Als deel 5 en slot van de serie Zeevissen Start-up gaat Martijn Dekkers in Zeehengelsport 380 in op lezersvragen. In de voorgaande vier delen zijn de meeste basisvragen voor de (her)intredende zeevisser wel voorbijgekomen, maar er kwamen bij Martijn en op de redactie nog een paar leuke onderwerpen binnen. In het magazine vind je een aantal vragen en antwoorden, en de rest plaatsen we nu hier op Beet.nl…
Je bent nooit te oud om te leren…
Tekst Martijn Dekkers – foto’s Bram Bokkers e.a.
Wanneer mag ik mijn vangst meenemen en hoe behandel ik die?
Een vers eigen gevangen visje, veel lekkerder wordt het niet. De meeste vissen ut de zee zijn lekker, geen wonder dat er dan ook geregeld vis wordt meegenomen. De vraag of dit zomaar mag en kan is een zeer goede vraag, er zitten namelijk wel wat regels vast aan het meenemen van een vis. Niet iedere vissoort mag meegenomen worden en mogen ze wel meegenomen worden dan zijn er wellicht nog andere regels waar opgelet dient te worden.
Wintertijd is schartijd!
Ten eerste dien je te weten welke vis beschermd is, het meenemen van een zeeforel is bijvoorbeeld verboden, net zoals het meenemen van een fint of paling ook niet toegestaan is. Voor deze vissoorten geldt het gehele jaar rond een gesloten tijd. Tijdens de gesloten tijd mag je een betreffende vis niet voorhanden hebben. Wanneer je deze vangt dien je ze direct terug te zetten in het water waar je hem vangt.
Geldt er geen gesloten tijd voor de vissoort die jij vangt dan is de kans groot dat deze aan een minimale lengte moet voldoen, de minimummaat. Deze zijn vastgesteld per wet en iedere visser dient zich hier aan te houden. Deze minimummaten vind je hieronder of op bijvoorbeeld op de site van sportvisserij Nederland: https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/visserijwet-en-regels/kustwater-zee/
Neem je ondermaatse vis, beschermde vissoorten mee of overschrijdt je de bag-limit dan kom je niet weg met een reguliere boete, maar bega je een veel zwaarder bestrafte economisch delict, je bent dus gewaarschuwd!
Zeeforel of fint gevangen? Direct weer terugzetten…
Naast de beschermde vissoorten en de minimummaat kennen we ook nog een bag-limit, de maximale hoeveelheid vissen die je mee mag nemen. De bekendste bag-limit is die voor de zeebaars, maximaal twee stuks per visser, per keer dat je gaat vissen. Ook voor de kabeljauw bestaat er een bag-limit, op bovengenoemde pagina vind je hier alles over.
Je gooit je vis niet levend in een emmer water of droge koelbox zodat deze op een vreselijke manier aan zijn einde komt, dat is echt not-done. Voldoet jou vis aan de eisen om te mogen meenemen dan dood je deze direct na de vangst en pas dan leg je hem in een emmer water of in de koelbox. Dat is de meest humane manier. Levende vissen in een koelbox, emmer of spartelend op de kant is dierenmishandeling, ook hiervoor kan je beboet worden.
Wat niet wettelijk vastgesteld is, volgens mij is dat zeker wel nodig, is een maximummaat voor het meenemen van een vissoort. Neem nu een zeebaars, 42 cm is de minimummaat om mee te nemen. Bij deze lengte zijn ze geslachtsrijp en hebben ze de kans om minimaal 1 keer te paaien. Alle vissen boven de 42 cm zijn erg belangrijk voor nageslacht, maar vissen boven de 65 cm zijn echte kuitfabrieken. Zij produceren zoveel meer eitjes dan zeebaarzen die net over de minimummaat heen gaan waardoor ze nog belangrijker worden voor het nageslacht. Waarom voeren we dus ook niet een maximummaat in?
Dat het de goede kant op gaat is duidelijk, steeds minder vissers nemen de echt grote exemplaren mee naar huis. Dat is geen verplichting, maar wel erg belangrijk voor de visstand.
Hoe leer ik het beste mijn kinderen vissen?
Kinderen leren vissen is een van de belangrijke taken die wij als vader, moeder, oom of opa hebben. Hoe cliché het ook klinkt, zij zijn de toekomst.
