50 KARPER WINTERTIPS | DEEL 5
Tekst & foto’s Richard Gans, Ernesto Kamminga en Gerard Schaaf
41. Vaseline
Vaseline is niet alleen goed om je lippen en handen mee in te smeren, dit vet beschermt ook de geleideogen van de hengel tegen het dichtvriezen. Een potje vaseline is iets wat veel oudere vissers standaard in hun vistas hebben liggen. En niet zonder reden, dit wonderzalf is niet alleen een weldaad voor droge vissershanden, het is ook nog eens vochtafstotend. Dit is de voornaamste reden dat deze vissers het in hun vistas hebben liggen. Door de ogen van de werphengel lichtjes in te vetten met vaseline voorkom je dat de lijn vast vriest in de ogen. Vooral het topoog kan onder koude omstandigheden eenvoudig dichtvriezen met alle gevolgen van dien.
Lees het hele artikel NU online
42. Dunner en lichter
Dunner en lichter vissen levert in de winter meer aanbeten en karpers op. Dunner nylon, van 35\00 naar 25\00, soepelere onderlijnen en lichtere loden genereren meer en doorlopende aanbeten. Vis in de winters ook eens met de pen of met schuiflood en een lichte waker. Dunner en lichter vissen loont in de winter aangezien karpers in het koude water trager en voorzichtiger azen. Dunner en lichter vissen kan in de winter omdat de vissen zich minder krachtig verzetten als ze eenmaal gehaakt zijn.
43. Korte onderlijnen prikken sneller
Karpers zijn koudbloedig, dit betekent dat door de lage watertemperatuur het oppakken van het haakaas ontzettend traag zal gaan. Het is dan ook belangrijk om de vissen niet teveel speelruimte te geven. Daarom is een korte onderlijnpresentatie in de wintermaanden het meest efficiënt. Een goed startpunt wat betreft de lengte voor een winterrig is rond de 10 tot maximaal 15 centimeter. Kijk na elke gevangen vis hoe deze is gehaakt en waar nodig pas je de lengte van de onderlijn aan.
44. Rechte haakpunt
Door het koude water bewegen de karpers in slow motion en omdat de vissen in tegenstelling tot de warmere maanden zich minder enthousiast verplaatsen tijdens het azen, is het belangrijk dat een haak snel en diep moet penetreren. De zogenaamde long shank modellen haken staan met hun rechte haakpunt bekend om hun snelle prikeigenschappen. Dit soort haken zullen zeker in deze periode hun meerwaarde bewijzen. Een bijkomend voordeel is dat de vissen in de wintermaanden mooie stevige bekken hebben, waarbij het snijden van de haak vrijwel uitgesloten is.
45. Zig rigs ook in de winter
Het vissen op half water met een stukje foam of een pop-up kan in de wintermaanden ontzettend goed werken. Met deze presentatie bied je het aas direct voor de bek aan en dat is zeker voor een trage winterkarper vaak voldoende om een vreetreflex uit te lokken. Om de vissen nog wat meer te triggeren kun je de stek opbouwen met een wolkende spodmix. Vergeet niet dat karpers het grootste gedeelte van de dag ergens op half water hangen, daarom kun je met de zig rig in deze periode van het jaar het verschil maken tussen blanken en vangen.
46. Zet de beetmelder gevoeliger
Winterkarpers zullen onder invloed van de lage watertemperatuur in de meeste gevallen niet de bekende run produceren. Om nu niet een aanbeet te missen is het raadzaam om de gevoeligheid van onze beetmelder hoger te zetten. Immers als we te laat reageren op een aanbeet krijgt de gehaakte vis genoeg tijd om zich te ontdoen van de haak. Let er ook op dat de beetmelder in de juiste hoek (90 graden) staat ten opzichte van de hengel. Is dit niet het geval, dan kan het gebeuren dat de lijn niet optimaal door de beetmelder loopt, wat natuurlijk weer garant staat voor een slechte beetindicatie.
47. Waker in de juiste stand
Niet alleen de gevoeligheidsinstelling van onze beetmelder is belangrijk, maar vooral de stand van de waker is bepalend of een beetmelder goed kan reageren. Een waker die strak onder de hengel hangt geeft een slechte beetregistratie. Hang je daarentegen de waker niet strak tegen de hengel maar een stukje eronder, dan zal elke beweging van de lijn goed geregistreerd worden. Bij een ideale hengelopstelling staat de hengeltop gericht naar onze aasaanbieding. Hoe rechter de hoofdlijn in de richting van de montage wijst des te beter.
48. Voorzichtigheid
Wees extra voorzichtig met een wintervis, zeker als er wat wind staat en de temperaturen zo rond het vriespunt zijn. Een karper kan dan gemakkelijk bevriezingsverschijnselen krijgen, met alle gevolgen van dien. Daarom is het raadzaam om de vis goed nat te houden. Dit dunne laagje water beschermt de vis net voldoende om even een foto te nemen. Wel dien je de vis bij aanvang van de fotosessie even weg te hangen in een bewaarzak in het water. In de tussentijd kun je op je gemak de camera juist instellen, zodoende wordt het verblijf op het droge sterk gereduceerd.
49. Goede daad
Het volgende is niet echt een tip, maar meer een goede daad. Verzamel wat oud brood voor als je gaat vissen. Dit gaan we niet gebruiken om mee te vissen maar om de watervogels die aanwezig zijn een hart onder de riem te steken. Deze kunnen in de winter wel een extra stukje brood gebruiken. Misschien laten ze dan wel je boilie liggen als je de volgende keer weer in het zonnetje aan de waterkant zit!
50. Ontdekkingsreis op de schaats!
Wat als koning winter zijn zin krijgt en al het water is bedekt met een dikke laag ijs? Ja, dan rest ons nog maar een ding, dat is wachten tot het weer gaat dooien. Wil je toch met vissen bezig zijn? We binden schaatsten onder en gaan alvast op ontdekking uit naar nieuwe stekken met alle voordelen die daaraan gekoppeld zijn. Cheers!