SANDER WOLF – De grote hoeveelheden planten, aasvis en ondieptes die je op de Randmeren aantreft vormen een perfecte biotoop voor snoek. Ik ben zelf woonachtig in een prachtig plaatsje aan het Veluwemeer en kan alleen maar beamen dat deze uitgestrekte plassen een waar snoekwalhalla zijn. Het goede bestand aan snoek trekt veel roofvissers aan – uit binnen-en buitenland – waardoor de dressuur is toegenomen. Een snoek is niet dom, die wordt steeds slimmer en slimmer. Daarom is het belangrijk om je kunstaas zo dicht mogelijk bij de vis aan te bieden, tussen de planten dus. Voorwaarde is dan wel dat je wiervrij vist!
Wat maakt de planten nou eigenlijk zo’n goede plek? Wat ik geleerd heb tijdens mijn studie aan de Sportvis Academie is dat een vis eigenlijk vier dingen nodig heeft om goed te kunnen leven: zuurstof, voedsel, beschutting en paaimogelijkheid. En tussen de planten heb je dat allemaal! Om zo dicht mogelijk bij de snoek in de buurt te kunnen komen, is het zaak om te zorgen dat je kunstaas (lees: je haken) zo min mogelijk planten oppikken: ‘weedless’ oftwele wiervrij vissen dus.
Dat kun je op verschillende manieren bereiken. De spinnerbait kent eigenlijk iedereen wel, net zoals de kikkers die je aan de oppervlakte, over het wier heen binnenvist. Maar kun ook met een shad tussen de planten vissen zonder planten te haken? Zeker weten!
SPINNERBAITS & CHARTERBAITS
Ik denk dat iedereen wel een spinnerbait in zijn of haar kunstaascollectie heeft zitten. Een aasje waarvan iedereen weet dat je er goed op kunt vangen en wat je aardig door de planten kunt harken, maar er zijn grenzen. De roterende spinnerbladen drukken de planten weg en de enkele haak wordt vaak nog eens extra beschermd door een skirt. Maar een spinnerbait bestaat grotendeels uit metaal en zinkt enorm snel als die even stilvalt. Op momenten dat de snoek het beter doet op aasjes die je met een pauze binnenvist valt voor mij daarom de spinnerbait af.
Alternatieven zijn voor mij dan shads en chatterbaits. Als we kijken naar een chatterbait merk ik dat steeds meer mensen daarmee vissen. Niet zo gek ook want je kunt er super mee vangen. Door het blad (en ook de skirt, net als bij een spinnerbait) ontwijk je een groot gedeelte van de planten en met de loodkop erbij krijgt het aasje een hele nerveuze trillende actie, en kun je dit kunstaas naar eigen inzicht voorzien van een allerlei soorten softbaits. Het is eigenlijk een jigkop, spinnerbait, softbait en plug in één aasje verwerkt. Alles samen maakt het gewoon een knaller als je tussen de planten gaat vissen.
WEEDLESS SOFTBAITS
Voor het vissen met softbaits zoals shads, kikkers of twintails gebruik ik twee manieren om mijn haakpunt vrij te houden van planten. Laten we bij een bekende manier beginnen: de zogenaamde ‘weedless offset haak’. Je shad bevestig je aan de screw en vervolgens prik je de grote enkele haak door de body, zodat de haakpunt net op de rug komt te liggen en steekt dus niet uit. De haak ligt eigenlijk onder de body van je kunstaas en zit enkel alleen met een klein stukje haak door je shad heen.
Bij een aanbeet zal de snoek de shad wegduwen waardoor de haakpunt vrij komt om goed te haken. Wanneer een plantenbed heel dicht begroeid is prik ik zelfs het puntje van de haak een klein beetje in de shad. In de meeste gevallen gebruik ik de Belly Weighter van Iron Claw, deze
haken zijn sterk, niet te dik van draad en vlijmscherp. Wanneer ik een aanbeet krijg tijdens deze visserij vind ik het niet nodig om extreem hard aan te slaan. Doordat ik met een enkeleÂ
|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL – “Wiervrij op Snoek” – Wil je het hele artikel lezen?
Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET mei. Vanaf 26 april los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.