Een witvis voer maken: spelen met melen

Wat voor voer gebruik jij bij het vissen: een kant en klaar voertje of stel je het lokvoer zelf samen? Veel witvissers vissen met kant en klaar voer. Daar is niets mis mee, maar je eigen witvis voer maken is voor velen ook een hobby binnen een hobby. Door te spelen met melen kun je eigen voer maken, zeer specifiek voor je eigen thuiswater. We laten je enkele van de belangrijkste ingrediënten en hun functie zien.Wanneer je verwacht dat een goed voer uit tientallen verschillende bestanddelen opgebouwd is, dan kunnen we je geruststellen. Want volgens het motto ‘eenvoudig, maar effectief vissen’ bestaan veel lokvoermixen doorgaans uit niet meer dan vijf bestanddelen. Met name drie meelsoorten vind je daarbij steevast in het recept terug.

 

Voer bestandsdeel 1: maismeel

Witvis voer maken
Maismeel maakt het voer zwaarder.

Maïsmeel is een basisbestanddeel en heeft de eigenschap om het lokvoer te verzwaren. Zo blijft het ook in een sterke stroming goed op de bodem blijft liggen. Tegenwoordig zijn er ook maïsmeelsoorten verkrijgbaar die door hun zoete smaak het lokvoer verder verbeteren. Richt je aandacht hierbij vooral op de ‘babycorn’-maïsmeelsoorten, met zijn kenmerkende zoete smaak. Met een aandeel van circa 20 procent in je mix zit je precies goed.

 

Voer bestandsdeel 2: wafelmeel

Witvis voer maken
Met wafelmeel kun je zowel het oplossende vermogen als de kleefkracht van voer beïnvloeden.

De volgende kandidaat voor je voermix is wafelmeel. In principe kun je het wafelmeel in twee soorten melen onderverdelen: volume en zoet wafelmeel. Terwijl het zogenaamde ‘volume wafelmeel’ er voor zorgt dat de voermix snel oplost onder water, levert het zogenaamde ‘zoete wafelmeel’ (ook ‘wafelbiscuit’) een grotere kleefkracht op. Wanneer je op stromend water vist, dien je natuurlijk een beter bindend wafelmeel te nemen. Op stilstaand water zal het lichtere volume wafelmeel beter werken. Bij het vissen met de voerkorf is het een goed idee om beide wafelmeelsoorten in gelijke delen te mengen. Daarmee ben je er zeker van dat het lokvoer in de voerkorf de bodem bereikt, maar er daar ook weer snel uit komt. Onafhankelijk voor welk type wafelmeel je kiest, het dient wel een aandeel van circa 30 procent van de mix uit te maken.

 

Voer bestandsdeel 3: broodmeel

Witvis voer maken
De verschillende soorten broodmeel hebben ook diverse invloed op de werking van het voer.

Ook hierbij geldt dat niet al het broodmeel hetzelfde is. Terwijl gewoon paneermeel, dat met name van lichtgekleurd brood vervaardigd is, het lokvoer een goede kleefkracht geeft, zorgt het zogenaamde ‘donkere broodmeel’, dat vervaardigd is van donkere broodsoorten, voor een lossere samenstelling van je lokvoer, zonder het al te sterk te binden. Het gebruik van paneermeel komt alleen in aanmerking wanneer je vist op een rivier met veel stroming en als er veel aas gebracht moet worden. In alle andere gevallen kun je beter vertrouwen op donkerbroodmeel. Gebruik in je lokvoermengsel een aandeel van 20 procent donker broodmeel, in het geval van paneermeel is de helft hiervan al voldoende.

 

Beschuitmeel is explosief onder water

Witvis voer maken
Beschuitmeel helpt het voer uiteen breken.

Dit eenvoudige maar geniale meel zorgt er voor dat je lokvoer onder water op explosieve wijze met een verleidelijke voerwolk oplost. Daarbij maakt het niet uit of dat je je lokvoer in de vorm van voerballen of met de voerkorf op de visplek brengt. Een aandeel van tien procent geeft elke voermix een uitstekend oplossend vermogen.

 

Hennepmeel is kruidig en werkt op de darmen

Witvis voer maken
Hennepmeel is een zeer interessant meel.

Een knettergoed ingrediënt is gemalen hennepzaad. Deze toevoeging geeft het voer niet alleen een kruidig accent; ze bevordert tegelijkertijd ook de natuurlijke spijsvertering bij de vissen. Hennepmeel mag daarbij een aandeel van tien procent vormen van je lokvoermengsel. Terwijl zogenaamd geroosterd hennepmeel dankzij de kruidige smaak vooral bij het vissen op blankvoorn en kolblei ingezet wordt, kun je normaal hennepmeel het gehele jaar door het lokvoer voor alle andere witvissoorten gebruiken.

 

“Vers hennepmeel kun je het beste direct na de aankoop in porties verdelen en in luchtdichte zakjes in de vrieskist leggen. Dit om een ranzig worden van de olieachtige bestanddelen van het hennepmeel te voorkomen.”

 

Het voer op kleur maken

Witvis voer maken
Uit de schappen van de karperafdeling: twee felgekleurde birdfood melen.

De resterende tien procent van je voemix dien je te reserveren voor particles, die elk lokvoer onder water tot een echte blikvanger maken. De zogenaamde ‘birdfoods’, ook veel gebruikt in boilies, zijn erg interessant. Het is niets anders dan een mix bonte voedselpartikels, dat aangevuld wordt met wat vogelzaad. Evengoed bruikbaar is ook ‘bont paneermeel’ dat veel gebruikt wordt in de Nederlandse frituurcultuur en dat in het buitenland dan ook bekend is als ‘Hollands paneermeel’. Dit gekleurde paneermeel is te vinden in kleuren als geel, rood, oranje of zelfs groen. In je lokvoermengsel bepaalt dit paneermeel niet alleen de kleur van je lokvoer, het versterkt ook de bindingskracht van het lokvoer.

 

Met vismeel op karper en grote vis

Witvis voer maken
Ook binnen de vismelen heb je weer verschillende varianten wat betreft vet, – proteïne gehalte.

Naast de standaard toevoegingen zijn er nog een hele rij andere geschikte voermeelsoorten. Voor het vissen op karper is vooral vismeel erg interessant. Dit zeer voedselrijke meel oefent een zeer grote aantrekkingskracht uit, met name op grotere vissen. Let wel op de sterke reuk van dit meel. Dit kan snel de overhand nemen over de andere aroma’s in het voer. Om die reden is een aandeel van tien tot twintig procent toereikend.

 

Voedselarme melen voor in de winter

Witvis voer maken
In de winter gebruik je het best ingrediënten met niet teveel voedingswaarde.

In de winter kun je het voer beter voedselarm maken, zodat de nauwelijks actief azende vissen niet te snel verzadigd raken. Met een aandeel van tien procent in de mix is donker notenmeel of kokosnootmeel hiervoor zeer geschikt. Beide meelsoorten zijn zeer lichte voermeelsoorten. In de regel zeer fijn gemalen en met een voedselwaarde van vrijwel nul ook een perfect bestanddeel onder moeilijke omstandigheden.

[the_ad_placement id=”beet-vakantiekorting-abonnement”]

gerelateerde artikelen

Instagram