ARNOUT TERLOUW, ERNESTO KAMMINGA, RICHARD GANS
DEEL 3 | 21 T/M 30
21 – Onopvallend goed
De hele zomer periode word de karper achterna gezeten met allerlei gekleurde bollen, geel, oranje paars, roze noem maar op. omdat er in die periode veel meer natuurlijk voedsel is willen we dat het aas opvalt. In de herfst is dat niet nodig. Rood en onopvallende kleuren scoren nu het best. Engelse witvissers gebruiken in de herfst daarom het liefste een rood gekleurd aas om hun leefnet vol te krijgen met witvis. Wil natuurlijk niet zeggen dat je met andere kleuren niets op de kant krijgt. Wel kan het zijn dat je meer (of grotere) vissen vangt juist omdat deze kleuren wat minder opvallen en dus minder argwaan opwekken.
Lees het hele artikel NU online
22 – Lastige brasems
Met name brasems zijn gek op pellets en vismeelboilies. Ook brasems zijn in het najaar heel actief op zoek naar voedsel en kunnen dan het vissen soms aardig lastig maken. Heb je op een water veel last van brasem gebruik dan geen pellets en vis (en voer) met boilies zonder vismeel, liefst behoorlijk groot; 20-25 mm. Groot aas is redelijk selectief maar je staat er soms versteld van hoe een brasem zich vergrijpt aan een boilie die nauwelijks in zijn bek past en zich nog haakt ook!
23 – Winterstek
Als je eenmaal een goed lopende voerstek hebt opgebouwd dan is het zaak dat , als je de winterperiode door wilt vissen, de stek regelmatig van voer blijft voorzien. Ook als je niet gaat vissen dat is het noodzakelijk om door te blijven voeren. Doe je dat niet dan bestaat de kans dat de vis vertrekt naar een ander deel van het water waar nog wel wekelijks (mondjesmaat) wordt gevoerd of gewoon stopt met azen en in de winterstand gaat om zo min mogelijk energie te verspillen. Ligt er een gemakkelijk te verkrijgen hap op de stek dan zal de karper van tijd tot tijd blijven azen, ook in de koudere maanden!
24 – November grote vissentijd!
Doorvissen tot eind van de herfst/begin winter kan zeker lonend zijn. Het is opvallend dat vaak pas tegen half november de echt grote vissen zich melden, vissen die je soms de rest van het najaar niet ziet. Misschien door het feit dat het dan pas echt rustig aan het water wordt, rust ook onderwater doordat de kleinere, brutalere vissen zich al volgevreten hebben, de brasems niet zo actief meer zijn en de wolhandkrabben eindelijk zijn vertrokken? Wat de reden ook is, het loont vaak om een lopende voerstek te blijven onderhouden ook al vriest het s’ nachts een paar graden!
25 – Wolhandkrabben
Wolhandkrabben kunnen op sommige wateren het vissen danig verpesten. Het lijkt erop dat er steeds meer meer van deze ‘boilieklauwers’ komen! In september en oktober kan het een ware plaag op de voerstek zijn. Niet (voor)voeren en instant vissen is soms de enige oplossing en/of je haakaas beschermen met krimpkous of ‘armamesh’. Gelukkig is het meeste leed geleden in november, wanneer de lastpakken naar zee zijn vertrokken met het kouder worden van het water. Maar het lijkt wel of ze steeds beter tegen de kou kunnen…
26 – Simpele rigs
Eenvoudige montages voldoen nu prima, zeker als je hebt voorgevoerd.
Najaarskarpers zijn niet alleen veel gretiger ivm het aanleggen van een vetreserve voor het aankomende winter, ze zullen door het voorvoeren ook nog eens veel van hun natuurlijke schuwheid verliezen. Je zal misschien ook merken dat als je een serie vissen vangt deze willekeurig gehaakt zitten, mede door de voedselconcurrentie azen ze veel gretiger dan anders. Daarom zijn simpele bodemaasrigs met een lengte van ongeveer 25 cm in dit jaargetijde zeer doeltreffend. Een standaardrig gemaakt van gecoat onderlijnmateriaal met daaraan een klauwhaak maat 6, afgewerkt met een stukje shrinktube over het oog van de haak. De hair vertrekt halverwege de steel van de haak middels een kleine rvs ring. Simpel maar zeer doeltreffend!
27 – Gulzige azers
Zoals gezegd azen de najaarsvissen in de meeste gevallen nogal gulzig en als de haak dan te diep in de bek al probeert in te dringen kan het gebeuren dat deze te weinig houvast vind en zodoende losschiet. Om nu te voorkomen dat de haak te diep in de bek al begint te draaien en daarom zich vastzet in het te zacht vlees achter in de bek, maak ik gebruik van een simpele stukje shrink tube. Dit stukje shrink tube buig ik tijdens het stomen een beetje richting de punt van de haak op deze manier zorg ik er voor dat de haak keurig voor in de bek achter de harde liprand haakt.
28 – Nooit in de war
Met veel wind op de kop kun je gemakkelijk je rig in de war gooien. Om dat te voorkomen kun je het best een wartelloodmontage gebruiken en zeker geen inline lood! Een zogenaamde anti-tangle sleeve op de onderlijn bij de wartel helpt ook in de war gooien. Wat zeker ook helpt, als de afstand het toelaat, is het gebruik van een(kleine) pva-stringer. Moet je verder gooien dan zeg 50/70 meter, dan is een kleine pva-stick een prima anti-tangle middel en heb je ook nog eens wat voer bij je haakaas liggen.
29 – Hectische actie
Meestal komen de vissen in scholen over de voerstek en komen de aanbeten vrij snel achter elkaar, om nu zo efficiënt mogelijk te vissen maak ik een aantal reserve rigs inclusief haakaas klaar zodra mijn hengels in het water liggen. Op deze manier kan ik na een vangst mijn hengel direct weer inwerpen voor de volgende actie en maak ik een grote kans op nog enkele andere vissen voordat de school weer verder trekt. Zorg er dan ook voordat je een systeem gebruikt waarmee je eenvoudig van onderlijn kunt verwisselen, want alleen dan zul je snel kunnen handelen als de vissen op de plek zijn gearriveerd.
30 – Twee landingsnetten
De mensen die mij goed kennen weten dat ik altijd twee schepnetten gebruik. zeker in het najaar waar de actie snel op elkaar kan volgen is het gebruik van twee schepnetten zeker geen overbodige luxe. Op deze manier kan ik een eenmaal gelande vis even met net en al weghangen in het water, om vervolgens mijn hengel weer klaar te maken. Zodra mijn hengel weer in ligt heb ik alle tijd voor de zojuist gevangen vis. Tevens kun je nu de camera instellen en de onthakingsmat klaar zetten met een emmer water. O deze manier voorkom je dat de vis onnodig lang op de oever moet verblijven.
LEES MEER| KARPER HERFSTTIPS