Zelfhaak montages, karpers en boilies… Onlosmakelijk zijn ze met elkaar verbonden. Het is dan ook een winnend team gebleken! Maar om nou dwangmatig iedere gekochte kogel aan een hair te rijgen gaat net wat te ver. Echter, onder sommige omstandigheden scoort alternatief aas beter dan boilies, daarom vijf alternatieven op een rij.
Alternatief aas nr 1: mini salami
Als klein vissertje kende ik de kracht van vlees al. Menigmaal heb ik een lijntje nat gemaakt met als aas een bi-fi worstje. Vele brasems en andere witvis vonden hiermee hun weg naar mijn schepnet. Niet alleen witvis hebben graag vlees, karpers zijn er ook bepaald niet vies van! Deze kleine salamiworstjes hebben een sterke geur en smaak, en zijn behoorlijk zout. Hierdoor zijn ze enorm attractief voor karper. Met een klein mesje kun je een stukje in elke grootte afsnijden en op je onderlijn rijgen. Of je het worstje in de lengte, of breedte op de hair rijgt is een kwestie van smaak; beide werkt. Zelf heb ik wel een voorkeur voor het beazen in de breedterichting, het huidje van deze worsten is redelijk taai waardoor een stoppertje goed blijft zitten en je aas dus niet zomaar van de hair valt.
Alternatief aas nr 2: gnocchi
Gnocchi is een Italiaans deeg wat van aardappelen, griesmeel en eieren gemaakt wordt. In de gekoelde afdeling van de beter gesorteerde supermarkten kun je dit spul zeker weten vinden. Terwijl ik door de supermarkt liep dacht ik: ‘Waarom niet eens op de Italiaanse toer?’ Deze taaie deegklompjes zijn goed aan de hair te bevestigen, wel zeker ik ze altijd met pellet stops in plaats van met normale stoppers. Deze bieden net wat meer houvast zodat ik zeker weet dat deze Italiaanse lekkernij aan mijn hair blijft hangen.
Alternatief aas nr 3: rozijnen
Gedroogde druiven, pruimen of andere soorten fruit. Beter bekend als rozijnen, zijn een enorm goed aas. Onder witvissers is het in elk geval al langer bekend als een echte vanger. Op lastige wateren kan dit aas weleens de sleutel tot succes zijn! Het enige nadeel is dat ze behoorlijk witvisgevoelig zijn. Daarom bied ik ze aan met een dubbele hair, een beste witvis die dat hele hapje weggewerkt krijgt! Tijdens het beazen moet je er rekening mee houden dat rozijnen in het water opzwellen, daarom laat je het best nog wat ruimte over tussen de bovenkant van de hair en -in mijn geval- de rigring. Het kan namelijk gebeuren dat de haakpunt in een rozijn prikt, hierdoor functioneert je rig niet meer en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.
Alternatief aas nr 4: aardappel
Die goeie ouwe aardappel is uitermate geschikt als haakaas en jawel, ook op de hair! Ik heb voornamelijk met aardappeltjes uit een potje gevist, puur uit gemakzucht. Deze kun je immers rechtstreeks uit het potje aan je hair schuiven. Of, nou ja, rechtstreeks, je moet ze eerst wat bijsnijden. Vaak zijn de aardappeltjes net wat te groot om als haakaas te dienen, maar na het nodige snijwerk zijn het perfecte aasjes. Ook bij dit aas geldt, gebruik pellet stops voor meer houvast!
Alternatief aas nr 5: kidney Bonen
Persoonlijk vind ik kidneybonen nog beter dan blikmaïs! Ze zijn iets groter en worden wat minder vaak gebruikt dan maïskorrels. De meeste vissen hebben nog nooit kennis gemaakt met deze dieprode bonen. Een schrikreactie blijft vaak ook uit. Ook deze aasjes laten zich goed aan een hair vissen. Ik rijg meestal vier tot zes bonen op de hair. Een nadeel is dat de hair door de huid van de kidneybonen kan snijden. Op een water met veel witvis zijn kidneybonen daarom niet de meest ideale aaskeuze.
Extra tips en tricks
Wie zijn gnocchi nog wat wil oppeppen kan ervoor kiezen om ze ’s nachts te weken in bijvoorbeeld het sap van ingeblikte tonijn. De oliën trekken in het deeg en zorgen voor een langdurige aanlokkende werking onder water.
Met een beetje creativiteit kom je letterlijk een heel eind! Natuurlijk is het lastig om kleine voedselitems als rozijnen of bonen op lange afstand te voeren, gelukkig vind je ook hier een oplossing voor in de supermarkt. Paneermeel! Maak ballen van paneermeel, kneed hier rozijnen en/of bonen in en je kunt ze wel op lange afstand voeren. In de oeverzone is voeren met dergelijke aasjes natuurlijk geen probleem. Neem bijvoorbeeld allerlei soorten pasta. Deze zijn prima met een voerschep recht onder de kant te voeren!
Lees verder:
Karpervissen in de winter: hoe pak je dat aan?
[the_ad_placement id=”beet-vakantiekorting-abonnement”]