Ik denk dat het belangrijkste advies dat ik je mee kan geven is om zelf geen hengel mee te nemen. Je kan je niet concentreren op je eigen visserij en een kind op juiste manier leren vissen. Kinderen vragen veel aandacht, zorg dat je ze die geeft.
Kinderen kunnen niet omgaan met grote lange hengels en dito molens, daar zijn ze niet sterk genoeg voor. Gelukkig spelen veel fabrikanten tegenwoordig in op de vraag naar kortere en lichtere zeehengels. Deze worden meestal verkocht onder de naam Short distance, Kids of Beachfeeder, allemaal termen voor hengels die prima geschikt zijn voor kinderen.
Met een passende molen kunnen kinderen zelf inwerpen en indraaien. Tot 50 meter kan je prima vissen zoals bot en zeebaars vangen. Zwaar lood is dan ook niet nodig, het hoeft niet perse stil te blijven liggen. Rond hoog of laag water wordt de stroming wat minder, dit is een goed moment om met kinderen te gaan vissen. Een mooie tijd is twee uur voor tot twee uur na hoog of laag. De meeste kinderen kunnen dit prima vol houden, ga je langer op pad dan is de kans goot dat ze of de concentratie verliezen of zich gedwongen voelen te blijven vissen. In beide gevallen zullen ze een volgende keer niet graag meer mee gaan.
Houd de kinderen vooral ook bezig. Laat ze zelf aas aan zetten, het lood in de wartel hangen, inwerpen, binnen draaien, onthaken. Bestudeer de vis die je vangt, geef er wat uitleg over, vertel ze iets over het aas dat je gebruikt, allemaal zaken die het voor kinderen leuker maakt. Maak thuis zelf onderlijntje met de kinderen, in een half uurtje heeft hij of zij een eigen onderlijn gemaakt, dol gelukkig worden ze als ze juist op die onderlijn een vis vangen. Ze balen als een stekker als er een knoop breekt en daardoor een mooie vis verliezen, maar ook dat hoort bij een leer proces.
Maak zeker ook foto’s die ze kunnen laten zien aan vriendjes en vriendinnetjes, ze zullen er trots op zijn. Een goede vangst is een hele grote beloning, maar wanneer er niets gevangen wordt is dat voor kinderen wat moeilijker te begrijpen. Beloon ze dan omdat ze zo goed hun best hebben gedaan, dat geeft een goed gevoel. Zo voorkom je dat ze een magere vangst gaan zien als falen, want dat is het natuurlijk absoluut niet.
Heb je zelf echt geen ervaring en merk je dat je kinderen wel graag op zee willen vissen, informeer dan eens bij een hengelsportzaak, er zijn vissers genoeg die aan kinderen uit willen leggen hoe ze het beste kunnen vissen en vaak is een afspraak ook zo gemaakt. Daar leer je zelf ook veel van!
Wees zuinig op je materiaal!
Hoe behandel ik mijn materiaal tijdens en na het vissen?
Zeehengels en -molens kunnen tegen een stootje, maar zijn absoluut niet onderhoudsvrij, integendeel. Je hengels en molens dienen na iedere visdag te worden gereinigd. Gewoon afspoelen met lauw water is al genoeg. Ik ben zelf een grote voorstander van het douchen met mijn hengels en molens. Je zet de hengels gewoon in de hoek met de molens er nog aan. Als je klaar bent met douchen is alles netjes ontdaan van het vuil en het zoute water. Dat zoute water is funest voor je materiaal. Uiteraard is het geen noodzaak om het mee onder de douche te nemen, gewoon met een emmertje lauw water en een sopje kan je het ook prima reinigen.
Laat alles wel goed drogen voor je het weer inpakt en klaar legt voor volgende keer. Molens hoef je echt niet in te spuiten met een of ander smeermiddel, dat heeft weinig zin en vaak werkt dit alleen maar averechts.
Wat je zeker niet mag doen is je molens in het zand leggen, wanneer er zand in je molens komt zijn ze echt heel snel kapot. Een extra hengelsteun waar je de hengel tegen kan zetten tijdens het beazen of knopen is geen overbodige luxe.
Veel hengelsportzaken bieden ook onderhoudsbeurten voor je molens aan. Afhankelijk van de visdagen die je op een jaar maakt is het een aanrader om ze daar eens per jaar of twee jaar naartoe te brengen.
