Het lijkt soms schier onmogelijk om in de winter karper te vangen. Toch kan je, als je rekening houdt met een aantal zaken, heus nog prima succes boeken in de winter! In de winter op karper vissen betekent volhouden; maar als die aanbeet eenmaal komt is de voldoening enorm!
Karper is een koudbloedig dier, dus kun je wellicht denken dat die enorm lage watertemperaturen die bij de winter horen ervoor zorgen dat de beestjes niet of nauwelijks meer bewegen. Wel… Dat klopt eigenlijk ook wel! Dus komt het erop aan om de vissen te lokaliseren; je moet het aas echt daar wegleggen waar de koude karpers zich bevinden want in de regel gaat een karper nu niet op struin tocht om zijn hapje bij elkaar te scharrelen.
“Karper ligt in de winter vaak dicht bij elkaar.”
Toch heeft die kou ook een groot voordeel! Zoals je waarschijnlijk wel weet kunnen karpers enorm schrikkerig zijn. Als je lijn ook maar een millimetertje te dik is en wordt opgemerkt kan je het op sommige wateren wel schudden. Doordat het water nu kouder is staat de stofwisseling op een lager pitje. Bewegingen gaan trager en met minder agressie gepaard. De vissen zijn dus iets minder sterk nu en dat kun je uitbuiten! Je kunt ’s winters dus wegkomen met het gebruik van (iets) dunnere lijnen dan ‘normaal’. Gebruik wel je verstand want koude winterkarpers kunnen heus nog sterk zijn!
De vissen liggen in de regel geconcentreerd bij elkaar op een plaats. Wat ze nu met name zoeken is een constante. Ze zoeken een plaats op waar het water niet al teveel van temperatuur schommelt en waar ze in alle rust kunnen liggen. Ze eten echt nog wel, maar wel veel minder dan bijvoorbeeld in het najaar. Dit betekent in de praktijk dat die karpers in de winter korte aasperiodes kent. Dán moet je er zijn. Goede beetindicatie is een must; het kan immers zomaar zijn dat je echt maar een kans krijgt die dag. Daarom wijzen mijn hengels, zeker in de winter, altijd naar de stek waar ik vis en zijn mijn beetmelders enorm gevoelig.
“Daarnaast is het ook handig om nylon in plaats van gevlochten lijn te gebruiken tijdens het vissen op karper gedurende de winter.”
Daarnaast is het ook handig om met nylon in plaats van gevlochten lijn te vissen. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dat valt echt wel mee. Natuurlijk heeft gevlochten lijn geen rek en is de beetindicatie van gevlochten lijn om die reden veel beter ten opzichte van een nylon lijn. Het grote nadeel van Dyneema? Het neemt vocht op! En iedereen weet dat water ’s winters kan bevriezen. En dat kan voor een nare verrassing zorgen. Je lijn kan zomaar vastvriezen aan de spoel van je molen, iets wat met nylonlijn (bijna) ondenkbaar is.
Qua voeren kun je het nu (logischerwijs) ook iets rustiger aan doen. De vissen eten niet vaak of veel. Dus moet het aas dat je gebruikt er echt tussen uit springen op gebied van attractie. Als je toch graag bijvoert, gebruik dan liefst licht verteerbare producten. En daar vallen olie en/of vetrijke producten zoals vismeel dus niet onder! Licht verteerbare (vezelrijk) aas dat liefst ook nog klein van stuk is. Dat is hét ideale winteraas! Om de vissen zo min mogelijk speling te geven bij het opnemen van het haakaas, vis ik ’s winters uitsluitend met inline lood. Zo krijgt een vis direct het volle loodgewicht voor zijn kiezen… Resulterend in datgene wat je uiteindelijk toch wilt als karpervisser: PIIIIIIEEEP!