FRANK VAN WAELDEREN – Om de komende maanden goed beslagen aan de waterkant te verschijnen heeft Belgisch topvisser Frank van Waelderen, tevens lid van het internationaal feederteam, 10 nuttige feedertips voor je op een rij gezet. We volgen hem tijdens een visdag op het Limburgse Latheraalkanaal.
TIP 1 – PERFECT OPGESPOELD
Als ik een molen opspoel met een gevlochten hoofdlijn, dan wil ik dat deze perfect gevuld is, niet teveel, maar ook niet te weinig. Hoe doe je dat? Neem twee dezelfde molenspoelen en vul de eerste spoel met het klosje gevlochten lijn. Ja, inderdaad eerst de gevlochten lijn! Vervolgens vul je de spoel met nylon tot deze de gewenste ‘hoogte’ bereikt. Nu haal je de gevulde spoel van de molen en vervang deze door de tweede, lege spoel. De gevulde spoel je ‘omgekeerd’ op de nog lege spoel. Eerst zal de nylon backing op de spoel komen gevolgd door de gevlochten lijn. En wat denk je? Als resultaat heb je nu een perfect gevuld spoel! Voorslag monteren en vissen maar!
TIP 2 – VOORSLAG LENGTE
De lengte van de voorslag is van cruciaal belang! Ideaal is, wanneer je de hengel in de werppositie houdt, vijf tot zes omwentelingen van de voorslag op de molen zit. Dit is ongeveer vier keer de spanwijdte van je armen. Wanneer je de voorslag korter neemt, krijg je teveel belasting op de voorslagknoop tijdens het werpen, met als gevolg lijnbreuk! Neem je de voorslag te lang, dan remt dit de snelheid bij het werpen, omdat langer een grotere weerstand door de hengelogen glijdt. Om ver uit de kant te vissen vind ik 28/00 de ideale dikte van een voorslag
TIP 3 – VISAFSTAND
We maken onze hengel klaar om ver uit de kant te vissen. Bepaal allereerst wat je maximale visafstand is; het moet nog wel comfortabel zijn en je moet precies kunnen vissen. Stap twee is het bepalen van de diepte. Ik werp met een loodje naar mijn maximale afstand; op het moment dat het loodje het water raakt, start ik de stopwatch en wanneer het loodje de bodem raakt stop ik deze. Zo weet je hoeveel ‘seconden’ diep het is. Dit herhalen we een paar keer, waarbij je telkens 5 meter korter werpt. Op dit water zal de afstand waar de chronometer de meeste seconden aangeeft normaal gezien onze visafstand worden. Succes verzekerd!
TIP 4 – FLOATERS MAKEN
Het is geen kunst om van zinkende maden floaters te maken. De benodigdheden en methode om floaters te maken zijn simpel. Een madendoos met deksel en bruiswater is alles wat je nodig hebt. Als eerste snijd je de binnenkant van het deksel weg, om te voorkomen dat de maden uit de doos kruipen. Je vult de madendoos met een bodempje verse maden en overgiet deze met bruiswater tot deze net onder komen te staan. De maden kruipen langs de zijkant naar boven en vallen weer terug in het bruiswater. Bij deze cyclus nemen de maden water en gas op, waardoor deze een traag zinkende werking krijgen. Op de licht zwevende presentatie van de maden reageren de vissen vaak beter dan op gewone, zinkende maden.
> LEES OOK : DRIJVENDE MADEN
TIP 5 – JUIST BEAZEN
Prik de maden op de juiste manier op de haak om bij het binnenhalen op verre afstand het kinken van de onderlijn te voorkomen. De beste manier is om de maden afwisselend op de haak te prikken. Bijvoorbeeld de eerste made met de twee puntjes aan de haak, de tweede met het smalle gedeelte en de derde weer met de twee puntjes, enzovoorts. Zo voorkom je dat de maden als een
helikopterblad gaan spinnen bij het binnendraaien.
TIPS 6 – VULLEN X-CHANGE DISTANCE FEEDER
De door mijn gebruikte X-Change Distance Feeder kun je via twee kanten vullen. Namelijk aan de kant van het lusje of waar de verzwaring omheen loopt. Omdat de korf getapered loopt, het gedeelte aan de lus kant, geef ik de tip de korf te vullen langs de loodzijde. Zo voorkom je dat het voer en eventueel los aas vast blijft zitten. Bij vismeel is dit minder van toepassing omdat deze een fijnere structuur heeft. smalste gedeelte aan de lus kant, geef ik de tip de korf te vullen langs de loodzijde. Zo voorkom je dat het voer en eventueel los aas vast blijft zitten. Bij vismeel is dit minder van toepassing omdat deze een fijnere structuur heeft.
TIP 7 – TIP & KLEUR VOER
Tegen het einde van de winter is het water vaak op zijn helderst, maar eigenlijk is het vaak vooral de kleur van het water dat verandert. Daarom is ook de voerkleur belangrijker dan veel vissers denken! Troebel zomerwater begint in de herfst te verkleuren en wanneer het water nog enigszins troebel blijft gebruik ik graag een geel gekleurd voer. Wordt het water echt helder, dan geef ik mijn voer een bruine of zwarte toets. Zo valt het minder snel op, anders kan het de witvis zelfs afschrikken. In het slechtste geval trekt zo’n opvallend voer ook roofvis aan.
TIP 8 – WINDOW FEEDER
Als we verder uit de kant vissen, dan is het meestal ook dieper. Wanneer de vangsten niet lopen zoals gehoopt, kunnen we overschakelen op een zogenaamde window feeder. Je bereikt hiermee dat het voer en aas compacter op de bodem terechtkomt. Daardoor creëer je een mindere werking van het voer en aas, met als gevolg dat de vissen minder naar de los gekomen deeltjes toe gaan zwemmen en een rustiger aasgedrag zullen vertonen op de bodem. Soms begint het dan opeens wel te lopen!
TIP 9 – POWER GUM
Soms komen er blankvoorns op je stek, maar kun je het grootste deel van de aanbeten niet verzilveren. Het euvel is dat de beten niet goed doorkomen. In deze situatie moet je de voorslag vervangen door een stukje power gum van ongeveer 30 centimeter. Je zult ervaren dat de beet veel directer doorkomt, omdat je het elastisch nylon gedeelte van de voorslag helemaal weg hebt genomen; het contact met de vis is veel directer. De power gum is noodzakelijk om bij de laatste meters van het drillen de schokken van de vis op te vangen.
TIP 10 – NET ER OVER OF JUIST ERVOOR
Het einde van mijn sessie komt in zicht en de beten vallen weg. De visafstand met een metertje verlengen doet soms wonderen! Het levert zo goed als altijd een paar extra beten op. Dit is niet aan te raden halverwege de sessie, omdat je de vis dan aan het zwemmen gaat brengen. Het zou spijtig zijn om op deze manier je visstek om zeep te helpen. Het tegenovergestelde kan ook; wanneer je op het einde van de sessie alleen maar lijnzwemmers krijgt. Dan kun je het beste je visafstand met een meter inkorten.
|>Â DIT IS EEN PREMIUM ARTIKEL UIT BEET MAGAZINEÂ
Beet is als los exemplaar te koop in de boekwinkel of neem NU een voordelig jaarabonnement en ontvang Beet Magazine iedere 6 weken thuis op de mat.