Wijting, een echte wintervis.
Wanneer kan ik welke vissoort verwachten?
Iedere vissoort heeft zijn eigen voorkeur qua jaargetijden. Beter gezegd een watertemperatuur. Ervaren zeevissers houden vaak de watertemperatuur van hun visgebied/stek in de gaten. Om nu te gaan beschrijven welke watertemperaturen bij welke vissoort past is wat te veel van het goede. Het weer bepaald namelijk hoe snel het water opwarmt en afkoelt, vaste tijden bestaan niet. Een periode aangeven per vissoort is wel mogelijk.
Laten we beginnen in het vroege voorjaar, dat is de tijd dat de meeste zeevissers weer gaan denken aan hun favoriete hobby.
Ergens in maart/april komen de botten voor de kust, dit is wellicht de beste tijd om wat van deze platvissen te vangen. Ze zorgen voor super mooie aanbeten en nog wat tegenstand ook, zeker voor wie vis met licht materiaal!
In mei komen de gepen aan, sterk afhankelijk van de hoeveelheid zon komen ze begin of half mei aan, dit is gelijk de start voor het zomerseizoen. Vissoorten zoals haaien, roggen, zeebaars, harders en makrelen volgen in rap tempo. Al deze soorten blijven de gehele zomer vangbaar, pas in het najaar wanneer het water kouder wordt vertrekken zij weer.
In deze laatste weken druppelen onze wintergasten zoals wijting en schar ook weer binnen. Gaande weg het seizoen worden deze dikker en groter. Let wel op dat ze moeilijk vangbaar zijn als er een flinke vorst aandient. De maanden januari en februari zijn vaak de maanden dat er wat minder gevangen wordt, maar niet getreurd, we hebben altijd onze charterboten nog, in deze maanden is het een aanrader om hier eens op te stappen. De laatste jaren zie je steeds vaker dat januari en een groot gedeelte van februari zelfs hele goede maanden zijn op de boten. Afgelopen jaar zelfs beter dan oktober met echt mooie grote en ronde vissen! Vanaf half april tot ergens tot half juni is het scharrenbal op de charterboten, een geweldige visserij met veel vis. Ook super leuk voor kinderen, ze zullen het geweldig vinden!
Zorg dat je aas hebt, dan kun je vissen!
Ik woon in het oosten van het land en moet ver rijden, hoe schat ik mijn kansen zodat ik niet heel dat stuk voor niets moet rijden?
Deze vraag zie je veel voorbij komen op internet. Mensen die ver moeten rijden en graag willen weten of de bot los is, de geep al is gearriveerd, waar je een kans maakt op een haai, allemaal dood normale vragen. Over deze vragen heb ik me al vaak erg opgewonden, beter gezegd over het antwoord. Maar al te vaak volgt er het meest belachelijke antwoord: ga vissen, dan merk je het vanzelf of nog erger zijn de verwijzingen dat iemand een luie visser is die wilt teren op de informatie van een ander. Dat zijn natuurlijk antwoorden die erg kort door de bocht zijn en echt fijne reacties zijn dit natuurlijk niet.
Stel je woont is Gelderland en wilt gaan vissen op geep, dan is het toch wel fijn te weten dat er ook echt daadwerkelijk al geep gevangen wordt. Dus een antwoord zoals nee, het water is nog te koud, we moeten nog een paar weken wachten of ja, ze worden al een paar dagen gevangen zijn meer op hun plaats. Je verklapt er geen geheime informatie mee, maar helpt iemand wel enorm op weg.
Het zelfde geldt bijvoorbeeld wanneer iemand naar een locatie vraagt voor het vangen van een haai. Je hoeft geen exacte locatie te geven als je dat niet wilt, maar je kan iemand wel in de goede richting sturen. Je kan bijvoorbeeld verwijzen naar een bekende stek of regio. Wil je echt alles voor jezelf houden, dan reageer je beter niet.
Een andere manier om achter wat informatie te komen is door te kijken naar vangstberichten. Op facebook of zeevispagina’s zie je veel vangstberichten voorbij komen. Hier kan je alles lezen wat je wilt lezen. Wordt er wat gevangen, welke vissoorten zijn dat en soms zelfs locaties. Hier kan je echt je voordeel mee doen. Let wel op dat deze vangstberichten altijd wat achter lopen, gisteren is namelijk niet vandaag.
