De laatste maanden voor de gesloten tijd zijn voor Daan Hoogendoorn de periode bij uitstek om nog wat snoek te vangen. De roofvissen verplaatsen zich langzaam met de stijgende temperaturen richting de paaigronden en tonen zich hongerig en scherp. Maar het was niet altijd prijsschieten, weet onze blogger, want in maart trekken ze meestal eigenzinnig hun eigen plan…een terugblik.
Door Daan Hoogendoorn
Het weer
Voor het snoekvissen hoef je niet per se uitgebreide analyses te houden over luchtdruk, maanstand of windrichting. Wat de snoek het meeste bezighoudt in de eerste voorjaarsmaanden, is de (water)temperatuur. Zeker dit jaar. Toen Nederland half februari met de schaatsen ondergebonden óp het water stond, daalde de watertemperatuur fors. Ongekend was het dat letterlijk een weekend later het kwik weer op 15 graden boven nul stond. Dit, in combinatie met langer wordende dagen, gaf de doorslag om het al te gaan proberen op de ondieptes van een paar lokale zandwinputten.
Hebbes!
Met deze ABU Fathead killer vis ik al ongeveer 15 jaar. Toen ze ergens rond 2011 uit de schappen gingen, heb ik er nog een tiental ingekocht.
Hybride
Werpend langs het riet met jerkbaits leverde al snel veel actie op. De vissen die wat voorzichter waren werden verleid met hybride kunstaas. Tergend langzaam binnenvissen, waarbij het rubberen staartje gevaarlijk aantrekkelijk nog even wappert. Er werden voornamelijk vissen rond de 60-80 cm gevangen, maar de echt grote dames lieten zich nog niet kennen. Wél hadden de vissen iets gemeen; ze zaten helemaal onder de bloedzuigers, een teken dat ze dicht tegen de bodem lagen.
Heerlijk om ze zo te zien toeslaan…ook al was dit een misser.
Polders
Nu heeft niet iedereen de beschikking over een boot, ik ook niet altijd, dus vallen de grotere en diepere wateren al snel af. Ook de wind wil nog wel eens roet in het eten gooien. We hebben afgelopen maand toch erg veel dagen met redelijke harde wind mogen ervaren. Niet altijd gunstig. In maart trek ik dus veel de polders in. Hier heb je minder last van de wind en, minstens net zo fijn, bijna geen planten meer. Gewapend met jerkbaits ga ik hier graag op pad in deze tijd van het jaar. Je kunt er op de juiste plekken, soms na veel zoeken, serieuze aantallen pakken. Sessies met 8-10 snoeken in een paar uurtjes zijn geen uitzondering! Probeer goed te bedenken waar de snoeken zouden willen paaien. Vind je zulke plekken, dan kan je dag zeker niet meer stuk.
Prachtige vissen toch? En ze zitten er nog groter in die kleine wateren!
De paai
De paai vind (helaas voor ons) ook vaak plaats in maart. Ik zeg ‘helaas’, want als ik dergelijke wateren zie met paaiende snoek, laat ik deze een weekje met rust. Gelukkig paait de snoek niet overal tegelijk. In mijn ervaring doen ze dat in de ondiepe polders en afgesloten, ondiepe waterstelsels als eerste. Zie ik dit gebeuren, dan wijk ik uit naar wat groter water. Dit herbergt namelijk veel meer water, wat ook langzamer opwarmt. Het zal een aantal dagen tot een ruime week verschil opleveren, maar dat geeft juist de ruimte voor mij om wel door te kunnen blijven vissen op snoek.
Naast dit ene kleine nadeel zit er voornamelijk een heel groot voordeel aan de paai. Voor de paai, maar ook na de paai, zijn de snoeken gretiger dan ooit. Waar het met alle visserij geldt, geldt het voor snoek des te meer. Zorg dat je kennis over je water opbouwt. Het kost je soms een tijdje, maar als je eenmaal weet waar en wanneer ze ongeveer paaien, dan openen zich veel mogelijkheden.
Op 20 cm kunstaas, met de twisterstaart uit de kieuw. Hoezo gretig?!
Dikke dames
Uiteraard is het voor het oog mooi om de ultieme dikke dames in februari te vangen. Ook op groot water zijn snoekvissers extra actief om zware vissen te vangen. We gaan er dan wel extra voorzichtig mee om, we onthaken ze in het water, of nemen ze kort uit het water voor een snelle foto. Want ze zijn prachtig getekend en in topconditie in deze tijd.
Na de paaitijd bleven de snoeken ook dit jaar nog wat ronddolen op de paaiplekken. De mannetjes waren wat sneller weg, en sommige dames bleven nog een tijdje rondhangen, wachtend op de witvis die er komt paaien.
Achterin dit keeltje zien we nog net de staart van een soortgenoot…
De kunstaaskeuze voor de voorjaarssnoek is heel divers. Van jerkbaits, snoekstreamers, tot grote shads met extra lood om dieper te vissen, tot aan hybride kunstaas. Menige snoekvisser zegt al goed te kunnen vangen met kleiner aas in februari-maart, maar mijn voorkeur gaat dan toch uit naar kunstaas rond de 20-30 cm – soms iets kleiner. En heeft de snoek daar problemen mee? Dacht het niet…
Prachtig die aanbeten in het voorjaar!
En nu?
Halverwege maart stonden er nog twee korte sessies gepland. Eentje op een veenplas, en eentje nog nader te bepalen. Het weer was in ieder geval prachtig. Weinig wind en prima temperaturen. En als maart is afgelopen, en de gesloten tijd aanbreekt, wat dan? Twee maanden verloren rondlopen? Zeker niet! Ook al is het vissen op roofvis het mooiste – er zijn genoeg andere vaatjes om uit te tappen als je van vissen houdt!
Double hook-up met de vismaat!