Haaienworkshop vanaf het strand

Strandvissen

Dat er haaien langs de Nederlandse kust zwemmen is al lang geen geheim meer, maar voor veel vissers blijft het vangen van een echte haai voorlopig een jongensdroom. Via hengelsportmagazine BEET kon je in de zomer van 2020 een dag op pad met zoutwater specialist Martijn Dekkers. Hij heeft het vissen op haai in Nederland tot zijn favoriete visserij gemaakt. De oproep lokte heel wat reacties uit!

Wie ging er met Martijn Dekkers mee voor een workshop haaienvissen vanaf het strand?
Wie ging er met Martijn Dekkers mee voor een workshop haaienvissen vanaf het strand?

In korte tijd kregen we tientallen aanmeldingen, daarvan trokken we twee namen: Rick Teirlynck en Miranda Spierenburg. De eerste datum verwaaide, de tweede datum werd geprikt op zondag 6 september. Helaas moest Miranda verstek laten gaan, maar geen nood, ook zij mocht nog eens mee op pad natuurlijk! Rick en ik gaan dus samen op pad, vismaat Robert sloot ook aan.

Bedankt Hank!

Helaas werkten de haaien al drie weken niet echt mee, vanaf het strand waren de vangsten niet bepaald goed te noemen. Ik was al een week lichtelijk zenuwachtig, een workshop is natuurlijk pas echt geslaagd wanneer er ook daadwerkelijk een haai wordt gevangen natuurlijk. Wanneer ik in de avond schipper van het Wiesje, Hank Perree aan de telefoon heb blijkt hij de gouden tip te hebben! Hij adviseerde me contact op te nemen met Arjan Kot, die wist ze namelijk de voorgaande dagen goed te vangen vanaf het strand. Arjan laat niets te wensen over en binnen een uur wist ik waar de haaien zich op hielden. Het was diezelfde schipper die ooit eens tegen me zei: “kennis is niets, kennissen zijn alles…”

We zorgden dat we vroeg, bij het eerste licht, op de beoogde stek aanwezig waren.
We zorgden dat we vroeg, bij het eerste licht, op de beoogde stek aanwezig waren.

Met laag water

Wie vanaf het strand op haaien wil vissen moet dit doen bij laag water, alleen dan kun je diep water bereiken. Haaien foerageren zelden op ondiep water. Het lage water viel om 11.15 uur, de beste vistijd was dus grofweg van 8.45 uur tot 13.45 uur. We spraken om 7 uur in Zoutelande af en reden gezamenlijk naar de stek. We waren vroeg en het water stond nog te hoog om te vissen, maar de kans dat het strand over een uurtje vol stond met vissers was te groot, we wilden namelijk met zijn drieën in een vak aan de slag. Rick heeft zijn eigen hengels en steunen bij zich, de rest werd geheel verzorgd. Zelf viste ik ook mee, maar de haaien zijn uiteraard voor Rick, hij staat vandaag immers in the picture! Na het opstellen van de hengels werden de lijnen gereed gemaakt. Wat en waarom we deze materialen gebruikten is een van de belangrijkste punten tijdens de workshop. Rick bleek het erg interessant te vinden en luisterde aandachtig. We voorzagen bij ons alle drie een hengel met een jojo-onderlijn en een hengel met een vaste montage.
Het aas dat we gebruikten zijn grote steekzagers, een van de beste aassoorten voor het vissen op haai. Helaas miste ik het goede tij om de avond vooraf krabben te verzamelen, dat is wellicht een nog beter aas voor het vissen op haai.

“Krabben en garnalen wisten onze haken in luttele minuten volledig kaal te vreten.”

Tot aan de borst

Vissend vanaf het strand telt iedere meter die je kunt werpen. We liepen met het waadpak dan ook zo ver mogelijk de zee in en wierpen pas wanneer het water bijna aan de borst stond. We voelden duidelijk dat we steeds dieper visten, ik schatte dat we tegen 10 uur op een diepte van vier of vijf meter visten, perfect voor deze visserij. Krabben en garnalen wisten onze haken in luttele minuten volledig kaal te vreten, constant nieuwe zagers rijgen was de enige optie. We vingen wat kleine zeebaarsjes, maar daar bleef het dan ook bij. Toen de stroming begon af te nemen verdwenen ook de krabben en garnalen, maar ook de kans op een haai is nu vrijwel nihil, een beetje stroming waarderen ze toch wel.

En nu maar wachten… en hopen.
En nu maar wachten… en hopen.
We gebruikten grote steekzagers als aas: in dit geval met een pennel rig met als bovenste haak een circle hook.
We gebruikten grote steekzagers als aas: in dit geval met een pennel rig met als bovenste haak een circle hook.

Rick en ik bespraken uitgebreid de gehele visserij, zodat hij ook op eigen gelegenheid zijn geluk kan gaan beproeven. De kennis die hij in deze workshop opdeed vond hij misschien nog wel belangrijker dan het vangen van een haai. Die komt dan vast wel een andere keer, volgens Rick, een uitstekende instelling natuurlijk.

