje kun je een hoeveelheid aas exact op je dobber voeren, de katapult geeft toch iets meer spreiding. Wanneer ik secuur op de bodem of onder de kant wil vissen gebruik ik altijd een pole cupje, juist vanwege de precisie. Wanneer de vis op half water wil azen, pak ik altijd mijn katapult. De vissen zijn sowieso meer in beweging en reageren op door de waterkolom vallend aas. Bijkomend voordeel van los geschoten pellets is dat je meer geluid produceert, vissen herkennen dit en worden hierdoor aangetrokken.
Hoe bepaal je de diepte waarop je vist met een pellet waggler? Hoe ziet je set-up eruit? Gebruik je bijvoorbeeld speciaal nylon voor deze visserij?
Omdat je heel actief vist en dus ook vaak werpt en weer binnendraait, is het belangrijk een zo eenvoudig mogelijke montage te gebruiken. De waggler hangt aan een wartel, deze zet ik vast met enkele rubber stoppertjes. Als onderlijn gebruik ik de Guru onderlijnen met de PW haak 14 of 16.
De diepte om te beginnen, hangt vooral van de totale waterdiepte af. Is het water bijvoorbeeld vier tot vijf meter diep, dan start ik op anderhalve meter diepte. Op een water dat twee tot drie meter diep is, zal een meter een goede start zijn. Mocht ik lijnzwemmers krijgen, dan ga ik ondieper vissen want dat betekent dat de vissen hoger dan je haakaas zwemmen. Krijg ik echter helemaal geen indicatie, dan kan ik kiezen om dieper te gaan vissen of meer te gaan schieten om zo de vissen in de hogere waterlagen te krijgen.
Ik gebruik maximaal 20/00 lijn, want wanneer je heel de dag veel moet werpen, is een soepele en dunnere lijn veel prettiger. Mijn favoriete lijn voor deze visserij is de Guru PulsPro.
In het najaar loopt de watertemperatuur weer terug. Vanaf wanneer spitst de visserij zich weer toe op het zuiniger vissen op de bodem?
Het is lastig om hier een exact moment voor aan te geven, dit zal misschien ook per water wel verschillend zijn. Feit is wel dat vissen, voordat ze in de wintermodus gaan, nog even flink aan het vreten slaan. Het is dus vooral goed registreren hoe het aasgedrag is en anticipeer hierop. Eenmaal in de wintermodus nemen de vissen aanzienlijk minder voedsel op en zul je terug moeten schakelen.
Wat is de beste lengte van de onderlijn bij het vissen met de methodfeeder? Deze zijn doorgaans kort, korter en heel kort…
Ik gebruik eigenlijk altijd een drie of vier inch lange onderlijn, dat komt overeen met zo’n 7,5 – 10 centimeter, in combinatie met een MWG haak in de maat 16 of 18. Hierbij kies ik ook het liefst een zo licht mogelijk haakaas. Dit alles om zo min mogelijk argwaan te wekken bij de vis. Ik ben ervan overtuigd dat de vis het aasje in één keer opzuigt. Bij een minimale weerstand wordt de haak gemakkelijk mee opgezogen. Vervolgens is het zo dat een super kort onderlijntje zorgt voor een snellere inhaking. Resultaat, een rondlopende feedertop! Je zou kunnen zeggen; hoe korter de onderlijn, hoe directer en efficiënter je vist met de methodfeeder.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Beet Magazine, deel 3 volgt binnenkort. Ga voor een abonnement op Beet Magazine, om volledig op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in het witvissen, naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.
Deel 1: https://hengelsporthuis.com/witvis-masterclass-diverse-aspecten-witvissen-1/.