Actief met de pellet waggler: hard werken & dikke vissen

Hou je van hard werken en vissen? Dan is het vissen met de pellet waggler misschien wat voor jou! Op commercials en verenigingswateren is het karperbestand tegenwoordig zo goed, dat deze actieve techniek perfect kunt toepassen. Maar zoals gezegd: het is hard werken. Steyn van Oostwaard weet er alles van. Deze prostaffer van Guru geeft je de juiste ins & outs om het vissen met de pellet waggler uit te voeren.

Alles klaar voor de work-out? De balsa waggler (houtkleurig) en de (lichtkleurige) foam wagglers van Guru zijn de ideale werpdobbers.

Wanneer je Steyn aan de waterkant ziet verschijnen dan valt één ding zeker op en dat is zijn glimlach. Maar ook zijn perfect georganiseerde spullen mogen natuurlijk niet ontbreken. Het strijdtoneel van vandaag is de Sprong in Boxmeer. Dit water wordt gekenmerkt door zijn langwerpige vorm, grote diepte en goede visbestand. Vooral karper en F1 en dat zijn exact de vissen die hij graag heeft.

De pellet waggler, convertor en connector komt tussen lijnstoppers en de pellet aan de baitband…

 

Wafters

Steyn gaat aan de slag met de pellet waggler en opvallend is hoe weinig spullen je hiervoor nodig hebt. Het voer en aas is vrij simpel: een bak 8 mm pellets, pellet enhancer oil en wafters volstaan prima. Ook de set-up is vrij eenvoudig. Steyn gaat van start  met een 11ft pellet waggler hengel en een molen in de maat 3000, die voorzien is van 18/00 Pulse Pro lijn. Dit lijkt misschien dun, maar je bent continu aan het werpen en wilt natuurlijk zo licht als mogelijk vissen. Een dunne lijn zal ook gemakkelijker en verder werpen dan een dikke. Het is dus belangrijk te kijken naar hoe dun je kunt gaan zonder het gevaar te lopen op een lijnbreuk. De montage bestaat uit een pellet waggler dobber die bevestigd is op de lijn doormiddel van een waggler adapter die tussen 3 lijnstops vastgeklemd zit. Boven de dobber bevindt zich 1 en eronder zitten 2 lijnstoppers. Dit is om te voorkomen dat de dobber verschuift tijdens het werpen. Vervolgens zit er geen lood op de lijn, maar enkel een lusje waarin de onderlijn bevestigd zit. Deze onderlijn komt kant-en-klaar uit de verpakking en is voorzien van een baitband voor het gemakkelijk bevestigen van een pellet of dumbell.

Baitbands aan de hair; zelf maken of kant-en-klaar kopen

Wanneer je verwacht een dagje lekker lui te gaan vissen, dan heb je het mis. We zeiden het al: er moet hard gewerkt worden! Het gaat er namelijk om dat je continu in beweging bent. Actief vissen is de sleutel tot succes. Er moeten constant pellets afzinken in het water want dit lokt de vis aan. Steyn begint zodra hij geïnstalleerd is dan ook met het constant schieten van een 6 tot 10-tal pellets op een meter of 20 uit de kant. Het geluid van de neerkomende pellets is erg belangrijk, dit in combinatie met het zakken hiervan lokt vis naar de stek en houdt deze ook bovenin. Ga je grote hoeveelheden schieten, dan bestaat de kans dat de vissen de pellets naar de bodem volgen en je geen beet meer krijgt met de pellet waggler. Je vist immers bovenin. Steyn start heel rustig zijn stek op door nog niet te starten met vissen, maar vol vertrouwen kleine hoeveelheden pellets te schieten. Het is belangrijk om niet gelijk de eerste vis weg te vangen omdat dan de kans bestaat dat de rest verjaagd wordt.

Makkelijk: de waggler converter…

Concentratie bij het vissen en het drillen…

Na een kwartiertje te hebben gevoerd is het tijd om te gaan vissen. De 6 grams pellet waggler vliegt een stuk voorbij de voerplek. Dit is om azende vissen niet direct te verschrikken. Wanneer je er zeker van bent dat de pellet die aan de haak zit niet meer aan het zakken is draai je de dobber langzaam een stukje binnen. Schiet weer een paar pellets en herhaal dit continu. Ritme is uiterst belangrijk.

Wisselen tussen wafters, mini-boilies en pellets als haakaas. En vergeet niet continue pellets te schieten.

Een enkele kolk verraadt ondertussen wel dat er vis gearriveerd is en na een aantal worpen schiet de dobber onder. De hengel staat in een fractie van een seconde krom. De vissen zijn hier oersterk en een dril duurt meestal ook wel een tijdje. Belangrijk is dat je tijdens het drillen onverstoord door gaat met het bijschieten van pellets zodat de vis actief blijft. Een moddervette goudkleurige F1 is de eerste vis van de dag en waarschijnlijk ook niet de laatste. Na deze vis herhaalt Steyn weer het vaste ritueel: schieten, iets verder uitwerpen, wachten tot de pellet gezonken is, nog een keer pellets schieten, een paar slagen binnen draaien tot op de visplek. Als dat geen beet oplevert weer opnieuw ingooien. Het duurt een aantal worpen voor de dobber weer onderschiet, maar langzaam maar zeker begint de stek te lopen en is ook de eerste karper is een feit.

Een prachtige bronzen vis… 

“Bij deze visserij is het belangrijk om je hoofd erbij te houden. Wanneer je eventjes niet schiet, kan de vis zomaar weer weg zijn. Volhouden en bezig blijven is allesbepalend.’’ Steyn is begonnen op ongeveer 1 meter diepte, maar gedurende de visdag past hij de diepte regelmatig aan – wat continu vis oplevert. Wanneer je 8mm pellets schiet, kunnen deze zich tijdens het vliegen door de lucht verspreiden. Als je wat pellet enhancer oil toevoegt aan de pellets, blijven ze beter bij elkaar tijdens het vliegen en blijft je voerstekje zo compact als mogelijk. Steyn verwisselt ook zo nu en dan van haakaas. Soms moet de 8mm pellet plaats maken voor een wafter. Het verschil is dat deze een stuk langzamer zinkt en een andere kleur heeft. Dit levert zo nu en dan ook een extra beet op. De keuze van de pellet waggler kan ook een enorm verschil maken. Hoe zachter deze op het water landt, hoe beter. Daarom is Steyns nummer 1 keuze de Foam Waggler. Deze is klein, subtiel en vliegt als een raket.

Hoe verder de dag vordert des te beter de vis begint te azen Hoe later op de dag, hoe beter de vissen beginnen te azen en ook enkele ‘oudjes’ vallen ten prooi aan de pellet waggler. Met een mega glimlach en toch wel lichtelijk licht vermoeid besluit Steyn dat het genoeg is geweest. Het weekend had niet beter kunnen beginnen!

Het weekend had niet beter kunnen beginnen!

gerelateerde artikelen

Instagram