Alles of niets

De vloedstroom begon langzaam op gang te komen, het teken dat we weer een kans gingen maken. Onderlijnen werden gecontroleerd, aas ververst, slips afgesteld en het spelletje begon weer van voor af aan. Nu bleven de haken echter wel voorzien van aas, we konden de boel dan ook gerust 15 tot 20 minuten laten liggen.

Een droom die uitkomt?
Een droom die uitkwam?

Ik werd lichtjes zenuwachtig toen we, met de opkomende vloed, voor de tweede keer de spullen verder het strand op moesten zetten. Nog een aantal meter en het hoge water dwingt ons te stoppen. Ik bereidde Rick al vast voor dat we vandaag wel eens pech konden hebben, maar dat was net iets te vroeg geconcludeerd. We kregen een duidelijke haaienbeet op de meest linkse hengel, helaas haakte deze vis zich niet en viel alles weer stil. Wellicht de enige kans die we kregen draaide uit op niets, maar er was een teken van leven, tijd om het laatste uurtje het roer volledig om te gooien. We besloten een alles of niets visserij in de strijd te gooien.
De jojo-onderlijnen werden vervangen door de good-old vaste montage op alle hengels. De steekzagers, die ik ruim besteld had, werden bij elkaar gedaan en geteld. We hadden nog meer dan genoeg om drie of vier dikke steekzagers per keer als aas in te zetten. We plaatsten een dikke zager op de haak en drie legden we daar los langs, het geheel werd opgebonden met bindelastiek en zo op de haak geschoven. Bij gebruik van dergelijke porties aas dien je wel een tweede (pennel) haak te gebruiken. Een circle hook is hier perfect voor. Welke kant van het aas de haai nu ook pakt, de kans op inhaking is erg groot.

Droomvis!

Na welgeteld vijftien minuten meldde de eerste haai zich, Rick beet de spits af. Even stond Rick wat onwennig te drillen, maar na wat aanwijzingen kwam de haai steeds dichterbij. Toen de voorslag in zicht kwam, stapte ik enkele meters het water in en wist Rick’s grote droom te landen, de vreugde is groot!

Rick met zijn droomvis!
Rick met zijn droomvis!

De haai werd onthaakt en goed bekeken, het was een vrouwtje van rond de 85 cm lang en de vis was niet gemerkt. Tijdens het fotograferen schreeuwde de slip van de andere hengel het uit. Ik sprong op en pakte de hengel, Robert nam de fotoreportage over en hielp Rick de vis veilig terug te zetten. Even later lag ook haai nummer twee op de kant. Net wel of net geen meter, het deed er niet toe, we waren er maar wat blij mee.

Aan toeschouwers en toehoorders geen gebrek!
Aan toeschouwers en toehoorders geen gebrek!

Ondertussen leek het gehele strand zich rond ons verzameld te hebben. Iedereen leek het bijzonder te vinden dat er haaien voor onze kust zwemmen, vooral de kinderen. We zijn allemaal ambassadeurs van onze mooie hobby, we namen dan ook de tijd om wat meer te vertellen over de deze haaiensoort en samen met alle kinderen bekijken en aaien we de haai grondig. Toen werd hij netjes terug in zee gezet en keerde de rust terug.

Altijd mooi om zo’n haai weer te zien weg zwemmen.
Altijd mooi om zo’n haai weer te zien weg zwemmen.

Missie geslaagd

Onze tijd was helaas bijna voorbij, we besloten nog eenmaal de hengels te beazen en onze worpen te maken. Ondertussen ruimden we de boel wat op, maar we konden al snel weer aan de bak toen er weer een hengel stond te schudden in de steun. Rick mocht na een aantal minuten haai nummer twee noteren, workshop geslaagd!

Haai nummer 2 voor Rick: net voor het eindsignaal.
Haai nummer 2 voor Rick: net voor het eindsignaal.
Dat laatste uurtje hadden we voor geen goud willen missen!
Dat laatste uurtje hadden we voor geen goud willen missen!

De hengel werd afgetuigd en opgeborgen, maar Robert pakte nog even het toetje mee, haai nummer vier vergreep zich in de blessuretijd aan de flinke hap zagers. Ook deze hing weer aan de circle hook. Hadden we die niet gemonteerd dan hadden we wellicht maar één haai weten te vangen. En dat laatste uurtje hadden we voor geen goud willen missen!

Met recht een geslaagde workshop!
Met recht een geslaagde workshop!

WORKSHOPS ZEEVISSEN

Wil jij ook een keertje mee op pad met Martijn Dekkers? Kijk dan eens op www.dutchfishingstuff.nl. Martijn verzorgt diverse zeevis-workshops voor een dag of dagdeel; haaienvissen, zeebaars met de dobber, strandfeederen, vissen op schar en wijting en nog veel meer. Leuk en leerzaam!

 

Dit is een artikel uit de Beet van oktober 2020. Wil je alle artikelen meteen bij het uitkomen van het blad lezen, neem dan een abonnement! Ga voor een abonnement op Beet Magazine naar: shop.beet.nl/category/abonnementen/.

gerelateerde artikelen

Instagram