Wie zijn aas besteld bij een hengelsportzaak kan uiteraard daar ook even informeren naar de vangsten, beste technieken en het beste aas voor dat moment.
Een mooie gul vanaf de charterboot.
Ik zou graag eens vanaf de boot willen vissen, maar daar heb ik geen materiaal voor en ook geen ervaring mee. Wat moet ik aanschaffen?
Het vissen vanaf een boot is een erg leuke aangelegenheid. Je wordt naar de beste visstekken gebracht, hoeft niet ver te werpen en wordt meestal nog goed verzorgd ook. Het allermooiste is dat je geen enkele ervaring of materiaal nodig hebt. Op de boten is alles aanwezig: hengels, molens, onderlijnen aas en alle benodigde hulp. In feite betaal je een vooraf afgesproken bedrag en je kan heel de dag onbezorgd vissen. Zeker met kinderen is dit een hele leuke beleving, je moet het zeker eens proberen!
Welke apps zijn er handig voor het vissen?
Er zijn veel verschillende goede apps die nuttig zijn voor het zeevissen. Denk dan aan getijden-apps zoals Het Getij, of Tides Planner van Imray. Zo kan je op voorhand zien welk tij je kan verwachten op jouw locatie. Daarnaast is het ook handig te weten hoe hoog het getijdenverschil is. Hoe hoger het verschil hoe sterker de stroming, daar pas je het materiaal weer op aan.
Apps zoals Windguru en Windfinder zijn prima apps om te kijken naar de windverwachting. Deze zijn vrij accuraat, zelfs dagen voor jouw visdag kan je hier nog aardig op vertrouwen. Een tip is om niet alleen te kijken naar de kracht van de wind, maar ook naar de windrichting. Het kan zomaar zijn dat jouw stek met een noordenwind 4-5 nog prima te bevissen is terwijl je met een zuidwest 3 al moeite met vissen kan hebben.
Uiteraard is er dan ook nog Buienradar of Buienalarm, het spreekt voor zich dat je hier in de gaten kan houden wanneer het gaat regenen. Toch heeft dat echt heel weinig te maken met de meeste visserijen, dat is meer voor de visser zelf. Waarom zou je met de regen niet gewoon doorvissen? Ook nu bijten de vissen gewoon.
Onmisbaar voor de vissers die graag zelf hun stek zoeken zijn de apps waar je de dieptes terug kan vinden. Navionics is de bekendste app, maar ook I-boating is een goede app. Hierop staan alle dieptes langs de gehele kust vrij nauwkeurig aangegeven. Je kan zelfs de afstand tussen de gewenste diepte en de kant opmeten. Nu zie je in één oogopslag of deze diepte voor jou haalbaar is qua werpafstand. De meeste apps kunnen kosteloos gedownload worden. Wie echter meer uit de app wil halen kan ook een betaalde versie aanschaffen.
Uiteraard zijn er nog wel meer apps te bedenken, maar met een app over het getij, de wind, diepte en het weer kom je al een heel eind.
Wintervissen is echt tof, maar kleed je goed aan.
Wat is er zo leuk aan het wintervissen?
Je gelooft het of niet, er zijn zeevissers die enkel in de koudere maanden vissen. Dat is niet vanwege het lekkere weer, maar vooral vanwege de goede vangsten en de vissoorten zoals wijting en schar. Met het kouder worden van het water komen de garnalen steeds dichter onder de kust. Ze worden gevolgd door wijting en schar, vissoorten die meestal in groten getale samen zwemmen.
Het zijn prima consumptievissen en ze zorgen voor erg leuke vangsten en veel visplezier. Zitten de schar en wijting onder de kust dan is het vaak druk op de stranden en dat is niet voor niets natuurlijk.
Je bent in de winter wel afhankelijk van dieper water of de donkere uurtjes. Met laag water kan je vaak wel dieper water bereiken, zeker als de vaargeul dicht onder de kust loopt zoals rond Vlissingen. Wanneer het donker is, komen de wijtingen en scharren nog dichter onder de kant, maar ook dan ga je het beste met laag water. Kleed je goed aan, neem wat te eten mee en wat warme drank en ga de uitdaging van de wintervisserij aan. Een slechte vangst in de winter is vaak beter dan een goede vangst in de zomer!
Tot zover de vragen en antwoorden. Vang ze!