KARPER WINTERTIPS | DEEL 3
Tekst & foto’s Richard Gans, Ernesto Kamminga en Gerard Schaaf
21. Zacht winteraas
Voor wat betreft de afgesloten, stilstaande wateren; hier kunnen we ten volle gaan variëren met aassoorten. Zacht aas staat hier op nummer 1. De smeuïge kattenbrokjes van Felix zijn voor velen een favoriete winteraas. Karpers zijn werkelijk verzot op dit zachte voer voor katten. Het zachte sterk ruikende vleesbrokje is perfect te vissen op een haakmaatje 8, dat je middels een licht en scherp uitgelood pennetje onder de kant vist op een van te voren aangelegd voerplekje. Wanneer je met dit spul gaat vissen, is het aan te bevelen om plastic handschoentjes aan te trekken, zodra je voert of het vlees aan de haak prikt. Neem er eens een paar mee bij de benzinepomp, die zijn uiterst handig. De vislucht van zalm en tonijn blijft je anders een dag lang achtervolgen.
Lees het hele artikel NU online
22. Scharrel-aas met de pen
De onvolprezen broodvlok, zachte gezoete maïs, rozijnen, kapucijners, bonen, erwten; heerlijk om mee te pennen aan licht materiaal. En vergeet vooral maden niet, deze larven vormen een subliem winteraas. Wanneer er tijdens het vissen een afstandje overbrugd wordt zijn er de zachte soepballetjes, vlees uit blik; het taaiere vlees van bijvoorbeeld luncheon meat, het zachte soepele, snel uitlekkende deeg waarvan je boilies maakt en dan zijn er altijd nog de langzaam afbrekende pellets. Met deze aassoorten rommel en scharrel je op licht aangevoerde stekken. Schuilplekken onder en tussen takken, onder bruggen, duikers, tussen afgestorven waterplanten, naast gezonken bootjes, rond palen en steigers. Bovengenoemde aassoorten laten zich uitstekend als ‘single’ vissen. Voeren mag, maar niet te veel en bij voorkeur een dag van te voren.
23. Broodpap
Laat één of twee broden weken in een flinke emmer met water. Kneed het brood stevig door elkaar, dit om de lucht zoveel mogelijk uit het brood te knijpen. Verwijder de grove korsten. Laat vervolgens het brood een nacht in de emmer staan. De broodpap voer je over de stekken welke je die dag wilt gaan afvissen. Of je voert de emmer broodpap in de avond voorafgaand aan de ochtend dat je wilt gaan vissen. Voer de broodpap bij bruggen, sluizen, havens, duikers en/of eenden voederplaatsen. De broodpap moet wel even de tijd krijgen om zijn karperlokkende werk te doen. Brood alleen heeft al een enorme aantrekkingskracht op karpers. Zet er vervolgens een scherp uitgelode pen op met een luchtige vlok brood…
24. Voerbootje helpt!
Gedurende februari en maart zijn door sommigen de laatste jaren goede vangsten geboekt door met single-boilies te vissen in combinatie met een klein beetje kiemende hennep. Dit niet zomaar ergens aanbieden, maar daar waarvan je bijna zeker bent dat er karpers liggen. Om het kleine handje hennep en die ene boilie nauwkeurig in het winterhol neer te leggen is de hulp van en voerbootje aan te bevelen.
25. Grondvoer
Een karper kan moeiteloos de hele winter doorkomen zonder te eten en dat gegeven maakt het voor ons vissers moeilijk om de vissen door middels van boilies tot azen aan te zetten. Het is ook vooral daarom dat fijn grondvoer zo goed werkt. Je creëert wel een voerstek waarvan veel attractie uitgaat, echter het aangeboden grondvoer zal niet tot verzadiging leiden. Hierdoor blijven de vissen lang rond hangen op de voerplek en azende vissen zijn vangbare vissen! Laat daarom de boilies even links liggen vooral als je instant aan de slag gaat, maar kijk even in de method afdeling naar een goed lokvoer. Succes verzekerd!
26. Bewegingsattractie
Maden zijn misschien wel het beste winteraas wat je als visser kunt gebruiken. Niet alleen de uitstoot van aminozuren, maar ook het visuele aspect, namelijk de witte kleur, zijn voor de karper heel attractief. Maar wat te denken van de bewegingsattractie die deze kleine friemelaars produceren. Vooral dit laatste kan bij een passieve karper net het verschil betekenen tussen opname of negeren. Regelmatig wat bijvoeren is heel belangrijk, waarbij je niet moet vergeten om ook wat dode maden als voer te gebruiken. Deze dode maden blijven namelijk op de bodem liggen en vormen zo een makkelijke hap voor de karper. Maden kun je eenvoudig dood maken door ze in te vriezen of door ze te overgieten met kokend water, ook het zogenaamde dood wrijven lukt erg goed.
27. Gekneed in een bal
Gebruik deze witte proteïne-bommetjes een keer in combinatie met een methodvoertje. Meng de maden erdoor, kneed ballen en breng deze middels een voerbootje op de stek. Doordat de maden vastgekleefd in de voerbal zitten zullen deze niet zo snel wegkruipen of weggevreten worden door de witvis. Als haakaas kun je een boilie gebruiken en als stopper een madenclip. Deze clip wordt met uiteraard maden beaasd.
28. Pva sticks
Het gebruik van een pva stick is zonder twijfel een van de beste karper wintertips. Pva sticks zijn namelijk het middel om snel een winterkarper naar je haakaas te lokken. Zeker als je niet precies weet waar de vissen zich ophouden kun je op deze manier daar wel snel achter komen. Een ander bijkomend voordeel is dat een pva stick perfect de haakpunt beschermt tijdens het afdalen naar de bodem, wat natuurlijk een groot voordeel is in de late herfst/vroege winter als er veel bladeren in het water drijven.
29. PVA zakje
Kleine pva zakjes kun je vullen met gebroken boilies, pellets en/of zachte mais. Maak er alvast een vracht klaar als je gewoon thuis bent. Koude vingers belemmeren vaak het knopen en vullen van de zakjes. Vergeet niet dat bij de lage temperaturen het langer duurt eer het pva oplost. Test voordat je gaat vissen hoe lang het duurt voordat het zakje oplost. Dit voorkomt een hoop onzekerheid.
30. Gemalen pop-ups
Om ook de vissen in de hogere waterlagen te prikkelen is het gebruik van gemalen stukjes pop-up boilies in de stickmix een echte aanrader. Op deze manier creëer je een verticale voerkolom en worden de smaak- en geurstoffen die in de stickmix verwerkt zijn heel goed verspreid in de hogere waterlagen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van kurkpoeder of drijvende pellets. Bij deze laatste moet je er wel opletten dat ze niet te veel olie bevatten. Ten eerste trekt het olie in het pva, waardoor de oplostijd aanzienlijk langer wordt, maar olierijke pellets verzadigen ook nog eens enorm snel.