SJORS MILDER – Grote brasem gaat vaak hand in hand met groot water. Gelukkig is Nederland rijk aan veel groot water met een goed visbestand waarbij je vele verschillende vissoorten kunt verwachten. Brasem is in al onze wateren rijkelijk aanwezig en international Stefan Hooyman kent dan ook een paar heerlijke plekjes waar je de echt grote jongens kunt verwachten.
Het is eindelijk voorjaar en dat betekent natuurlijk dat veel vis langzaam de oevers en ondiepe vlaktes gaat opzoeken. Zeker op een groot water als dit kan het zomaar verdomd lastig zijn om de vis te vinden wanneer je ziet hoeveel water er om je heen ligt. De juiste locatie is dus essentieel; opvallend genoeg ligt er al veel vis heel dicht langs de oevers. Groot water wil in dit geval dus niet gelijk zeggen dat je ook ver moeten vissen. Nee, locatie is het allerbelangrijkste, want wat er niet zwemt kun je ook niet vangen, zo simpel is het.
“ Je wilt immers niet dat een schooltje brasem binnen no-time de stek leegvreet en lekker doorzwemt
Serieus voeren
Stefan gaat vandaag voor een serieuze aanpak. Hij weet immers dat brasems tussen de 3 en 5 kg geen uitzondering zijn hier. En wanneer deze grote jongens eenmaal beginnen te vreten, dan moet je er ook voor zorgen dat er genoeg te vreten valt. Je wilt immers niet dat een schooltje brasem binnen no-time de stek leegvreet en lekker doorzwemt. Dit kan wel het geval zijn wanneer je niet serieus aanvoert. Om een goede stek op te bouwen gebruikt Stefan een spodhengel die voorzien is van een serieuze molen, gevlochten lijn en een grote korf. Hiermee voer je een grote hoeveelheid aan zonder te veel moeite.
Mais, wormen, maden en casters ontbreken uiteraard niet en worden rijkelijk toegevoegd aan het grondvoer. Dit grondvoer bestaat uit een brasemvoer waar veel vismeel en maismeel in verwerkt is. Hier zijn de grote vissen dol op. Omdat de bodem redelijk vlak is vist Stefan op een comfortabele 25 meter en voert hier in het begin flink op aan met de spodhengel. De 25 meter is exact afgemeten tussen twee afstandspaaltjes en hierdoor kan Stefan ook gemakkelijk de hengel waar hij me vist op exact dezelfde afstand zetten.
Lijnzwemmers
Na gevoerd te hebben is het uiteraard tijd om te gaan vissen. Er ligt nu flink wat voer en aas op de stek en waarschijnlijk kan het eventjes duren voordat de vis de stek vindt en start met azen. Een groot formaat korf wordt gevuld en de haakmaat 10 wordt voorzien van twee grote stukken worm en twee dode maden.
Bij de eerste inworp krijgt Stefan al gelijk verschillende lijnzwemmers. Dit is een teken dat hij in ieder geval in de buurt van de vissen zit, nu is het alleen nog zaak dat de vis begint te azen en dan kan het feest beginnen. Het kan soms best lang duren voordat de vis daadwerkelijk echt begint te azen en zo is het vandaag ook en misschien is het vandaag wel heel extreem, want in de eerste twee uur gebeurt er op de vele lijnzwemmers na niets. Wat de reden hiervoor is? Geen idee!
Stefan kan ook tegen een beschoeiing aan vissen en besluit hier een plekje te maken. Na bijna gek te zijn geworden van de lijnzwemmers meldt de eerste beet zich hier toch echt aan na in totaal 2,5 uur gevist te hebben. Direct wordt wel duidelijk waarom deze vissen het wachten waard zijn; ijzersterk, goudbruin en GROOT!
De eerste vis wordt geschat op een goede 3 kg en dat is waar we hiervoor zijn. Interessant is wel dat deze vis ten prooi viel aan een haak gevuld met floaters (drijvende maden) waardoor het haakaas lichtjes boven de bodem zweeft. Was dit een toevalstreffer of is het moment nu eindelijk aangebroken? Beide zijn waar, want het volgende half uur volgen er nog twee vissen, maar echt storm loopt het nog niet…
KRACHTIGE HENGEL
Ondanks dat Stefan niet ver uit de kant vist gebruikt hij toch een 3,3m lange Aventus feeder die behoorlijk wat kracht onder in de hengel bevat. “Je hebt de hengel dit keer niet nodig voor de verre worpen, maar wel voor het drillen van deze grote en vooral sterke vissen. Ook gooit dit wel lekker wanneer je een relatief grote korf gebruikt met veel voer”. Verder vist Stefan met een 4000 formaat molen die voorzien is van 10/00 gevlochten lijn en 5 meter voorslag van 28/00.
Topvissen
Ondertussen is de grote voerstek met rust gelaten en is er weer een flink tijd overheen gegaan. Stefan besluit om het hier weer te proberen en hoe bizar het ook klinkt, de korf raakt nog niet eens de bodem of er hangt al een brasem aan. Deze vis showt ook gelijk zijn kaliber want hij stelt het materiaal aardig op de proef en nu blijkt ook maar weer dat die onderlijn van 17/00 geen overbodige luxe is voor dit soort vissen. Deze brasem tikt net de 4 kg aan en behoort daarmee wel tot de absolute topvissen.
Snel wordt de korf weer gevuld en ook de volgende inworpen weet Stefan ineens in een rap tempo verschillende grote brasems te vangen. Zoals verwacht komt er ineens en moment waarop de vis gaat azen, dat kan binnen een half uurtje zijn, maar ook pas na drie uur vissen zoals vandaag. Belangrijk is in ieder geval dat je geduld hebt en blijft voeren zodat als ze arriveren er ook voldoende te halen valt.
Na een aantal vissen vallen de beten weer weg. Is het voer op of is het wat anders? De kans dat een enorme school brasem de stek leeg heeft gevreten is aannemelijk en daarom besluit Stefan nogmaals om vijf grote korven met de spodhengel te voeren zodat er weer voldoende te vreten valt. En yes, dit lijkt ook het geval te zijn en met enige regelmaat weet Stefan nu vis te vangen.
Het is mooi om te zien dat in het begin van de sessie alles uit de kast gehaald moet worden en nu de vis het voer heeft gevonden en is begonnen met azen je er alleen voor moet zorgen dat er genoeg te vreten blijft voor de vissen zodat deze niet door zwemmen. Daarom zijn grote korven, stevige lijnen en grote haken geen overbodige luxe bij de visserij op XL-brasems!
|> DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER IN BEET JUNI 2021
Beet is als los exemplaar te koop in de boekwinkel of neem NU een voordelig jaarabonnement en ontvang Beet Magazine iedere 6 weken thuis op de mat.